Sådan gør du dåsemad delikat
Konserves. Dåsemad. Man tænker, det lugter af tvivlsom kvalitet, men de små dåser kan sagtens indeholde de fineste delikatesser, tag fx den franske klassiker confit de canard eller spanske blækspruttearme. Om det er til en doven søndagsfrokost derhjemme eller til gæsterne fredag aften akkompagneret af vin og drinks, er de små dåser og glas lette og lækre. Smut forbi din lokale delikatessebutik eller fiskemand og spørg efter god konserves.
Foto: Anne Marie Jo
Spanske kvalitetsdåser
Hvis vi vender snuden mod Spanien, finder man en lang og stolt tradition for at producere nogle af de bedste konservesprodukter i verden. Fx producenten Don Bocarte, hvis sortiment strækker sig fra muslinger og tun til de fineste af de fine ansjoser. Prisen for en dåse begynder på omkring 80 kroner og slutter på 400 kroner.
Napoleons ære
Selveste Napoleon kan tage en god del af æren for konservesdåsens tilbliven, da han i begyndelsen af 1800-tallet udlovede en dusør til den, der kunne knække koden for, hvordan militæret kunne mættes på den billigste og mest effektive måde. Den franske opfinder, kok og konditor Nicolas Appert opfandt henkogning i glas og den første udgave af den cylinderformede tindåse. Dog blev Apperts udgave af dåsen aldrig den store succes på fronten, da den simpelthen var for omstændig at fremstille. Konservesdåsen begyndte derfor som et eksklusivt produkt, som kun var tilgængeligt for de rigeste, og markedet var begrænset. Særligt fordi de rige stadig foretrak friske madvarer frem for konserves.