I efteråret 2016 stod kokken Mario Batali for maden til Barack Obamas sidste officielle middag som præsident. Tidligere denne uge forlod den amerikanske tv-kok og restauratør-berømthed ledelsen i sin egen restaurantgruppe, B&B Group. Årsagen var fire anklager om sexovergreb mod kvinder offentliggjort i madbladet Eater.

Nu byder New York Times på nye kilder, der kan berette om gentagne overgreb i restaurationsbranchen. Efter indtil nu hovedsageligt at have centreret sig om showbusiness, mediekoncerner og enkelte politiske lederskikkelser rammer anklager om chikane, sexovergreb og magtmisbrug nu restaurationsbranchens top.

Den nævnte historie fra New York Times handler om den hippe New York-gastropub The Spotted Pig, der indtil sidste år havde en Michelin-stjerne, og som tæller investorer blandt berømtheder som Jay-Z, Michael Stipe og førnævnte Batali.

I artiklen står tre tidligere ansatte kvinder frem med navn og fortæller om konkrete overgreb fra medejer Ken Friedman, en af USA’s mægtigste restauratører, der blandt andet skulle have hevet den enes ansigt ind i sit skridt og ved en anden lejlighed stukket sin tunge ind i munden på hende. Den anden skulle han have befamlet på balder og skridt, og den tredje bed han i hoften foran en gæst.

Restaurationsbranchen er kendt for vilde nattegilder efter lukketid og for et arbejdsmiljø, hvor seksuelt ladede morsomheder sidder løst. Desuden er flirt med gæster et flittigt brugt middel til ekstra drikkepenge.

Men selv i forhold til disse standarder lyder klimaet på The Spotted Pig ekstremt seksualiseret. New York Times har talt med 10 kvinder, der fortæller, at Friedman gennem årene siden åbningen i 2004 udsatte dem for gentagne uønskede fysiske tilnærmelser, mange af dem foran restaurantens gæster.

Natalie Saibel, kvinden, der oplevede at blive taget på balderne, fortæller, at hun sendte en formel klage over Friedmans opførsel til restaurantens ledelse, og at hun og hendes mand kort efter blev fyret fra forretningen.

Ken Friedmann med restaurantgæster til en fest på The Spotted Pig.

Det er dog ikke kun Friedman, der står for skud, men også hans venner og forretningsforbindelser, der har frekventeret restauranten, ikke mindst dens tredje etage, der er forbeholdt VIP’er, og hvor man kun ender, hvis man har fået en invitation.

Beyonce har hængt ud her, Kim Kardashian og Kanye West har fejret Valentine’s Day, og Gwyneth Palthrow og Chris Martin har spist deres måltider der.

Men når restauranten lukker, og festerne på 3.-salen tager fart, ”gælder normale regler ikke længere,” fortæller tidligere personale til New York Times.

For eksempel har gæster haft carte blanche til helt åbent at gramse på de kvindelige tjenere under disse arrangementer, og i branchekredse har tredjesalen været kendt under tilnavnet ”voldtægtsrummet”, hedder det i artiklen.

En af dem, der har været hyppig gæst til de sene fester, er netop Mario Batali, som blandt The Spotted Pigs kvindelige tjenere var kendt som ”Den røde fare” på grund af sit røde hår og sin aggressive fremfærd.

Trish Nelson, tjener på The Spotted Pig gennem mange år, fortæller:

”Han forsøgte at røre mine bryster, han sagde, de var smukke. Han ville brydes med mig. Da jeg serverede drinks ved hans bord, sagde han, at jeg skulle lade hans ven give mig oralsex.”

Artiklen beskriver desuden, hvordan en manager satte sig imellem, da hun en aften i 2008 på overvågningskameraet så en fuld Mario Batali kysse og rage på en tilsyneladende bevidstløs kvinde.

Mario Batali til madfestival i New York sammen med kok og tv-personlighed Ayesha Curry.

Mario Batali har svaret New York Times, at han ikke erindrer de nævte episoder, men “der er ikke tvivl om, at jeg har opført mig frygteligt. Der er ikke nogen undskyldninger. Jeg tager det fulde ansvar og undskylder enhver form for smerte, ydmygelse eller ubehag, som jeg har udsat nogen for."

Ken Friedman har efter offentliggørelsen af artiklen med øjeblikkelig virkning fratrådt sin stilling i ledelsen af ikke bare The Spotted Pig men i fire yderligere restauranter i New York, som han er medejer af, på ubestemt tid.

LÆS OGSÅ: Spis dig gennem byen: et døgn i New York