Daniel Rye: "Jeg ser mere mig selv som en budbringer til danskerne end som et offer"
Foto: Ritzau Scanpix

Daniel Rye: "Jeg ser mere mig selv som en budbringer til danskerne end som et offer"

Daniel Rye har gjort noget, som få andre har formået. Han har overlevet at blive kidnappet af Islamisk Stat og holdt som gidsel i mere end et år. Da han endelig blev frigivet, kæmpede han sig tilbage til livet og besluttede, at hans historie skulle ud i verden. Her fortæller den tidligere IS-fange til Natalie Christina Khayat, hvordan det er at se sit Syriens-mareridt filmatiseret i 'Ser du månen, Daniel' – og om at komme videre.

Hvad tænkte du, da du hørte tale om, at bogen skulle filmatiseres?

”Min første tanke var egentlig, at det ikke var et must for mig, at historien skulle filmatiseres. Jeg havde kun lyst til, at det skulle ske, hvis der var de rigtige mennesker omkring projektet. Både Puk og jeg fik rigtig mange henvendelser fra produktionsselskaber, der ville købe filmrettighederne til bogen, men da jeg hørte Toolbox fortælle om deres udgangspunkt for at lave filmen, blev jeg meget positivt stemt.

De havde respekt for historien og for, at den handlede om flere mennesker end bare mig. Jeg kunne virkelig mærke på dem, at de var oprigtige, og det kunne Puk også. Derfor sagde vi ja til at gå skridtet videre og se et udkast til manuskript. Stille og roligt begyndte jeg at tro på, at filmen kunne blive en realitet.”

Havde du betænkeligheder ved at gå ind i projektet?

”Helt klart. Altså, det er selvfølgelig min historie, men det var meget vigtigt for mig, at mine medgidsler ikke blev udstillet i et projekt, de ikke var med på. Derfor krævede jeg, at de ikke blev til karakterer i filmen, og den var filmselskabet med på. De syntes dog, at jeg var vigtig, og at James Foley var vigtig.

Derfor fløj jeg til USA og mødtes med Foleys familie for at vise dem manuskriptet og høre deres tanker om det. De syntes, det var et rigtig fint og empatisk projekt, som kun bidrog positivt til hans eftermæle – og det var sådan set det allervigtigste for mig.”

Havde du betænkeligheder på egne vegne?

”Jeg har altid haft en meget professionel tilgang til historien i den forstand, at jeg tog til Syrien i et professionelt øjemed, og i stedet for at dokumentere andres historier, blev jeg selv til historien. Det, jeg har været igennem, lever syrerne med frygten for hver eneste dag. Dét har fra start gjort mig meget ydmyg over for min historie.

Jeg ser mere mig selv som en budbringer til danskerne end som et offer, og derfor er det vigtigt for mig at fortælle historien. Den er et indblik ind i en modbydelig verden, som findes, og som vores samfund aldrig nogensinde må ende som. Jeg synes, at debatten om dem, der flygter fra netop dén virkelighed, har været meget unuanceret, og jeg håber, at min historie kan hjælpe med at forstå, hvad der egentlig er på spil for dem.”

Hvor meget har du været med inde over filmen?

Læs hele artiklen med Euroman Premium
Allerede medlem. Log ind her
Bliv medlem, og få fuld adgang til hele EUROMAN.dk for 49 kr./md
Læs mere om Euroman Premium Euroman Premium