20 ting du skal opleve i Indre København

Styr uden om turistfælderne og oplev, hvad Danmarks hovedstad i virkeligheden har at byde på.

I København er der så mange muligheder. Det er en overflod af valg, der skal træffes: Hvordan kan du bedst lide din kaffe, hvad tid vil du hjem fra byen, hvad du vil have på, hvor du vil ses og hvordan du vil ses?

Og lige så mange muligheder, der er, lige så mange faldgrupper af dårlig brunch, billige souvenirs og plattenslageri på dansk design byder København på. Det er om at være kritisk og lade sig lokke på én og samme tid.

Tempoet er højere i København. Men pas nu på, at det ikke går så hurtigt, at du overser noget. For at hjælpe dig med at få det bedste af det hele med, har vi sammensat denne liste med forslag til 20 ting, du skal opleve i Indre København.

1: Zen midt i Centrum

En spytklat fra Kongens Have ligger en møbelforretning, der hedder Beau Marché. Om møblerne er noget værd, har jeg sådan set ingen holdning til. Det er de formenligt. Men det, der er interessant, foregår omme i baggården. Den er, som den slags er flest: Kedelig, grå og fuld af cykler. Kig igen, og der er en café. En lille en, der er proppet med plankeborde, vin og gæster. Der er ingen udsigt, men caféen er i sig selv værd at kigge rundt i, da den er ekstremt hyggelig. Ellers kan du jo også snakke med hvem end du er sammen.

Beau Marche Café à vins, Ny Østergade 32

2: Tøjarkitektur

Det københavnske mærke Han Kjøbenhavn har nydt stor succes de senere år. Blandt andet med butiksåbning i New York og senest Paris og med en butik i København, der har fået flere udmærkelser for sin indretning. Deres ideologi er bygget op omkring danske designdyder med stærke referencer til dansk møbelarkitekturs linjer. Silhuetter og konstruktioner skabes med fokus på detaljer samt høj håndværksmæssig finish.

Han Kjøbenhavn, Vognmagergade 7

LÆS OGSÅ: 30 tegn på at du er jyde i København

3: I det skarpe hjørne

Butikken ligger lidt gemt væk i bunden af Bernikow-gården, hvilket sorterer en del turister fra. Til gengæld er det en blanding af fagfolk, gastroseksuelle og seriøse hudmødre/-fædre, der frekventerer Kunst og Køkkentøj. Frygt ikke det prætentiøse navn, der er ikke ét kunstværk at købe i butikken, men kun funktionelle køkkenredskaber. Skærebrædder, dejskrabere, kobbergryder, støbejernspander, blendere og ikke mindst knivene er alle udvalgt efter deres høje kvalitet frem for pyntelighed. I butikken finder man også et stort udvalg af inspirerende kogebøger.

Kunst og Køkkentøj, Østergade 26

4: ”Damn good coffee”

Her er en café, der ikke ligner alle de andre. Fans af kultserien ’Twin Peaks’ vil se referencer overalt i denne gennemført indrettede høje stueetage på Studiestræde. Alle andre, der ikke med det samme genkender caféens navn som en karakter i ’Twin Peaks’, vil bare nyde indretningen, der er en blanding af bedstemor og et eller andet trip, som den varme ejer Henriette Hartman står for.

Log Lady, Studiestræde 27

5: Kan De lide østers?

”Som vinbar betragtet er Tire Bouchon et af byens absolut bedste steder. Er man ikke til det helt store træk, så er snacks, ost og charcuteri en oplagt mulighed, mens diverse rustikke og landlige franske retter gør arbejdet, hvis sulten er større. Juvelen i kronen på Tire Bouchon er dog efter min mening østersudvalget. Man kan sidde enten mageligt henslængt eller hænge ud i baren. Det er et af byens bedste fyraftenssteder, og det kan hurtigt blive en lang fyraften!" - Jesper Uhrup, chefredaktør v. Gastro 

Tire Bouchon, Teglgårdsstræde 5, kld. 

6: En smuk samling

Danmarks fineste udvalg af islamisk kunst gemmer sig i en klassisk københavnsk etageejendom i Kronprinsessegade. Samlingen, der også rummer enkelte fine danske kunstværker samt europæisk kunsthåndværk som møbler og porcelæn fra det 17. og 18. århundrede, har eksisteret siden 1945. Museet genåbnede i 2009 efter en storstilet renovering til 250 millioner kroner, og museet fremstår i dag moderne og rummeligt. Gå på opdagelse i husets mange rum og nyd smukke tekstiler, kunstfærdige relieffer, sirlig porcelæn – eller bare en Hammershøi.

