Foto: Line Thit Klein

3 opskrifter på hjemmelavet is

Efter nogle årtier med rimelig dødssyg ’papis’ a la regnbueisen og dens fætre (og vi skal ikke nævne nogle navne, men vi kender dem alle!) har mange isproducenter efterhånden fundet ud af at bruge gode basisråvarer som æg, fløde, sødmælk og frisk frugt eller god kvalitetschokolade og vanilje. Mira Arkin vil gøre dem kunsten efter og har anskaffet sig en god ismaskine, for det er et must, når man skal være sin egen ismand.

Is med mokkaswirl
8 portioner


1 portion crème anglaise (Se nedenfor)
4 dl piskefløde

Bland creme og fløde sammen, og frys det i en ismaskine til softicekonsistens. Kom halvdelen i en plastikbøtte, hæld først en mokkasirup over og derefter resten af isen. Brug en kniv til at lave et par swirls i isen med, så siruppen bliver let fordelt uden at blive blandet op i isen. Frys isen færdig i fryseren i min. 3 timer. is

Husk at tage isen ud 15 minutter før servering, så den har den rette konsistens.

Mokkasirup:

25 g kakao
25 g lys sirup
40 g mørk muscovadosukker
75 ml espresso

Kog alle ingredienserne op, og lad det koge i 1 minut og derpå afkøle helt før brug.

Tip: Vælg en kakao af god kvalitet, fx Valrhona eller Scharffen Berger.

- - - - - - - - - -

Crème anglaise
1 portion

Til en is laver man først en crème anglaise, som derefter blandes med fløde og fryses i en ismaskine. For at få det bedste resultat må du investere i en ismaskine med indbygget kompressor. En udmærket maskine kan fås for 2-3.000 kr.

4 dl sødmælk
6 æggeblommer
150 g sukker

Varm mælken op til kogepunktet. Bland imens æggeblommer og sukker. Rør lidt af den varme mælk i æggeblandingen for at løsne den lidt, og hæld det så tilbage i gryden under grundig omrøring. Varm massen op ved lav varme igen, mens du rører hele tiden, så intet brænder på. Cremen begynder at tykne ved 75-80 grader. Den skal ikke være ret tyk – bare så den lægger sig i et lag bag på din ske. Tag cremen af varmen, kom den i en skål, og læg husholdningsfilm direkte på overfladen. Køl helt ned før brug, med mindre opskriften siger noget andet.
__________

Fortsætter på næste side...Icecreamsandwich med salt peanutbutteris
12 stk.


1 portion varm crème anglaise (Se forrige side)
200 g peanutbutter
3 dl piskefløde
50 g ristede saltede peanuts

Rør den varme crème anglaise med halvdelen af peanutbutteren, og lad derpå blandingen køle ned. Rør så fløden i og frys i en ismaskine. Grofthak peanutsene, og tilsæt dem, lige inden isen er færdig. Kom så skiftevis is og skefulde af resten af peanutbutteren i en plastikbøtte, og frys isen færdig i fryseren i min. 3 timer. Tag isen ud 15 minutter før servering. Lav kugler af isen, og læg to chokoladecookies sammen om hver enkelt kugle og spis issandwichene med det samme.

Chokoladecookies:

150 g mørk chokolade
75 g pecannødder
175 g hvedemel
25 g kakao
120 g blødt smør
200 g lys muscovadosukker
1 stort æg
1 tsk. vaniljesukker
1½ tsk. bagepulver

Grofthak chokoladen og nødderne. Bland begge dele sammen med alle øvrige ingredienser i en røremaskine eller med en elpisker til en tyk dej. Form dejen til 2 pølser med en tykkelse på ca. 4 cm. Pak dem ind i husholdningsfilm, og kom dem i køleskabet i min. 1 time, gerne 1 døgn. Har de været på køl mere end 1 time, skal de temperere ½ time, før de skæres ud. Skær dejpølserne i skiver af 2 cm, og fordel dem på bageplader med bagepapir – der skal ende med at være min. 24 (til 12 sandwich). Husk afstand imellem kagerne, da de flyder ud under bagningen. Bag kagerne i ovnen ved 180 grader i 12 minutter. Lad kagerne køle helt af, før der kommes is imellem.Amaretti-parfait med shortbread, pistacienødder og hindbær
8 portioner


1 vaniljestang
4 dl øko-piskefløde
150 g hindbær
50 g amaretti-kager
75 g shortbread
1 portion crème anglaise (Se første side)
Pistacienødder til pynt

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og pisk dem ud i fløden. Pisk derpå fløden til creme, og frys den i en ismaskine til softicekonsistens. Skyl og afdryp imens hindbærrene. Tag ca. 25 g til side til pynt. Knus begge slags kager i grove stykker i en plastikpose. Kom de knuste kager og hindbær i en stor skål og vend hurtigt sammen med softicen. Beklæd en enliterssandkageform med husholdningsfilm, og hæld iscremen i. Fold husholdningsfilmen ind over isens overflade, og kom en plastikpose omkring. Frys isen færdig i fryseren i min. 3 timer. Tag isen ud 15 minutter før servering, så den har den rette konsistens. Vend den ud på et fad, og fjern husholdningsfilmen. Hak pistacienødderne, og drys dem over isen og pynt til slut med de hele hindbær.

Tip: I stedet for amaretti-kager kan man bruge makroner.
__________

TILBUD: 4 numre af gastro + Grillforklæde & handske fra Georg Jensen Damask

LÆS OGSÅ: 4 opskrifter på hjemmelavet is med sommerbær
LÆS OGSÅ: Rabarber med yoghurtkage og is

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter, Dessert og Nytårsmenu