Island: Atlantens smukkeste roadtrip

Lej en 4WD i Reykjavik og begiv dig ud på ’Þjóðvegur 1’ – Nationalvej 1 – som går hele vejen rundt i Island. Her kan du opleve natur, som med lethed tager kampen op med Texas’ uendelige prærie og Rocky Mountains. Gode fiske-muligheder, smukke gårde, vandfald og gejsere undervejs.

GettyImages-500863182 Amalfi.jpg

Italien: Hårnålesving i Amalfi

Syd for Napoli finder du formentlig Europas smukkeste kyststrækning, hvor du har det azurblå hav på den ene side og bugende klippeblokke på den anden. Kør i din åbne sportsvogn fra Salerno til Positano (og stop indenom luksushotellet Le Sireneuse) eller sæt kursen mod San Pietro og lad dig betage af udsigten.

Rusland: Kanalrundfart i øst

Skt. Petersborg bryster sig af at være det nordlige Venedig med sine mange broer og kanaler. Drag til søs og få en spektakulær tur forbi byens mange karakteristiske vartegn som fx Vinterpaladset.

chamonix-mountain-biking1.jpg

Frankrig: Vilde nedkørsler

Chamonix ligger for foden af Mont Blanc og er nok bedst kendt som ski-destination. Men Alperne er om muligt endnu sjovere om sommeren, hvor du kan tage mountainbiken med ud på nogle ruter, der med garanti får pulsen – og livsglæden – til at stige.

Essaouira4GettyImages-526315162.jpg

Marokko: Et ekko af hippie

Essaouira er kendt som Marokkos hippieby og er på mange måder et åndehul fra det storbykaos, du oplever i Marrakesh. Måske ikke rigtigt Europa, men tæt på, og medinaen er langt mere rolig, end man er vant til.

GettyImages-170282705 - Sperlonga.jpg

Italien: Det fineste stykke Natur

Sperlonga er en middelalderby, hvis gamle bydel er bygget på en bakketop, der giver udsigt over det flotte italienske landskab og Middelhavet. Her kan du svømme i grotter, få god mad med masser af fisk og skaldyr, smagfulde vine, flot udsigt og en nærmest uendelig strand.

GettyImages-502334712 - Thermae Bath Spa.jpg

England: Romersk bad i Bath

I det sydlige England er landskabet frodigt og bakket. Op ad en af disse bløde bakker ligger byen Bath, som romerne gjorde berømt. De gæve romere var nemlig vilde med spa-oplevelser og grundlagde flotte bade med brug af områdets varme, helbredende kilder, der også bruges i det moderne Thermae Bath Spa. Selve det romerske bad (der i dag er et museum) er godt velbevaret og på Unescos liste over verdensarv.

20160830-163158-2_34Mb.jpg

Danmark: Gemmested på Bornholm

Bornholm kan prale med nogle af de bedste strande i Europa. En af disse, der måske ikke er så kendt, er stranden i Listed. En meget lille stribe sand med en række klipper, som man kan springe ud fra.

GettyImages-143113596 Cathedral .jpg

Tyskland: Rauchbier og Askepot

Det mest idylliske sted i Tyskland må være byen Bamberg i Franken, Bayern. Alle bygninger i denne lille middelalderby ligner noget fra Askepot, og du kan aldrig komme længere end et stenkast væk fra en bevaringsværdig kirke fra før reformationen. Skulle du blive træt af romantikken, er Bamberg også arnested for de tyske røgøl, rauchbier, og huser ikke mindre end ni bryggerier.

Tyskland: Berlins bedste udsigt

Tagbaren Klunkerkranich er ikke så hemmelig, at det kun er de lokale, som kender til den. Men alligevel et besøg værd med sin unikke tagterrasse, som byder på afslappet stemning – oven på et parkeringshus.

GettyImages-990710876.jpg

Spanien: Cykeltur i Aitana-bjergene

Glem det overrendte Mallorca. På vejene omkring Calpe i Costa Brava bliver du overhalet af Fuglsang, Kamp, Nibali og andre professionelle rytter, der træner i de gode temperaturer året rundt og i et udfordrende terræn.

Vinbar London 2.jpg

England: Jazzet cocktailbar

Kælderbaren Nightjar i London er en tidslomme inspireret af 1920’erne, hvor du får virkelig gode cocktails og live jazz. Selv den største connaisseur bliver overrasket, når han åbner barens menukort.

Kroatien: Instababes og millionærsønner

Øen Hvar er blevet et tilflugtsmål for de mest fest- og selvglade turister. Det kan i sig selv være anstrengende, men til gengæld har øen adskillige uforglemmelige strande. Går du sur i horden af selfie-tøser og rigmandsdrenge – og vil du bare have en god snack og et par kolde øl – kan det lille Falko Beach Bar and Food anbefales.

GettyImages-956933662 Cape Enniberg.jpg

Færøerne: Vandretur i fjeldet

Kap Enniberg er 754 meter høj og går lodret ned i havet. Hvis du begiver dig op ad forbjerget her, skal du ikke gå langt, før du pludselig er omgivet af lunder (søpapegøjer). Afslut turen med en færøsk hummersuppe til 80 kroner (og det er altså billigt, for det er ellers dyrt på Færøerne!)