Davids Samling, Kronprinsessegade 30

7: Alt det dér jazz

La Fontaine eller ’Fontænen’ blandt venner er Københavns ældste jazzsted - stedet at gå hen, hvis du vil have en kølig jazzbajer, en sammenrystet drink, høre noget god musik, og hvis du alligevel har kontrabassen med, kan man ofte få lov til at spille med. Det er utroligt sjældent, her er en dårlig koncert, og der er rig mulighed for at høre unge talenter, gamle drenge eller mere eller mindre kendte udenlandske musikere. Den mest celebre gæst er nok Lady Gaga, der under hende og crooneren Tony Bennetts tourné spontant dukkede op og gav intimkoncert.

La Fontaine, Kompagnistræde 11

8: En tur til klipperen

Siden 1936 har der ligget en frisør på denne adresse, og det håber man meget, der vil blive ved med at gøre. Her kan du opleve ægte barbershop-stemning, blive barberet på gammeldags manér med skum, kniv og det hele eller få klippet den dér pomadehårsfrisure, du så gerne vil have. Lokalet ser ud præcis, som du forestiller dig, med høje paneler, spejlblankt gulv og de flotteste, gamle barberstole.

Barberen i Vognmagergade, Vognmagergade 9

9: Kunstercafé som i Disney

Her er en café af den slags, amerikanerne forestiller sig, vi alle sammen kommer på os ’Europeans’. Væggene er prydet af malerier skabt af en række spændende kunstnere, kendte som ukendte, der er malet direkte på tapetet. Rundt om i caféen sidder gæster med mange og mangefarvede halstørklæder og læser hver deres kultursektion eller en helt speciel bog, de bare ikke kan lægge fra sig. Ude på gaden går folk travle forbi, men herinde er tempoet ikke hurtigere, end at kaffen kan følge med.

Café Blå Time, Store Kongensgade 36

10: Håndmadder

”John og Søren Puggaard og deres stab har siden 2007 sat nye standarder for, hvad dansk smørrebrød er, og den altid fyldte restaurant er smørrebrødsrestauranternes pendant til byens michelinstjernebesatte topsteder. Der serveres kun økologisk produceret kød, høns og mejeriprodukter. Vi snakker seriøst nyklassisk smørrebrød.” - Jesper Uhrup, Chefredaktør v. Gastro

Restaurant Schønnemann, Hauser Plads 16  

11: Grøn fredsommelighed

Når næsen løber, tæerne er stive af kulde og hjernen er ved at kortslutte på grund af svære shoppingvalg, så tilbyder det smukke palmehus i Botanisk Have en meditativ stund. Når du træder indenfor i det victorianske drivhus, sænker du instinktivt skuldrene i den lune luft. Åbn frakken, og tag trappen op under taget, hvor du kan se det hele lidt fra oven. Lad en let svimmelhed ramme dig, mens du føler dig hensat til troperne og indsnuser den sødligt krydrede duft af bark, blade og fed, næringsrig jord og tager bestik af et banatræ og fascineres af fingerfilodendronens blade.

Palmehuset, Botanisk Have, Gothersgade 128

12: Glosuppe

PS Bar og Grill er med et lidt for ofte brugt udtryk det nye. Eller det har det i hvert fald været, for den mærkat skifter ejermand i proportional hastighed med byens størrelse, og i København går det altså hurtigt. Ikke desto mindre er denne restaurant/bar/hangout stedet, de unge og smukke kommer for at spise, tjekke ind på Facebook og blive set. Maden er god, stemningen er metropolsk og der er som regel fully booked en uge i forvejen.

PS Bar og Grill, Pilestræde 12a

LÆS OGSÅ: 30 tegn på at du er københavner i Jylland

13: Herrernes magasin

Troelstrup er en ældgammel herreekviperings-forhandler med en aura af klassiske dyder omkring sig. Første gang forretningen så dagens lys var i 1908, og lige siden har pæne mennesker (for der er nemlig også med tiden kommet dametøj indenfor, dog er herretøjet stadig i første række) kunnet finde søndags- og kontortøj af mærker som Brax, Stetson, Ralph Lauren og Troelstrups eget. Gå på opdagelse i en butik i tre etager, hvor kvalitet, viden og god service er i højsædet.

Troelstrup, Vester Voldgade 5

14: Bedste sted at holde øje med gadens liv

Fransk dagdriverstemning på minimalt indrettet cafe med originalplakater af Picasso og Bracque. Den talentfulde kok Frederik Bille-Brahe kreerer lækre vegetarretter. Og hvis du savner noget animalsk, så snup en (overpriced) herlig kugle bøffelmozzarella og sæt dig i vinduet og kig ud på Gothersgade. 

