Mange hovedbrud har gennem tiden skyldtes det banale – men svære – valg om, hvor man skal tage sin date hen. Der er nemlig så mange aspekter, der skal tages højde for. Hvad skal der være i glasset? Skal der være et par tallerkner, og er det ikke noget med, at det faktisk er ret fedt, hvis der er en aktivitet, man kan lave, så den akavede stilhed ingen chance har? Spørgsmålene er mange, og svarene er få. Det handler simpelthen om, som med alt andet i kærligheden, at mærke efter og kaste sig ud i det.

Vi har her på redaktionen gjort valget lidt lettere for dig. Gennem meget research og debat har vi vendt hver en beværtning, restaurant og café. Så hvad enten du kan smage årgangen på en drue, spytter i din øl eller kan dufte en etiopisk kaffebønne fra en kilometers afstand, så har vi stedet til dig og din amore. Her følger en guide over de 18 bedste date-steder i København. 

Nørrebro

Depanneur

Rantzausgade 36

Depanneur er en canadisk-franskinspireret café/bar/kiosk. Det lyder måske lidt kaotisk, men Depanneur er faktisk en hyggelig, lille café. Stedet kan lidt af det hele og er perfekt til en uhøjtidelig date, hvor menuen enten står på kaffe, sodavand, øl eller Depanneurs egen vin, som langt fra sprænger budgettet. Bagel-butikken er desuden begyndt at lave pragtfulde pizzaer (vi anbefaler den med kartoffel og porchetta) fra onsdag til og med lørdag. Og hvis daten går godt, kan man passende afslutte den med en gåtur på Assistens Kirkegård, der er lige rundt om hjørnet.

Depa.jpg
Depanneur, Nørrebro

Bar

Kronborggade 3

Hvis du er glad for små, lumre, tilrøgede hipsterbarer, så er stedet med det simple navn Bar nok lige dig – i folkemunde kendes den som Baren i (ikke på) Kronborggade. Originalnavnet i sig selv er nok til at aftvinge en anbefaling. Udover et godt navn byder stedet på masser af øl, og så er kaffen billig og god, hvis du foretrækker den sort med et godt skvæt passiv – eller aktiv – rygning. Bar er dog et populært sted med få kvadratmeter at bryste sig af, så kom i god tid, hvis du gerne vil have en plads. Og derudover kan du komme til at sidde ganske tæt på andre, unge nørrebrogensere, så måske er det ikke et super egnet sted til første Tinder-date, men snarere når du har lært din date lidt bedre at kende.

Kølsters Tolv Haner

Rantzausgade 56

Er du ølfanatiker, til gadeliv og friske efterårsaftener? Så er Kølsters Tolv Haner et fremragende bud til en date. Selve baren, hvor de serverer egne øl og forskellige snacks, er ikke vanvittig stor, men til gengæld er der masser af plads udenfor ved de mange borde, hvor du dog muligvis må dele pladsen med ligesindede øl-entusiaster i skæret fra farverige lyspærer.

Friheden

Har ingen præcis adresse, men ligger lige ved cykelstien (Den Grønne Sti) mellem Hillerødgade og Nørrebrogade og er ikke til at overse.

Om du har inviteret din date ud fra morgenstunden eller en sen aften, er Friheden et oplagt sted at besøge. I sommermånederne er stedets udeområde yderst velbesøgt. Med god grund. Der findes næppe mange skønnere steder på Nørrebro at blive kysset af solens stråler, mens du får en kop kaffe, en øl på flaske eller fra fad eller et godt glas vin, inden du forhåbenligt bliver kysset af din date, når aftenen er omme. Hvis du er ferm på et skateboard, kan du desuden imponere (ish) din date med en olly eller en 360'er på skaterrampen foran caféen. Og hvis du ikke selv vil vise dine talenter frem, kan det være rart at have de unge skatere at kigge på og tale om. 