20140613-152414-pf_103Mb.jpg

Italien: Valpolicella Rundt

På med cykeltøjet og drag ud på stigninger, som er på op til 20 procent midt mellem vinranker og hyggelige bjergbyer. Et godt tip er at køre en længere tur omkring bjerget Monte Baldo ved Gardasøen.

20160913-124907-4_55Mb.jpg

Danmark: Næsten som Californien

Det er måske ikke verdens mest prangende strand, de har sig i Lynæs lige syd for Hundested. Men det lave vand er ideelt, hvis du – og måske børnene – vil lære at windsurfe eller kitesurfe. Og så har lokale kræfter formået at skabe en stemning, der hensætter dig til den ægte amerikanske vestkyst.

Spanien: Rå natur

Som cykelentusiast kan du trygt glemme det overrendte Mallorca. På Alto de Aitana lige nord for Alicante træner en lang række af de professionelle cykelhold. Naturen er vild, men bjertagende, og kører du ned langs kysten, kan du stadig finde små fiskerlandsbyer, som ikke er overrendt af dine naboers venner. Et eksempel er San José, som ligger i den naturpark, hvor flere spaghettiwesterns er optaget.

20170522-192429-3_46Mb.jpg

Til os der rejser for maden - og vinen

Nordjysk skaldyrspoesi

Limfjorden byder på alt det, en skaldyrs-aficionado kan tillade sig at drømme om. Limfjordsøsters er nogle af verdens bedste, ikke mindst når de - som her - er friskfangede fra fjorden. ”Oh Limfjord jeg elsker dit blå humør!

Mazzo i Rom

Det vrimler med restauranter i Rom – desværre også en del, som brillerer i kedelig vin og åndsforladt mad. Men i den evige stads forstæder er der begyndt at poppe små restauranter op, som udfordrer det italienske køkken og leverer sublim kvalitet. Det her er en af dem. Tag en taxa derud. Tril tilbage.

Ostehimlen i Istanbul

Istanbuls bedste morgenmad finder du hos Kahve 6 i Cihangir-området. Bestil en ’Izmir breakfast’ og slå dig løs i en delikat tyrkisk ostefondue med salat, sesambrød og brombærmarmelade til. Husk at snuppe en plads i solen i den hyggelige baggård. Når du er blevet mæt, kan du med fordel tage en bådtur på Bosporus, mens du slår mave.

Tagfest i Lissabon

Skal du til tops i Lissabon, så slå et smut forbi parkeringshuset i området Bairro Alto og tag elevatoren op. På øverste etage ligger tagbaren Park, hvor der altid er kolde drinks, festlig stemning og en fremragende udsigt over byen.

Stockholms bedste pizza

Restaurant Babette kan minde om Bæst i København, men er langt mere intim, hyggelig og lokalforankret. Vinkortet ændrer sig konstant og vælges omhyggeligt for at matche pizzaen og de mange små fine retter, som du bør tage som appetizers. Prøv deres Stracciatella-pizza. Den er suveræn.

Baskisk tapas

Måske husker du Ibiza fra en voldsom sommer efter gymnasiet eller bare fra de mange hits, der i 90’erne skulle indhylles i Ibiza-vibes. Men øen kan meget mere end at byde på stangstive briter, og finder du restauranten El Zaguán, finder du samtidig øens bedste pintxos. Vær hurtig, når de sydende fade med små lækkerier bæres rundt i restauranten.

Fem gode tip til hvor du skal overnatte

Privat herskabelighed

Ungarns hovedstad Budapest har tradition for store lejligheder med mange rum, altaner og badekar. For ganske få penge kan du finde herskabslejligheder, som kun er de allerrigeste forundt i Danmark. Derudover kan ungarsk vin være en fantastisk oplevelse - prøv deres version af Pinot Noir, Kadarka, på vinbaren af samme navn.

Femstjernet forkælelse

Logi, gourmet, cocktails og fede bands på scenen. Alt det får du på The Ned i London, hvor du også finder en barber, der i sig selv kan være rejsens højdepunkt. Desuden en god mulighed for at mænge sig med den finansielle elite i The City.

Piemonte når det er bedst

Le Torri i Castiglioni Falleto er et hyggeligt slotshotel på en bjergtop med betagende udsigt over vinmarkerne i Barolo. Spis samtidig på La Cantinetta i baroloens hjemby og brug brødet til at tørre tallerkenen ren efter din ravioli med rå æggeblomme.

Vingårdscharme i Spanien

Arkitekten Frank Gehry, som står bag det ikoniske kunstmuseum i Bilbao, har også skabt hotellet og vingården Marqués de Riscal. Her kan du bo i vanvittige omgivelser, mens du nyder stedets fantastiske vine. Book samtidig (i god tid) bord på den to-stjernede Michellin-restaurant Mugaritz, 20 minutters taxakørsel fra San Sebastian.

Toptjekket logi i Malmø

Flere små-geniale spisesteder er poppet op på den anden side af sundet, og har du brug for en overnatning, hvor du føler dig hensat til Paris eller New York, er Hotel MJ’s stedet. En middag i hotellets indre atriumgård er en lise for sjælen, hvor du bliver begavet med gode drinks og gennemførte retter – og totalt glemmer, at du blot er en halv time væk hjemmefra.