København har en del imod sig, når det kommer til tagterrasser.

Byen har hverken de mange flade tage, der gør New York City til et slaraffenland for tagterrasse-entusiaster, eller de varme temperaturer og mange regnfri dage, der gør det til en fornøjelse at hænge ud på toppen af sydeuropæiske byer som Barcelona og Rom.

Så meget desto mere grund til at flokkes til de få tagterrasser, København trods alt kan bryste sig med, når solen endelig skinner.

LÆS OGSÅ: Livet som ukendt rockstjerne: "Det er ikke rock'n'roll, det er benhårdt arbejde"

De kloge vejrmennesker har lovet, at sommeren vender tilbage næste uge, så tag din veninde i hånden og tag på udflugt over byens tage på en af de tagterrasser, vi har fundet frem til her.

Petanque


Petanque kan du nyde udsigten til byens tage med et glas rosé i den ene hånd og et spil boule i den anden, næsten ligesom i Sydfrankrig. 

Hvis temperaturerne er mere nord- end sydeuropæiske kan du glæde dig over, at helårsbanen er delvis tildækket, og du kan skimte gavlene gennem tildækningen, og i værste fald er der indendørs baner.

Udover petanque byder baren, der ligger i Adelgade tæt på Kongens Have,  på sydeuropæiske oste og charcuterie og en masse franske vine.

Stedsans

På restauranten Stedsans får ud over mad, som anmelderne er begejstrede for, en ret overdådig udsigt over København. 

Restauranten ligger på en tagterrasse over Æbeløgade på Østerbro og rundt om det drivhus, du indtager måltidet i, har de gode folk bag spisestedet deres gigantiske køkkenhave, hvor der også er fundet plads til høns, bier og et kompostsystem.

På ægte new yorker-maner er det hele pyntet med fotogene lyskæder, der tigger om at blive instagrammet med Københavns aftenhimmel som baggrund. 

LÆS OGSÅ: Morten Brask ejer 172 ting: "Jeg føler mig fri og let når jeg smider noget ud"

Tagterrassen begynder til august at lægge scene til koncerter med Københavns lovende, unge musikere.

Cock’s & Cows, Hotel SP34


Ifølge lobbyisten på Hotel SP34 i Pisserendens Sankt Peders Stræde er tagterrassen ”lidt af en snyder”, fordi den ligger og gemmer sig på 1. sal omringet af bygningen, men udsigten er stadig udflugten værd, lover han:

”Det er ret charmerende, man sidder i gården og kigger op på indersiden af de her gamle bygninger,” fortæller han.

Terrassen har åbent fra omkring kl.13 – men kun hvis vejret er godt – og det er burgerne fra Cock’s & Cows normale menukort, du kan mæske dig i under den åbne himmel (og måske en pæn parasol).

Original Coffee


Kaffebaren Original Coffee ligger lidt gemt på 4. sal af Illum i hjertet af København, men hemmeligheden om den skjulte kaffebar er efterhånden sluppet ud.

Om morgenen og ved frokosttid er der sol på de øst- og sydvendte terrasser, mens baristaerne om aftenen slår markisen ud, fyrer op for varmelamperne og begynder at servere øl og vin.

LÆS OGSÅ: Team Tinkoff-Saxos danske kok: Rytterne er lykkelige, når jeg laver sushi

Terrassen er indrettet med træstubbe som borde og en del planter, men udsigten over Københavns gågader dræber lidt den landlige idyl.

Skybar


Det er måske lidt kækt at give en bar, der ligger på forholdsvis beskedne 12. etage, for Skybar, men København har nu engang ikke så mange højhuse at placere tagterrasser på, og Sticks’n’Sushis filial på toppen af Tivoli Hotellet har en af byens bedste tagterrasser. 

I modsætning til de andre er den forholdsvis fritstående, så for en gangs skyld er der lige så meget udsigt til himmel som til nærliggende bygninger, og ifølge Instagram er solnedgangene på stedet ret legendariske.

De serverer – surprise – sushi og de gængse drikkevarer, du kender fra sushikædens andre restauranter.

Cafe Hovedtelegrafen

Cafeen på toppen af posthusmuseet i Købmagergade er en af byens ældste og mest kendte tagterrasser med servering, så forbered dig på kø hvis du gerne vil sidde udenfor, og solen skinner.

Til gengæld har tagterrassens gæster udsigt til Rundetårn og store dele af Københavns fine, gamle latinerkvarter. 

LÆS OGSÅ: 5 toneangivende barer, der er flyveturen værd

Cafeen ligger på 5. sal, og du kan se helt til Langelines cruise-skibe. Overvej nøje, om du orker menneskemængderne, før du beslutter dig for at prøve cafeens populære weekendbrunch.

The Square


På tagterrassen hos hotellet The Square på Rådhuspladsen sidder du i øjenhøjde med Politikens blå skilt og Rådhustårnet rejser sig bag dig.

Der er egentligt ikke adgang for offentligheden, men medmindre du er "16 år eller plørefuld,"så kan du købe et dagkort, der giver adgang til hotellets business faciliteter, fortæller receptionisten.

Det koster 190 kr., og så får du adgang til tagterrassen og lige så mange snacks og drikkevarer - både kaffe, te, sodavand, øl og vin - som du kan få ned.

LÆS OGSÅ: 7 cocktail-tendenser: Sådan drikker vi i 2015
LÆS OGSÅ: Den fotogene italienske aperitif Aperol indtager sommer-Danmark
LÆS OGSÅ: Det bedste Bornholm har at byde på: 5 fantastiske spisesteder