Café Stefanshus

Stefansgade 22

Hvis du skal på en date, som vennerne ikke skal vide noget om, skal du holde dig langt væk fra Café Stefanshus. Her møder du helt sikkert nogen, du kender, hvis vejret er til at benytte caféens udeareal på Stefansgades fortov. Men hvis du er klar på at tage den chance, er stedet helt oplagt. Der er pænt udvalg af fadøl samt billige flaskeøl til den fattige studerende, mens du også kan få kaffe, sodavand og et udvalg af mad og snacks til priser, som selv redaktionens jyske islæt kan respektere. Desuden har stedet flere pool- og billardborde, som du kan boltre dig på, hvis daten har brug for kunstigt åndedræt. Vær opmærksom på, at stedet er populært blandt nørrebrogensere – unge såvel som gamle – så du risikerer at gå forgæves, hvis du kun dater fra torsdag til lørdag.

Vesterbro

KAFFE

Istedgade 90

Du finder nok ikke et mere hipster-lækkert sted at modtage din kaffe end på (som navnet antyder) KAFFE på Istedgade. Stedet er småt, hvor træ i rektangulære former præger interiøret, og hvor trapper fører til nye kroge med afslappede siddepladser. Og hvis det alligevel bliver for nervepirrende med kaffen, eller hvis I er havnet i det store lurer-vindue ud til gaden, så er der stadig mulighed for at indtage øller fra klokken 12. Så skal det hele nok gå.

kaffe.jpg
KAFFE, Vesterbro

Central Café og Hotel 

Tullinsgade 1

Mellem højhuse, byens larm og et pulserende Vesterbro ligger den lille oase og hyggelige café, Central Café og Hotel. Kaffe står højt på menukortet og af mad står den blandt andet på toast og banana-split. Hvis det skal være rigtig intimt, er det her et fint sted til en første date, men ellers bør du nok vente til senere hen, hvor du også kan booke det ene hotelværelse, der er en del af caféen. Så bliver det da ikke mere romantisk?

centralcafe1.jpg
Central Café og Hotel. Foto: Jon Norstrøm

Dyrehaven

Sønder Boulevard 72

Stedet, hvor morgenmadskortet fylder mere end frokost– og aftenkortet. Dyrehaven er dermed oplagt til den mere modne brunch-date. Men kald det nu bare en sen morgenmad, tak. Hvis ikke morgenens ædruelighed bekommer jer, så har de åbent helt til klokken 02.00, hvor hanerne er åbne for fadøl, og hvor det varme lys fra lamperne over bordene sætter både dig og din date i det helt rigtige skær. En første Tinder-date på Dyrehaven har alle dage været en sikker vinder.

Østerbro

Pixie 

Løgstørgade 2

Når man nævner gode date-steder på Østerbro, er Pixie som regel det første, der bliver nævnt. Det forstår vi godt. Med sin herlige lokation midt på Bopa Plads, der som regel altid er livligt befolket, kan man sidde ude og nyde sin vin, øl eller klassiske cafémad af god kvalitet både til kødspisere og vegetarer. Hvis solen skinner, er petanquebanen lige ude foran caféen ofte i brug, og det er jo kun hyggeligt at have noget at sidde at kigge på og tale om.

Søernes Ølbar

Sortedam Dossering 83

Lige ud til Sortedam Dossering på Østerbro ligger en kælder med dunkel belysning og fremragende øl på fad. Søernes Ølbar er navnet på baren, som (udover at være et godt sted for fodboldentusiaster) er et genialt sted til en første, anden eller tredje date, hvis man er glad for god kvalitetsøl serveret af et passioneret  personale. Tilmed gør placeringen, at I kan sætte jer udenfor og både nyde hinanden, jeres øl, og udsigten udover søerne på én og samme tid.

Indre By

Flindt og Ørsted

Nørre Farimagsgade 6

En af datekunstens regler er, at du vælger et sted, hvor der (i modsætning til Café Stefanshus) er minimal risiko for at rende ind i venner og bekendte. Hvis du lever efter den regel, passer Flindt og Ørsted godt ind. Det er ikke sted, hvor gud og hver mand har sin gang, og det er på trods af stedets uomtvistelige charme. Menukortet er enkelt, består af få retter og så ellers lidt vin, øl og sodavand, men det er Flindt og Ørsteds beliggenhed, der rigtig tager kegler. Den ligger inde i H.C. Ørstedsparken, så det er oplagt at slentre de smukke grustier tynde, efter I har nydt en dejlig servering.

