Billede 1 - Gammel lade i naturskønt område på Vesterbro danner ramme om månedens restaurant

Gammel lade i naturskønt område på Vesterbro danner ramme om månedens restaurant

København har mange dejlige parker og haver – Kgs. Have, Ørsteds-parken, Østre Anlæg og Frederiksberg Have for bare at nævne nogle af de mere kendte. Vild natur er der efterhånden ikke så meget af. Men der er i hvert fald 1,5 hektar midt på Vesterbro, hvor DSB’s gamle værkstedsområde med lokomotivværksted og gamle trælader har ligget siden 1900-tallet. BaneGaarden kaldes området, og i en af laderne finder man månedens restaurant, Lade 609.

Offentliggjort

Månedens restaurant ligger som en anden skovrestaurant midt i storbyen i et sjældent stykke vild natur midt på Vesterbro i et område, der nu kaldes BaneGaarden, som oprindelig tilhørte DSB. Her havde DSB lokomotivværksted og opbevaring af træ i ni gamle trælader. Laderne mistede særligt de sidste 50 år deres funktion og var overladt til forfald, indtil ildsjæle – med støtte fra bl.a. Realdania – fandt på at indtage området og renovere laderne til glæde for naturglade og ikke mindst sultne københavnere. Og her kommer månedens restaurant, Lade 609, ind i billedet, den ligger nemlig i en af de ni gamle lader.

Restauranten har ladet sig inspirere af tidens glæde ved udekøkkener, shelter- og outdoorliv og tilbereder primært maden over bål eller på en udendørsgrill. Og maden er alt overvejende tilberedt på råvarer fra ”naturens vilde spisekammer” og alt overvejende grønt, fortæller folkene i Lade 609. De sanker, fanger og forædler, sylter og fermenterer – og det hele stammer fra Danmark og de øvrige nordiske lande. Og det ses også i maden, hvor bær, blomsterknopper, brændenælder, grene eller grenskud og friske urter indgår. Og er det ikke lige sanket, fanget eller skudt – sidstnævnte uden for BaneGaardens terræn selvfølgelig – så er alt økologisk.

Kokken fra de store svenske skove

Den svenske kok Linus Kanfall har lagt køkkenstilen for Lade 609. Selv er han vokset op tæt på de store svenske skove og har dem og udelivet i skovene med bål og snobrød i sit DNA. Han har tidligere været på bl.a. La Banchina, hvis grundlægger, Christer Bredgaard, lagde ud med at ansætte ham, da det helt særlige køkken i det lille blå træskur på Refshaleøen ved det gamle B&W skulle sættes i gang. Linus Kanfall har derudover også været på fantastiske steder som Kadeau, Relæ og og Manfreds. Så, ja, Linus kan sine grøntsager!