Atelier September, Gothersgade 30

15: Forrest i feltet

Med en god blanding af internationalt modetøj, magasiner, parfumer, bøger og musik har Rasmus Storm formået at skabe en succesfuld livsstilsbutik med internationalt islæt midt i København. Udvalget af ure og solbriller er også værd at bemærke. Blandt mærkerne, der forhandles her, kan nævnes Thom Browne, Raf Simons, Givenchy, Maison Kitsuné, Stampd og Julien David. Storm er foran de fleste, derfor er designerne typisk internationale, i den dyre ende og henvender sig til det trendskabende segment.

Storm Fashion, Store Regnegade 1

16: Cocktails uden pis

Don Draper ville komme her, hvis han kunne. For det er muligvis byens mest stilede cocktailbar (i hvert fald blandt dem vi almindelig dødelige nogensinde kommer til at høre om). Her er cool musik, cool værtinder og cool omgivelser, der alt sammen sørger for, at skuldrene falder ned efter en lang dag på kontoret. Stedet er indrettet i art deco-stil med mønstret tapet, grafiske sort-hvide fliser på badeværelset og et øje for detaljer helt ned til det guldrandede logo på menukortet. Selv drikkevarerne er så flotte, at man nærmest ikke kan andet en at føle sig underdressed. De selv samme mennesker, der står bag Holmens Kanal Cocktailbar er også folkene bag Salon 39 på Frederiksberg.

Holmens Kanal Cocktailbar, Holmens Kanal 7 7

17: You can leave your hat on

Da den unge, franske hattemager Francois Petitgas d. 23. april 1857 åbnede Petitgas på Købmagergade 5 i det indre København, havde han næppe forestillet sig, at den stadig ville eksistere i dag. Bernhard Tommerup overtog i 2013 forretningen, da der ikke var flere Petitgas-arvinger tilbage, og han har kørt foretagendet videre i flot stil. Hvis det ikke er verdens ældste herrehatte-forretning, er vi i hvert fald i nærheden, og uanset hvad er det svært at få så god service, råd og hjælp til dit hattekøb, som her.

Petitgas, Købmagergade 5

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste caféer

18: Ud at promenere

En engelsk diplomat i Danmark skrev for flere hundrede år siden et brev til sin konge. Han skrev, at danskerne var grimme og dumme, det daværende Københavns Slot var forfærdeligt og at man kun kunne få vin på apoteket. Han var mildest talt ikke imponeret over byen. Men havnen – den kunne han lide. Havnen har siden udviklet sig til at være et levende vandingshul med spændende arkitektur, imponerende skibe på besøg og alverdens finurlige broer. Gå en tur langs med vandet midt i byen, det er altid et besøg værd – for flere hundrede år siden som i dag.

Den Sorte Diamant (fx), Søren Kirkegaards Plads

19: Europas navle

Sidder du på Gråbrødretorv længe nok, mister du efterhånden følingen med, om du er i København, Genève eller Prag. Et godt torv er levende uden at være et sted, man går over for at komme fra A til B. Sådan et sted er Gråbrødretorv. De høje, gamle, charmerende mangefarvede bygninger danner kreds om brostenspladsen, der har et stort træ i midten som et lejrbål, alle caféstolene vender imod. Her kan anbefales Bistro Huks Fluks, burgerrestauranten Sporvejen eller, hvis man er i det studentikose hjørne, Peder Oxes Kælder.

Gråbrødretorv, 1154 København K. 

20: København Regnskov

Hvis du går rundt og kigger for længe uden at købe noget, kan du risikere at skulle betale en entre på 40 kroner i denne blomsterforretning tæt på Kongens Nytorv. Forretningen er nemlig så magisk dragende, at folk kommer ind bare for at gå en tur og kigge. Tage Andersen har udstillet på Charlottenborg, Rosenborg, Statens Museum for Kunst og i udlandet. Han har modtaget en præmie fra Statens Kunstfond og har også lavet scenografi til flere teaterforestillinger. Ender du med at købe nogle blomster, får du selvfølgelig dine 40 kroner igen.

Tage Andersen, Ny Adelgade 12 

LÆS OGSÅ: 19 ting du skal opleve i Aarhus

LÆS OGSÅ: 9 måder turisterne bliver snydt i København

LÆS OGSÅ:  22 ting du skal opleve på Frederiksberg

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide til København, Café og Restauranter