1. 2019 bliver endnu et rekordår for streamingen

”Streaming kommer til at fylde endnu mere 2019. Vi ser nogle helt vilde tal for tiden i Danmark. På DR og TV2’s streamingtjenester ser vi for første gang nogle seertal, der nærmer sig flow-tv. Det skyldes, at det ikke længere kun er de unge, der streamer. Den brede del af befolkningen har opdaget, hvor smart det er. Vi ser samme tendens andre steder i Europa. I Storbritannien blev ’The Bodyguard’ i 2018 den mest streamede serie nogensinde på det britiske marked.

Det interessante bliver, om udviklingen også tager fart for den ældste halvdel af danskerne. Det tror jeg ikke, den gør, for vi har en masse ældre danskere, der stadig elsker deres tv. Jeg tror, at streaming slår endnu flere rekorder i 2019, men det bliver primært for den yngste halvdel af danskerne."

Hvad tror du, der skal til for, at den ældre del af befolkningen hopper med på streaming-vognen? 

”Jeg tror, at de langsomt forbedrer deres evne til at adoptere teknologien, men for de ældre er det ikke nødvendigvis så logisk, at man bare kan streame via Chromecast osv. Det kræver lidt mere tilvænning for dem, der er i bedsteforældre-alderen, for de 55-årige ved godt, hvordan man streamer. Derudover handler det ikke kun om teknologi. Hos de ældre ser vi også en større tendens til, at det kan være rart bare at tænde for tv’et uden at skulle forholde sig til de uendelige streaming-muligheder.”

GettyImages-1078630754.jpg

2. Netflix’ magtposition bliver truet fra flere vinkler

”Vi regner med, at der kommer til at ske tre meget store ting på streaming i Skandinavien i 2019. Netflix bliver for alvor udfordret for første gang siden 2012, hvor de åbnede i Danmark.

For det første har Disney-koncernen lige købt Fox Studios, der har ’The Simpsons’, ’Fargo’ med mere. Disney lancerer en streamingtjeneste, der ejer rettighederne til alle Disney og Fox’ produkter. Disney kommer derfor til at trække alt deres indhold ud af Netflix, hvilket tvinger Netflix til at lave endnu mere egenproduceret indhold. Vi ved, det kommer i USA, mens det er lidt uklart, hvordan det ligger klar i Danmark. Mit bud er, at man i efteråret 2019 vil kunne se Disney Plus i Danmark.

Den anden ting, der sker, er, at Amazon i 2019 kommer buldrende ind på streaming-markedet i Danmark. Deres streamingtjeneste, Amazon Prime, får man med hver gang man shopper på Amazon. Det interessante er, at det er blevet den næststørste streamingtjeneste i USA, fordi de laver nogle sindssygt gode serier. Man kan godt tilgå det i Danmark allerede, men jeg tror, at danskerne for alvor kommer til at opdage det i 2019. Her kan HBO Nordic og deslige nok føle sig truede.

Den sidste ting er, at et lille start-up-firma, der hedder Apple, har brugt én milliard dollars på at lave originalt tv-indhold det seneste år. De holder det enormt hemmeligt, men vi ved, at de har ansat nogle virkelig prominente folk, og de forventes at lancere en streamingtjeneste i 2019. Vi ved ret lidt om det, men der er en buzz omkring projektet. Streamingtjenesten kommer nok til at hænge sammen med ens Apple-abonnement. Jeg tror, man skal regne med, at man kan få det til Danmark i efteråret 2019.

Netflix kommer til at reagere ved at producere enorme mængder egenproduceret indhold. I 2012 havde de to originals. Ved udgangen af 2018 havde de 700 egenproducerede serier, og de vil investere endnu mere i 2019. Jeg tror, danskerne kommer til at beholde deres Netflix-abonnement, men de andre streamingtjenester kommer nok til at føle sig truet.”

Macall B. Polay - HBO (Photo 2).jpg

3. Tv-seriernes guldalder fortsætter

”Grundlæggende vil jeg sige, at vi stadig er i tv-seriernes guldalder. Der kommer fascinerende meget godt indhold disse år. På den lange bane vil det ikke fortsætte sådan, fordi nogle udbydere vil blive presset ud af markedet, netop fordi konkurrencen er så enorm. Lige nu investerer alle i tv-serier.

Jeg glæder mig rigtig meget til den serie, der hedder ’Black Monday’. Det er en komedieserie i ’Wolf of Wallstreet’-stil, der handler om aktiekrakket i 1987. Den kommer højst sandsynligt på HBO Nordic. Stemningen ser rigtig fed ud. Nu har jeg også været så heldig at se tv-serien ’Das Bot’, der bygger på filmen af samme navn fra 1981. Den kan varmt anbefales.

Derudover kommer ’Game of Thrones’ selvfølgelig til at fylde enormt meget i 2019, hvor den afsluttende sæson af verdens mest populære tv-serie kommer i april.”

Kan man sige noget om, hvilke typer af serier, der kommer til at dominere i 2019?

”Det kan man faktisk. Det store spørgsmål bliver, hvem afløseren til ’Game of Thrones’ skal være. Der kommer til at være rigtig mange, der savner den, så der vil være et hul på markedet for fantasy og den slags. Det kan dog udfyldes af alt fra ’Westworld’ til superhelteserier som HBO’s ’Watchmen’.”

4. Besparelser i DR giver streaming-vækst på den korte bane

”Hvad streaming angår, tror jeg faktisk, DR vil opleve en markant vækst. Det tror jeg fordi, at mange af dem, der har droppet DR tidligere, kommer tilbage igen. Besparelser kommer primært til at ramme statistikkerne for flow-tv, for der kommer der flere genudsendelser. Væksten vil ramme DR’s onlineformater, fordi programmerne i højere grad vil være online, være tilgængelige længere tid og så videre. På flow-tv kommer konkurrenterne på den lange bane nok til at profitere ret voldsomt på besparelserne. Men det kommer også an på DR’s programplanlægning.”