Jomfruhummer
Foto: Mikkel Russel

Opskrift: Sådan laver du den perfekte jomfruhummer-tortilla

Bag panser og modhager gemmer jomfruhummeren noget af det delikateste kød i dyreriget. Vi har grillet det let og svøbt det i hjemmelavede tortillas med pikant tilbehør.

en time
Print

Det skal der i til12 tacos/2 personer
2,5 dl masa harina majsmel
1,7 dl vand
¼ tsk salt
3 rødløg
2 dl lagereddike
¾ dl rørsukker
12 korianderfrø
5 peberkorn
12 store jomfruhummere
2 avocadoer
2 majskolber
Smør
olivenolie
Frisk koriander
1 grøn jalapeño-peber (frisk)
1 habanero-chili
1 rød peberfrugt
1 hvidløg
3 radiser
Limefrugt

Sådan gør du

Det kan godt tilføje fingrene lidt knubs at pille jomfruhummere. Men udbyttet er lidelserne værd og måske endda også den høje kilopris.

For lige så barske og kantede de er udenpå, de små skaldyr, lige så indsmigrende og smørbløde er de indeni. Så længe du ikke tilbereder dem for længe.

Vi lod dem kortvarigt møde grillpanden, inden vi smed dem i en hjemmelavet majsmelstortilla med et frisk og aromatisk tilbehør. Skulle du ikke have tid til tortillaproduktion derhjemme, er der ingen skam i at købe sig til dem.

Der er stadig nogle, der tænker på sprøde, skålformede chips beregnet til salsa eller måske en chili con carne, når man siger tacos. Men street­foodbølgen har nok gjort det klart for de fleste, at tacos er mexicanernes betegnelse for små tortillas – madpandekager lavet af majsmel – serveret med alskens former for kød-, fiske- og grøntsagsfyld og et fyrigt tilbehør af salsaer, løg og krydderurter.

Særligt i TexMex-køkkenet er majsen blevet erstattet med hvedemel, og det dominerer størstedelen af de tilgængelige tortillas i handelen i Danmark. Men prøv at se, om du kan finde færdige majstortillas, eventuelt på nettet, eller gør som vi, og steg dine egne, lavet på masa harina, mexicansk majsmel, der er lige til at blande op med vand og smager temmeligt autentisk.

 

Sådan gør du

1. Forbered din dej til tortillaerne: Rør majsmel, vand og salt grundigt sammen, og ælt det til en modellervoksblød dej. Tilføj ekstra vand lidt efter lidt, hvis dejen er tør og smuldrende. Pak den ind i film, så den holder sig fugtig.

2. Sylt to af rødløgene: Varm lagereddike, rørsukker, korianderfrø og peberkorn op, indtil sukkeret er opløst. Hæld det over løgene, som du har skåret i tynde strimler og kommet i et sylteglas. Luk låget tæt.

3. Lav en stærk salsa: Halvér en rød peber, fjern stilk og frø, og bag den ved 250 grader i cirka 20 minutter, indtil overfladen er brændt og blæret. Tag den ud og lad den ligge i en beholder under låg i 10-15 minutter.

Pil forsigtigt skindet af, pas på ikke at brænde fingrene, og blend det med salt, ¼ hvidløg, en knivspids sukker, en teske olivenolie og så meget habanero-chili, som din gane kan tåle.

4. Skær majskornene af kolben med en skarp kniv. Lad en skefuld smør bruse op med en skefuld olivenolie på en pande. Tilsæt finthakket jalapeño-peber, og svits kortvarigt. Tilsæt majskorn, og steg ved høj varme i et par minutter. Tilsæt hakket koriander, smag til med salt, og sæt til side.

5. Hiv hovederne af jomfruhummerne, og tag forsigtigt halerne ud af deres skaller således: Klip med en saks gennem det tynde maveskjold, og vip det ud til siderne, så du med fingrene forsigtigt kan løsne halen fra rygpanseret. Hiv forsigtigt tarmen ud af halen.

Gem for guds skyld både hoveder og haleskaller i fryseren til at koge suppe på en anden god gang.

6. Form din tortilladej til små kugler, som du overdækker med et fugtigt viskestykke. Hvis du er den lykkelige ejer af en tortillapresse, kan du nu presse dem ud til den rette tykkelse, ellers så læg dejen mellem to stykker plastfilm, og rul dem ud så tyndt som muligt til pandekager med en diameter på cirka 10-12 centimer.

Tørsteg dem cirka 50 sekunder på hver side på en mellemvarm pande. Dæk dem med et viskestykke for at holde dem lune, mens du steger resten færdig.

7. Steg jomfruhummerne på en varm grillpande eller en almindelig pande, som du har gnedet med hvidløg: Vend halerne i olivenolie, og læg dem med rygsiden nedad så fladt som muligt.

Steg kortvarigt ved høj varme, indtil oversiden af hummeren bliver glasklar og føles lun. Sluk for varmen, drys flagesalt på halerne, og lad dem trække færdig på panden, mens du anretter dine tacos.

8. Bred tortillas ud på et fad, smør dem med salsa, fyld dem med majsene, de syltede løg og avocado i tern. Læg hummerhalerne ovenpå. Drys med finthakket rødløg og radise, og pynt med korianderblade. Servér med limebåde, så dine gæster selv kan dosere syren. Skyl ned med kold øl og god mezcal eller tequila.

LÆS MERE: Opskrift: Erwin Lauterbachs friterede kartoffelskræller med persillemayo

LÆS MERE: Opskrift: Sådan pifter du din pasta carbonara op med ærter

LÆS MERE: Sådan laver du dansk hummer med fermenteret rødbede, blæk og lakrids

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter og Gastronomi