Giv påskebordet et nøk op med denne krydrede lammeret
Når foråret melder sin ankomst, stiger Nanna Simonsens lyst til at spise sommermad, også selvom råvarerne endnu ikke er i sæson. Hun har dog fundet en måde, der kan give påskebordet et strejf af sommer, mens vi venter på, alt det gode spirer frem.
Hvis vejret i april pludselig flanerer solskin og varme – og det sker ofte – får min indre Jesper Fårekylling svært ved at komme til orde. ”Det er stadig kun forår, ikke sommer.” Han hvisker, men sommetider må han råbe for at få mit madøre til at holde inde med at udpønse højsommerlige udendørsmåltider med en lille fisk og nye grøntsager på grillen.
Optrinnet gentager sig stort set hvert år. Men jeg vil undskylde mig med, at en indespærret sommersjæl let bliver kulret og utilregnelig efter en lang tid med mørke og tågeklamme vinterdage. Og under neonlysene i supermarkedet har det længe bugnet med tynde, halvfriske, grønne asparges, dukkegulerødder med slap top, såkaldt nye kartofler fra Spanien og rekordlange fluorescerende, røde rabarber fra God knows where.
Men fårekyllingen har jo ret, det er kun april og dermed slet ikke tid til at tænke – endsige spise – sommermad. Som bekendt er sæson-
fusker-grøntsager altid en skuffelse, både hvad smag, konsistens og gastronomisk potentiale angår. Så vi retter ind, mig og mit madøre, og genforhandler simremad og mad af sæsonens (og sidste sæsons) danske grøntsager. Og vupti, så er vi igen fulde af konstruktiv madlyst og sæsonappetit.
Et strejf af sommer