15 fede ting du skal se på DR
Foto: Frederik Lentz Andersen

15 fede ting du skal se på DR

Man glemmer det nogle gange, men på DR har vi en hel streamingtjeneste til rådighed med et kæmpe udvalg. Her er 15 ting, du kan kaste dig ud i.

Serier

Babylon Berlin

Europæiske serier er virkelig begyndt at gøre sig bemærket, og dette tyske historiske drama topper virkelig dem alle i år. Sjældent har en serie været så smuk og så grim på samme tid. Vi får fejende flotte billeder af godstog fyldt med nervegas, der skærer sig gennem landskabet, og vi får et indblik i den beskidte fattigdom, der findes lige under facaden i et Berlin, der stadig slikker sårene efter det store nederlag i 1. verdenskrig.

Hvert afsnit er næsten i en spillefilms længde, hvilket kan virke en smule langt til tider. Men der er grund til at kippe på hatten for dette utroligt ambitiøse tyske projekt, der sparker nyt liv i serieverdenen.

'Babylon Berlin' kan streames her

 

Doggystyle

DR3 har lavet en ungdomsserie, der værdigt kan tage over efter den norske hitserie 'Skam'. I 'Doggystyle' følger man den 21-årige Asta, der drømmer om at blive skuespiller i København, men tvinges til at flytte hjem til familien i provinsen, fordi pengene og succesen ikke kommer. Med sig hjem til Odsherred tager hun sine storbysnobbede fordomme og lyserøde, hjerteformede solbriller. Men helt slem viser provinsen sig ikke at være for hende.

'Doggystyle' kan streames her

Banjos Likørstue:

Simon Jul på Bakken iført dametøj og rouge og Jan Elhøj med dunjakke og bagvendt kasket som cola-afhængige Kenned. Det lyder lige så plat, som det er, og det er charmen ved projektet. Som et af de første satire-programmer på DR, der gik efter den grænsesøgende humor uden at sige undskyld bagefter, var ’Banjos Likørstue’ alt det, DR ikke er i dag. Se det her.

Dokumentarer:

Løgnefabrikken – de falske nyheder fra Rusland:

En række russiske journalist har i en årrække forsøgt at bekæmpe og infiltrere såkaldte troldefabrikker, hvor der dagligt bliver produceret falske nyheder, der flittigt deles af ukritiske Facebook-brugere over alt i verden. I dokumentaren møder man de journalister, der har afsløret og korrigeret utallige løgnehistorier i journalistikkens navn. Se den her.

OJ Simpson: Made in America

Historien om den amerikanske football-spiller OJ Simpson, er historien om en ung, sort knægt fra ghettoen, der for alt i verden ønskede at blive berømt. Han blev symbolet på den amerikansk drøm. Om at kravle til stops på samfundets rangstige og høste anerkendelse over hele kontinentet. Men det er også historien om det amerikanske mareridt med alt, hvad det indebærer af paparazzi, stoffer, racekrig og intens mediebevågenhed. Mød manden bag retssagen, berømmelsen og forbrydelsen i denne femparts dokumentar.

The Raft

I 1973, mange år før 'Robinson' og reality-tv, sendte en antropolog 11 unge mennesker ud på en tømmerflåde for at se, hvad der ville ske. 40 år senere mødes de medvirkende til en rekonstruktion af det fejlslagne antropologiske eksperiment i dokumentaren 'The Raft'. Svenske Marcus Lindeen vandt Dox:Award 2018 for denne dokumentar.

'The Raft' kan streames her

Last Chance Lawyer NYC

For forsvarsadvokat Howard Greenberg er livet en lang kamp mod systemet. Elsket af sine klienter og frygtet af anklagere. Under mottoet 'at vinde er ikke alting - det er den eneste ting!' går han i krig fra kontoret i Brooklyn mod systemets tyranni.

Den excentriske advokat, der af flere bliver kaldt for virkelighedens Seal Goodman fra 'Breaking Bad' og Better Call Saul', gør nemlig alt for, at klienterne ikke kommer i fængsel, hvilket sker med hjælp fra den skrappe kone Marie. Hun er en tidligere retsreporter og kaster sine skeptiske øjne over sagerne og strategierne med uendelig ærlighed. Derfor er hun både Greenbergs største støtte og hans mest indædte modstander.

