Lena Dunham
Lena Dunhams far griner stadig: ”How the fuck did you win a Golden Globe for acting? You were cast as a bouncing ball in your school play and you wouldn’t stop waving at your mom and me.”

Den historie fortalte hun til Rolling Stone Magazine, da hun kunne lægge sjette og sidste sæson af sin exceptionelt populære serie ’Girls’ ud på HBO. Magasinet spurgte hende, hvad planen er, nu hvor hun tager afsked med både rollen som manuskriptforfatter, instruktør og hovedrolleindehaver som newyorker-forfatterspiren Hannah Horvath i serien. Ifølge Lena Dunham selv – eller i hvert fald hendes far – er det ikke skuespiltalentet, der har drevet værket. I stedet er det hendes evne til at tegne sin egen generation med en selvironi og en selvudleveren, der indtil da var utænkelig i mainstream underholdning.

Efter et årti hvor ’Sex and the City’ satte dagsordenen for kvindekomik, tiltrak den universitetsuddannede Lena Dunham al opmærksomhed med sin serie om fire mere eller mindre kiksede veninder og wannabes, der havde set ’Sex and the City’ og troede at newyorkerlivet kom i pasteller. Billedet var realistisk og gritty, lejlighederne små og fyrene underlige at se på. Hvor Carrie Bradshaw i hvert afsnit af ’Sex and the City’ kunne reflektere i sin fiktive blog og danne sig erfaringer om det moderne liv, var man anderledes prisgivet som seer til ’Girls’. Også Hannah Horvath har forfatterdrømme, forelskelser og venskaber. Men fra ’Sex and the Citys’ høje produktionsbudgetter, sponsorerede modetøj og modemagasin-lignende billeder af veninder, der udøver dating-førstehjælp på Manhattans førende brunchsteder, ser man nu scener, hvor Hannahs veninde Jessa springer ned til hende i badekarret og med larmende kærestesorg snotter næse i vandet. Dér trækker Hannah grænsen. Tisse i vandet er ok, men snot er no go, forklarer hun.

’Girls’ bliver fremhævet for at gøre op med en overfladisk og kropsforskrækket Hollywood-kultur, hvor vi med Lena Dunhams ord alle skal se ud som Jessica Alba i ’Sin City’, når vi kommer til verden.

Som en nutidig pendant til Woody Allen, tager hun tidens weltschmertz på sig. Som hun siger i serien siger: ”Jeg vil gerne være min generations stemme. Eller … en stemme tilhørende en generation.” Den stemme er nu på vej til at skrive spillefilm.

Bonus: Lena Dunham er på magasinet Times’ liste over verdens mest indflydelsesrige og blev hvervet af Hillary Clinton til at gøre hende attraktiv for Bernie Sanders’ vælgere. Seks år med komedieserien ’Girls’ har gjort 30-årige Lena Dunham til en af Amerikas mest magtfulde komikere.

Kristen Wiig
Hun ville egentlig gerne have kaldt sin film ’Naked Boobs and Guns’ for at få mændene med i biografen, men der er ingen bare bryster og våben i det manuskript, hun skrev sammen med sin komikerkollega Annie Mumolo. Komedien kom i stedet til at hedde ’Bridesmaids’, den indspillede 280 millioner dollar, blev nomineret til en Oscar for bedste originalmanuskript i 2012 og har været med til at få den amerikanske manuskriptguru John Truby til at udråbe Kristen Wiig som vor tids mest talentfulde komiker.

’Bridesmaids’ er er en slags hangover med kvinder. Den er gået over i filmhistorien bl.a. takket være den scene, hvor den kommende brud må gå i knæ midt på gaden og tyndskide iført en Vera Wang-brudekjole som følge af et besøg på en etnisk restaurant. Kristen Wiig spillede selv hovedrollen som fattige Annie, der konkurrerer med sin bedste vens nye rige veninde om at blive førstebrudepige ved dennes bryllup.

På det tidspunkt havde hun længe været en fast del af castet ved comedy-showet Saturday Night Live. Her lavede hun bl.a. en parodi på den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi, der bor i hippie-tidens hovedstad San Francisco, og er kronisk høj. Ud over at have skabt en række tilbagevendende figurer til Saturday Night Live, er Kristen Wiig ofte gæst i Jimmy Fallons The Tonight Show. Blandt hendes faste figurer er ’Tan Mom’, solbrændt mor, der demonstrerer kunsten at slikke sol og riste brød på samme tid (man stikker toasten mellem benene) og Askepot i indslaget ’Disney Housewives’, der giver gode råd til kvinder, der gerne vil finde Prince Charming. For eksempel: ”Here’s some good advice. Never marry a man who is really into shoes.” Kristen Wiig er desuden blevet kåret som en af de mest sexede vegetarer i Hollywood.

At det i øvrigt kan være svært at vinde priser, når man foretrækker komediegenren frem for dramaet, påpegede hun i 2015 med den falske trailer for den opdigtede Oscar-kandidat ’Crying in a Sweater’. I traileren græder den 43-årige komiker ned i adskillige varianter af strik. Så svært er det heller ikke at spille dramatiske roller, er den ikke særligt subtile pointe.

Kristen Wiig kan imidlertid stadig nå at vinde priser for sit skuespiltalent. Hun kan snart ses over for Matt Damon i Alexander Paynes næste film ’Downsizing’ og har fået hovedrollen over for Jack Nicholson i det kommende remake af ’Min far Toni Erdmann’.

