To måneder.
Så længe har landets restauranter været pålagt at holde lukket. Men som et led i genåbningens anden fase kan vi fra i dag igen tage ud at spise. Noget, som Gastros chefredaktør, Jesper Uhrup Jensen, længe har set frem til.
”Det har været en helt forfærdelig og klaustrofobisk tid, mens restauranterne og alt har været lukket. Jeg troede ikke, at jeg ville tage det så nært, som jeg har gjort. Man har godt kunnet blive fascineret af billederne af de tomme gader, men det har også været ubehageligt. Det har ikke været noget rart syn og særligt, når du ved, hvorfor der har været tomt. Det har jo ikke været, fordi folk har været på stranden.”
”Denne tid har vist os, hvor meget det betyder for os at have det sociale liv og have muligheden for at kunne tage ud at spise.”
Inden statsminister Mette Frederiksen 17. marts kom med et påbud for restauranterne om at holde lukket, valgte Uhrup Jensen kraftigt at opfordre sine venner og følgere på Facebook til at støtte restauranterne.
”Jeg fik mange hug på Facebook i starten, fordi jeg sagde til folk: ’Tag ud at spise. Støt restauranterne, for de bløder’. Det var lige, inden det hele lukkede ned, men restauranterne var allerede virkelig i nød, fordi de udenlandske gæster meldte afbud i stor stil. Jeg nåede at spise på nogle helt tomme restauranter i dagene op til nedlukningen. Folk skrev til mig på Facebook, at jeg sendte folk i døden. Facebook kan være et giftigt sted.”
Nu kan restauranterne igen - dog med restriktioner - invitere gæsterne indenfor, og det skal du huske at udnytte, for restauranterne har brug for os.
Uhrup Jensen peger specifikt på de små restauranter.
”Alle restauranter fortjener jo at blive støttet efter denne svære tid, og du kan sige, at de helt små restauranter lider, fordi de er små, og de store steder lider, fordi de er store.”
”Men hvis jeg skal fremhæve nogle bestemte, skal det være de små steder. Dem, som er nødt til at finde på noget alternativt og rykke udenfor, fordi deres lokaler er for små. Du kan altid tage på Michelinrestaurant, hvis du har råd til det, men de her små steder, som der er kommet rigtig mange af i København, hvor du både spiser billigt og får noget sjov vin, dem, skal du særligt støtte. De får det virkelig svært.”
”Altså steder, som baserer sig på, at du sidder mange mennesker og sidder tæt. Inden coronaen var der kommet denne social dining-ting, hvor du sidder ved fællesborde eller i baren. Det kan du ikke mere, eller det løb er i hvert fald kørt for en stund. De restauranter må finde på noget andet, og det andet må du støtte.”
Her er de restauranter i København, som du skal besøge og støtte:
“Et spisehus med et super højt niveau til ingen penge.”
Obs. No. 30 forventer at have åbent igen fra enten onsdag eller torsdag i denne uge.
Nr. 30, Nansensgade 30, Kbh. K, tlf. : 61 26 32 00
“Fantastisk sted, fantastisk mad, fantastisk vin, fantastisk betjening – og man sidder tæt.”
Obs. Apollo Bar åbner på tirsdag i denne uge kl 10.00.
Apollo Bar, Nyhavn 2, Kbh. K, tlf. 60 53 44 14
”Et genialt sted.”
Obs. Gaarden & Gaden åbner onsdag i denne uge.
Gaarden & Gaden, Nørrebrogade 88, Kbh. N, tlf. 55 55 08 80
”Det ligger i Torvehallerne, og de er faktisk også hårdt ramt, fordi folk er bange for at komme de tætte steder, og de har en dyr husleje og skal holde sig åbent hver dag.”
Omegn & Venner, Rømersgade 18, Hal 1, E2 (Torvehallerne), tlf. 31 23 42 11
”Et ungt italiensk par, som laver moderne italiensk mad midt i København på Ryesgade, hvilket godt være et sted, man lidt glemmer. Det er sådan et sted, som jeg kan være bange for, kan få svært ved at komme tilbage, og som i forvejen kæmper med beliggenheden. Et sted, jeg håber stadig vil findes fremover.”
Obs. Tèrra skriver på Instagram: 'Stay tuned - we are working for you, never will be the same.. but even more special'.
Tèrra, Ryesgade 65, Kbh Ø, tlf. 28 59 64 17
Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter, Restauranter i København, Mad og Corona-virussen