'Last Chance Lawyer' kan streames her

Jesus unge soldater:

En dokumentarserie, der følger en række unge i Danmarks ultra-kristne indremissionske miljø, der vil ofre alt for den Gud, de så indædt tror på. Mød Peter, der missionerer i Vejles natteliv og drømmer om alt ryge smøger og drikke kaffe i himlen. Eller Cecilie, der efter en opvækst med vold og hash har fundet meningen med livet. Se den her.

One Strange Rock

Instruktør Darren Aronofsky er kendt for filmperler som 'Requiem for a Dream' og 'Black Swan', men har med 'One Strange Rock' kastet sig ud i at producere en videnskabsdokumentarserie for National Geographic. Det er en fascinerende og ekstraordinær historie om Jorden og vores sammenhængende planet. Hvordan kom der liv på den klippeknold, vi kalder Jorden?  Historien om livets opståen fortælles gennem astronauter, fordi de er de eneste mennesker, der har set jorden, som den virkelig er. Skuespiller Will Smith er vært på programmerne.

'One Stange Rock' kan streames på her

Hobro – En liga for sig:

En lille, ubetydelig klub, hvor samtlige spillere er på deltidskontrakter rykker op i Danmarks bedste fodboldliga. DR fulgte fodboldklubben Hobro IK, umiddelbart efter oprykningen til Superligaen, hvor klubben kæmper med stadionudvidelse, dårlig økonomi og spillere, der til dagligt er landmænd og ikke vil kunne leve af fodbolden. En dannelseshistorie om de underkuede, der vil kæmpe mod de største og deres professionalisme. Se den her.

Portrætter:

Mere voksen end Bjerrehuus

”Jeg er verdens bedste dårlige far”. Sådan beskrev Oliver Bjerrehuus sig selv til Euroman i efteråret, hvor vi havde vores store fædre & sønner-tema. I samme interview forklarede 17-årige Oscar, hvordan det er at være søn af Danmarks største drengerøv og leve sammen med en far, der går på druk i hverdagene og scorer damer.

Nu har DR3 lavet en dokumentarserie om sønnen Oscar. Han arbejder i dag som fotomodel – ligesom sin far – og han kan ikke forestille sig at få et fast 8-16-job. Men dér stopper lighederne også mellem de to modeller. ’Mere voksen end Bjerrehuus’ går tæt på Oscars frigørelsesproces og etablering af sit eget navn i modelbranchen. Stream dokumentarserien her.

Bjerrehuus2.jpg

Rudi er bange:

I sine unge år blev han udråbt til Danmarks kommende store karismatiske skuespiller, men berømmelsen og det hurtige liv knækkede en allerede skrøbelig ung mand. Rudi Køhnke lider af angst. Og det har han valgt modigt at fortælle åbent om. Det er ikke et kønt billede, når han bandende og fortvivlet gennemlever sine angstanfald, men det er interessant, vedkommende og public service i sin fineste form. Se den her.

Historien om Nik & Jay:

De to rappere Niclas og Jannik lagde en hel ungdomsgeneration ned med hits som ’Hot’, ’Lækker’ og ’Boing’. De var alt andet end traditionelt dansk, da de kom frem i begyndelsen af 00’erne, men blev hurtigt symbolet på en tid med deres umådeholdne selvtillid, farverige bandanas og tøj i størrelse XXL. Læs vores hyldest til Nik & Jay her, eller følg med dokumentaristerne ned i det studie i forstaden Værløse, hvor det hele begyndte. Se den her.

Hvid mands dagbog:

Da den danske våbenhandler Peter Frederiksen bliver anholdt i Sydafrika, finder politiet afskårne kvindelige kønsdele i hans fryser. Dokumentaren følger den helt absurde sag tæt og har fået eksklusiv adgang til manden og politiets efterforskning, mens han sidder fængslet. Forargelse og væmmelse er garanteret.

Martin uden X:

Som 15-årig vandt Martin Hedegaard den første danske udgave af ’X Factor’ i 2008. Han blev landskendt, men den store opmærksomhed blev for meget for ham. Derfor forsvandt han helt fra rampelyset, indtil han kom tilbage i 2015 med projektet SAVEUS, hvor han ville gøre op med hans image som ’ham fra X Factor’. DR3 har fulgt Hedegaard i et år, mens han prøver at få sit gennembrud med sin egen musik. Han fortæller ærligt om at finde sig selv igen. Se den her.

Se, hvad vi ellers skriver om: Dokumentar, Serier, Streaming, Anmeldelser og Danske serier