Bonus: Med en Oscar-nominering for manuskriptet til komedien 'Bridesmaids' og berømte imitationer af toppolitikere, sportsfolk og 'Game of Thrones'-karakterer har Kristen Wiig skabt sit helt eget comedy brand.

Amy Schumer
"Jeg vejer 80 kg, og jeg kan få pik når som helst og hvor som helst,” lød det fra Amy Schumer, da hun modtog en pris fra det britiske magasin Glamour. Egentlig sagde hun det ikke for at være morsom, men som en kommentar til, at hun i Hollywoods øjne i mange år har været unfit til at blive stjerne. Alligevel var den notoriske soundbite med til at katapultere den 35-årige komiker til et nyt niveau af berømmelse.

Amy Schumer behøver måske ikke nogen videre præsentation, efter at hun i efteråret sidste år fyldte Forum med sit standup-show og glad fortalte, hvordan hun og hendes veninde havde søgt ly for den københavnske regn et sted, der hed ’Cunts’, det var jo lige dem! Lidt skuffede måtte de konstatere, at der var tale om ’Kunst’ og ikke ’cunts’, (kusser, red.).

Men hun er ikke til at komme uden om med en bestseller af en selvbiografi, der på dansk hedder ’Pigen med røvgeviret’, og sin succes med ’Inside Amy Schumer’, en sitcom i traditionen fra comedy verité, hun selv skriver og optræder i, og som hun har modtaget et hav af priser for.

Undervejs har hun nået at skrive og spille hovedrollen i komedien ’Trainwreck’, som hun vandt Writers Guild of America’s pris for bedste manuskript for. Amy Schumer tilhører den tradition af standup-komikere, der bruger materiale fra eget liv. I den sammenhæng er hendes varemærke de rå, provokerende og bevidst feministiske jokes om sit eget særdeles aktive sexliv. I et afsnit af ’Inside Amy Schumer’ inviterer en veninde fx på pornofilm, så de kan se den fra kvindens synspunkt, hvilket vil sige tre støn og en behåret brystkasse.

Under showet i Forum fik hun kæmpebifald for hendes kritik af et USA, der sælger våben til alle – selv blinde, der ikke selv kan finde hen til skranken i våbenbutikken.

Amy Schumers comedy taler ind i traditionen af den traditionelt mandehørmende standup-komik med kvindeligt fortegn og efterhånden ikke så lidt af et powerhouse brand.

Bonus: Amy Schumer har tjent millioner på sin selvbiografi med titlen ’The Girl with the Lower Back Tattoo’. Hendes sitcom ’Inside Amy Schumer' havde premiere i 2013, og fik dengang blandede anmeldelser. Hun skulle have spillet hovedrollen i ’Barbie’ i 2018 men droppede ud af filmen i marts.

Issa Rae
Han er ikke noget for dig. Han er nok mere sådan en skinny jeans og juice-type,” forklarer Issa sin veninde, da de er gået ud for at se på mænd i Los Angeles’ klubverden. I ’Insecure’ er der forskel på folk. Issa er sort og hun er kvinde, og så kan man næsten ikke synke lavere, oplever hun. Heldigvis har hun en uimodståelig evne til både at rode sig ud i og klare sig ud af små og store problemer. Eksempelvis er Issa konsekvent så uheldig, at hun hver morgen på vej til arbejde kører op på siden af hvad, der må være verdens mest joviale fyr, og for hvem mødet er dagens highlight. Når man som Issa er usikker på sig selv og ikke bryder sig om at være grov, må man ty til andre metoder for at slippe af med trafiklys-stalkeren. Issa deler sine usikkerhed med badeværelsesspejlet derhjemme i det, der hurtigt er blevet seriens signatur. Issa rapper nemlig sine sorger i en slags live-dagbog, komplet med beatboxlyde og MC-attitude, uanset om problemerne handler om venindens ’broken pussy’ eller Issas manglende mod til at gøre som Khalesi i ’Game of Thrones’ og gøre krav på sin trone.

Issa Rae skabte sin første komedieserie ’Dorm Diaries’, der handlede om at være sort på Stanford Univeristetet efter at have uddannet sig i afrikanske og afroamerikanske studier samme sted. Men på universitetet var det ikke kun hendes hudfarve, der adskilte hende fra hendes medstuderende:

”Jeg elskede at spille klassens klovn. Jeg elskede at fyre jokes af og få folk til at grine. Der var en del studerende, der syntes, det var sjovt. Men de cool studerende, de var bare sådan, ad!”

Det synspunkt deler hverken Issa Ras voksende fanskare eller HBO. I 2015 var hun på forsiden af Essence Magazines såkaldte Game Changer-udgave, og i efteråret 2016 gav kanalen grønt lys til endnu en sæson. 

Bonus: 32-årige Issa Rae skabte sin egen webserie ’The Misadventures of Awkward Black Girl’, og blev bedt om at remake den til HBO. Siden har ’Insecure’ sat nye standarder som en ny, sort og hip og hypet udgave af den sociale mediealders Bridget Jones i L.A.

LÆS OGSÅ: 10 års sidespor: Hvorfor har Knud Romer så svært ved den svære toer?

LÆS OGSÅ: Hør 65.000 mennesker synge Queens ’Bohemian Rhapsody’ – til en Green Day koncert

LÆS OGSÅ: Sophie Turner: “Game of Thrones var min seksual-undervisning”