”Dette er ikke en smuk bog, der gør, at du har det godt, når du har vendt sidste side.”

Sådan siger Jan Grarup selv i en promovideo om hans nye bogprojekt, der bliver finansieret uden om forlagene. Bogen kommer til at indeholde 400 sider og veje fire kilo, og det bliver ikke kun dets fysiske vægt, der vil tynge læseren.

”Den er et personligt studie i, hvad mennesket er i stand over hele verden,” fortæller Jan Grarup.

LÆS OGSÅ: Jan Grarup: "Jeg er ikke den første krigsreporter i verdenshistorien, der har fået tillagt mig et for stort alkohol- og stofindtag"

Jan Grarup er en af de mest anerkendte krigsfotografer, og han har vundet flere danske og internationale priser. Tidligere han fortalt til magasinet om de psykiske omkostninger, der er ved at arbejde ved frontlinjen.

”Det ændrer et menneske at opleve ondskab i sin reneste form, og det bliver svært at tage livet herhjemme alvorligt. Jeg har set små børn blive hugget i hovedet med macheter, og kvinder blive slagtet. Under folkemordet i Rwanda måtte vi skrue op for musikken, fordi der var så mange skrig i luften.

Hvert eneste minde sætter sig i mig. Hver en lyd, hvert et navn, duft og sted, bærer jeg rundt på. Jeg taler ikke kun om ondskab og destruktivitet. Det er også kærlighed, overlevelse og omsorg.”

Bogen med titlen ’And Then There Was Silence’ kan forudbestille, og den bliver kun til noget, hvis der er nok, som bestiller. Man kan købe en almindelig version og en særlig limited edition, hvor man også får et signeret print af et af billederne. Navnene på dem, der bestiller, vil optræde i bogen på en liste over alle bidragydere.

Bogen udkommer august, og kan købes her.

LÆS OGSÅ: 10 gribende billeder af Jan Grarup

LÆS OGSÅ: Jonas Breum sætter musik til dødsfangers sidste ord

LÆS OGSÅ: De bedste serier i 2017 indtil nu