Bastard

Rådhusstræde 13

Foretrækker du ikke at udfritte din date, og se vedkommende dybt i øjnene, så kan Bastard klart være en mulighed. Her kan du nemlig boltre dig i brætspillenes nærmest uudtømmelige verden, så hvis du løber tør for samtaleemner, så snak da om spillet i stedet for. Her er der desuden drikkevarer til enhver tørstig type, og du kan nemt bestille en omgang fritter gennem deres app, så du ikke behøver at forlade spillet og din date. Men lad nu være med at bruge den. Din date synes desuden, det er rart at få ét minuts fred, hvor vennerne eller veninderne kan få en opdatering på datens forløb, mens du henter næste omgang. 

Christianshavn/Amager

Café Wilder

Wildersgade 56

Et særdeles blandet klientel vil du finde på Café Wilder på Christianshavn. Der er alt fra unge mennesker til forretningsfolk, og sådan har det altid været, siden caféen åbnede tilbage i 1984. Hos Café Wilder kan du både nyde godt af det simple menukort eller blot snuppe en traditionel fadøl til gode priser. Men husk gerne at booke i god tid, for stedet er populært, og de få pladser på caféen bliver hurtigt snuppet.
 

Café Wilder, Christianshavn. 

Eiffel Bar

Wildersgade 58

Ægte, lille, traditionel værtshusperle på Christianshavn. Her må der ryges og drikkes, og hvis du er til snakkesalige værtshusgæster er Eiffel Bar, der har eksisteret siden 1736, et godt og afslappet sted til en uformel første date. Ellers kan du underholde med et slag Meyer eller Snyd, mens I drikker af Eiffel Bars helt egne flaskeøl. Personalet er imødekommende, og interiøret bærer præg af Eiffel Bars særlige historie med mørke vægge, spillemaskiner, malerier og tunge barmøbler langs disken og tunge sofaer ved bordene ind til væggen.

Haabet Bodega

Amagerbrogade 10

Kunsten ved at vælge et godt sted til den første date er at vælge et sted med dunkel belysning. At sidde overfor et fremmede menneske i et helt oplyst lokale føles lidt som at tage metroen spritstiv midt om natten. Det er, som om omgivelserne kan se fordærvet i din sjæl, og det er der ingen, der har lyst til. Haabet Bodega har en dæmpet belysning, og det er helt perfekt, når det kommer til en date. Der er fadøl i baren og smøger i askebægeret, og hvis man har spirituelle tendenser, kan navnet på baren jo kun være et tegn på gode ting i vente.

Whammy Bar

Østrigsgade 13

Whammy Bar er et populært in-sted på Amager, der skiller sig ud blandt de amagerkanske bodegaer og værtshuse ved at servere drinks og cocktails i buzzende 60’er-omgivelser ved den tykke trædisk i dunkel belysning. Hos Whammy Bar er der desuden dobbelt-up på fadøl – og vindråber i tidsrummet mellem 16 og 17.30. Og det er jo et plus, hvis du ønsker at give din date en lille skid på, før I bevæger jer videre ud i det københavnske natteliv.

Whammy Bar, Amager.

Frederiksberg

Alléenberg (Psykopaten)

Allégade 4 

Alléenberg har en lang historie bag sig med stamgæster som Dirch Passer og Preben Kaas, og der roterer stadig flere historier om, hvorfor den fik sit mindre flatterende kaldenavn Psykopaten. Under alle omstændigheder er Alléenberg et herligt sted til en uformel første date, hvor det før eller efter også ville være oplagt med en spadseretur op og ned ad den smukke gade eller i Frederiksberg Have. 

Vinstue 29

Falkoner Alle 29

Som initiativtager til daten vil du ofte gerne foreslå en aktivitet, som er en kende aparte, og som der kan være et grin og en samtale i. En øl og en smøg på en bodega er ingenlunde i den boldgade, men et højst overset aspekt ved de brune værthuse er de enarmede tyveknægte, og dem findes der et par stykker af herinde midt på mondæne Frederiksberg. Tag plads med din date foran de forførende blinkende lamper, og lad dig lokke af løftet om klinkende mønter og fælles fornøjelse. Det koster selvfølgelig et par ekstra knaster at forfølge heldet, men da man sjældent har held i både kærlighed og spil, er du nærmest garanteret en jackpot på den ene eller den anden vis.