Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Lars Høgh

Foto: Thomas Skou & Per Kjærbye

Lars Høgh: "Jeg ser ikke mig selv som specielt sej, men jeg er meget taknemmelig over, at jeg ikke har været angst"

Den fynske målmandslegende fik sidste år konstateret kræft i bugspytkirtlen. Siden gennemgik Lars Høgh en risikabel operation, hvor han blandt andet fik fjernet noget af galdeblæren og mavesækken. Nu er den tidligere OB-målmand tilbage på træningsbanen. Men han har stadig nogle vilde procenter imod sig.

soundLyt til artiklen med Euroman
play

Klik her for at læse mere.

00:00 |

Et øjeblik forsvinder bolden ud af syne op mod det spredte skydække over banen bag Brøndby Stadion, hvor landsholdet træner en sen formiddag i maj, men så daler den ud af modlyset og bliver grebet af Lars Høgh. I samme bevægelse trykker han bolden ind til brystkassen. Det er en ren refleks.

Han kalder bolden for sin bedste ven. Næstefter familien. Derfor får den altid et kram.

”Ind i kassen med dig,” råber han over til Kasper Schmeichel, der slog den lange aflevering og nok mere end én gang har hørt den 60-årige læremesters mantra om, at målmænd kort skal tage bolden ind til kroppen hver gang, den ender i deres hænder, for at vise, at de gerne vil have den.

Efter en legende omgang opvarmning med højt humør for de tre landsholdskeepere er det tid til at skrue op for intensiteten med et træningsprogram, der afspejler Lars Høghs fokusområder for et fodboldholds sidste skanse; placering, timing og gribeevne. Der bliver skudt på mål fra forskellige vinkler, og bolde bokses væk. Lars Høgh justerer, joker, kommenterer og komplimenterer i en næsten konstant kommunikation. Hvert ophold mellem øvelser bruges til små samtaler, og det giver mening, at han kalder sig målmandscoach, ikke målmandstræner. En time senere er træningen slut.

”Det kunne ikke være meget bedre. Det var en fin dag på kontoret,” siger Lars Høgh med sved på panden og et smil i det solbrune ansigt, da han står lænet op ad trådhegnet langs banen og puster ud.

Få herhjemme har haft lige så mange arbejdsdage i branchen. Gennem fem årtier har Lars Høgh sat sit håndaftryk på dansk fodbold, og han har prøvet det meste: Han vandt mesterskaber og pokaltitler i en lang karriere for OB, men han prøvede også at rykke ned fra Superligaen. Han var umulig at passere på Estadio Santiago Bernabeu, da Odense-klubben i 1994 slog Real Madrid ud af UEFA Cuppen, men husker også stilheden på stadion efter et drop. Han stod en brandkamp mod Vesttyskland ved VM i Mexico i 1986, men var også i målet, da en fatal fejl i 1/8-finalen satte Spanien i gang. Fem gange blev han kåret som årets bedste målmand i Danmark, og tre gange kiksede et udlandsophold for ham.

Som sportsdirektør har han siddet på Alex Fergusons kontor i Manchester United og stået bag en stor millionhandel, men han følte sig så kørt over af jobbet, at han startede sit eget firma. Siden har han blandt andet coachet landets bedste målmænd, været på opgave i storklubben Chelsea og haft mere ydmyge forhold på Færøerne.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her