Sylvaner Schieferkopf 2011, Chapoutier, Alsace. Frankrig

For leksikalt interesserede: sylvaner er østrigsk af oprindelse, mor hedder savagnin og far hedder österreichisch weiss og krydsningen mellem de to fandt sted på et tidspunkt for ca. 500 år siden. Men hov! Savagnin er jo fra Jura? Ja i dag, men savagnin er en af Europas gamle sorter, som sandsynligvis var udbredt over det centrale og alpenære landskab dengang. I Alsace er der ca. 1400 ha tilbage og der bliver stadigt mindre af den. Den aromasvage vin er ikke i vælten. Michel Chapoutier tager den alvorligt, fordi den kan agere flydende mineralitet. Lugten af stål er her, tilført galanga og røde æbler. Syren er ret moderat for en sylvaner. Læskende eftermæle.

Pris: 98 kr.

www.vinova.dk

TILBUD: 4 numre af gastro + Proptrækker & oplukker fra Laguiole
__________

Fortsætter på næste side.../link/8043606fb37943819434bb2aad1041b9.aspx" alt="" />Blanc d’Alsace, Domaine Zind-Humbrecht. Frankrig

Fantastisk næse – fuldstændig som rosenvand. Det lyder måske skræmmende i nogens øre, men vi taler ikke hysterisk parfumeret, men en fuldstændig ren blomsterduft, og det blomstrende går igen i smagen. Men der er kant og skarphed, ingen flad sødme og vinen klinger syrerigt af. Et ret pudsigt glas, pudsigt på den rigtig gode måde. Jeg smagte den til lyst kød og asparges – asparges, som jo ellers er noget af en vinøs udfordring, og det fungerede aldeles glimrende.

Pris: 149,95 kr. v./6 fl.

www.eriksorensen.dkRiesling Piesporter Goldtröpfchen Kabinett 2011, Reinhold Haart, Mosel. Tyskland

Sulfitstik i begyndelsen. Ret kraftigt endda. Prut, krudt, osteskorpe, halm, ensilage – kolde kældre og sulfitering bærer hovedansvaret for de til tider næsten latrinære mindelser, en god mosel kan have. Kabinett-klassen er Mosels claim-to-faim, selvom både tør riesling og ædelsød kan gøre det gode ved vores paletter. Theo og Johannes Haart finder lime, caipirinha, dåselitchi og batterisyre frem i deres riesling fra Goldtröpfchen-marken oven for Piesport. Den er mellemfyldig, liflig, sursød, men accentuerer mest sin syrlighed i eftersmagen. Salte noter stiller den solidt i den moselske jord. Haart er en duksene i Piesport, og kabinett er deres kongstanke.

Pris: 155 kr.

www.hjhansen-vin.dkRiesling Altenberg de Bergbieten 2012, Domaine Loew, Alsace. Frankrig

For tre år siden mødte jeg Etienne Loew ved en riesling-smagning i Colmar i Alsace. Dagens gådefulde indtryk var den alsaciske rieslingstils ændring mod det tyske. Jeg turde næsten ikke sige det til de selvbevidste alsacere, men hos Loew var der enighed. Hans riesling er nærmest som moderne rheinhessen eller nahe med lime, poire william, muschelkalk, thai-basilikum og hvid fersken og saltet eftersmag af Perrier. Lillebroderen, Bruderbach, er faktisk endnu mere stenet og har toner af kørvel, knastør og mundvandsdrivende. Loew er biodynamisk og har naturvinstendenser, men hans riesling er komplet klassik!

Pris: 199 kr.

www.atomwine.dkLapola 2011, Dominio do Bibei, Ribeira Sacra. Spanien

Det nordvestlige Spanien har god presse og fortjener et folkeligt gennembrud. Røde og hvide druesorter, vi ikke kender fra andre steder, fylder heldigvis det meste i markerne. Klimaet er påvirket stærkt af vestenvind, fugt og Atlanterhavets relative nærhed. Dominio do Bibeis Javier Dominguez laver Lapola på godellodruen med blandt andet lidt treixadura i. Godello kan minde lidt om grüner veltliner, men er som regel mere viskøs og tyktflydende. Her er den peberkrydret som presset karambole med creme anglaise og tydelig gæragtig, næsten champagneagtigt præg. Den har diskret træ, spændstig syre, men er alligevel fedladen og har forårsblomstring i eftersmagen.

Pris: 200 kr.

www.vinova.dk
__________

LÆS OGSÅ: 3 rigtig gode rødvine under 70 kr.
LÆS OGSÅ: Test: 7 gode rosé vine