Manat Skak blev præsenteret for et traditionelt køkken af sin bedstemor. Så besluttede han sig for at blive kok

I dag er Manat Skak køkkenchef på restauranten Auyl i Kasakhstan, der står i spidsen at udvikle og sprede kendskabet til det neonomadiske køkken.

25-årige Manat Skak er køkkenchef på Auyl, der i november 2024 blev udnævnt til Kasakhstans bedste restaurant af Where to Eat Kazakhstan.
25-årige Manat Skak er køkkenchef på Auyl, der i november 2024 blev udnævnt til Kasakhstans bedste restaurant af Where to Eat Kazakhstan.
Offentliggjort

Oppe i Shymbulakbjergene, en halv time fra Almaty, og kun et par hundrede meter fra den sovjetarkitektoniske vintersportsarena Medeu, finder man Restaurant Auyl, der sammen med Tör har taget teten i udviklingen af det neonomadiske køkken. 

Men hvor Tör blender ind i storbyens glas og stål, er Auyl meget vellykket gået all in på nomadestilen – så vellykket, at den i 2024 blev nomineret som en af verdens smukkeste restauranter af den internationale arkitektpris Prix Versailles.

Når man har skubbet de grove silkeforhæng til side, kommer man ind til det åbne køkken, som domineres af den store brændefyrede tandyr, en traditionel cirkelovn, som konstant ligger omkring de 350 grader, og som bruges til kylling, røgede grøntsager og fladbrød, der bages sprødt på få sekunder. 

Gæsterne kan vælge at ligge til bords på bløde puder på gulvet og indtage maden fra lave borde eller sidde lidt mere konventionelt på stole i den anden ende af restauranten.