Her er byens bedste burgere

Her er byens bedste burgere

Din guide til den københavnske burgerkrig.

Siden burgerens indtog i Danmark i 80’erne er brød-bøf-brød-kombinationen gået fra at være de unges mad til at være hiphoppernes mad, den udskældte mad, tømmermandsmad til i dag at være et kvalitetsprodukt man nørder og eksperimenter med på linje med kaffe og lakrids. 

Over hele byen åbner snart dagligt nye burger joints, den ene mere hyped end den anden. Og som oftest også markedsførings- og franchiseklar, så mændene bag kan åbne nye restauranter på nye gadehjørner og overrumple konkurrenterne som druglords.

Bliv ven med Euroman på Facebook

Burgerpushernes interne krig er grusom for de involverede. For os andre er det en lækker krig, der flyder med ketchup og saftigt oksekød. Hvem vinderen bliver, tør vi ikke gætte på, men så længe de presser hinanden på pris og smag er vi tilfredse. Her er otte burgerrestauranter, der er værd at besøge:

#8: Halifax
Denne kæde er meget populær og har lige nu seks restauranter i København, der ikke tager imod reservationer. De har simpelthen så mange kunder, at de ikke kan holde bordene tomme. De har ti forskellige burgere, og vi er ude over ’ost/ikke ost-forskelle’, for de er i hver sin boldgade, eller rettere i hver sit land. Burgerne er nemlig navngivet efter byer eller steder, der har inspireret: Liverpool er med spejlæg og HP sauce, Kreta er med feta og tzatziki. Af andre eksotiske inspirationskilder kan nævnes Nakskov, der har lagt navn til én med remoulade og ristede løg.

#7: FAT Burger
FAT Burger er én af de mange fristende madboder på Copenhagen Street Food på Papirøen. FAT Burger er en klassisk burger-joint med kun en enkelt variant på menuen (udover en børnemodel), men den står til gengæld også knivskarp. Indholdet er klassisk: En perfekt stegt bøf i en blød bolle, som gør det muligt at spise burgeren med hænderne. Udover en svinsk god burgerdressing er adelsmærket for FAT Burger, at de vælger at erstatte det klassiske salatblad med sauteret kål. Og det er ikke et dårligt træk. Nyd den i solen med en kold øl og et sæt pomfritter stegt i andefedt fra Copper and Wheat.


#6: Cock’s & Cows
Er af AOK blevet kåret til byens bedste burger i 2012, 2014 og 2015. Til gengæld er priserne ikke byens bedste, men snarere oppe i den høje ende. Om aftenen forvandler stedet sig af en eller anden grund til en cocktialbar, blandt andet med signaturdrinken ’Passion for Cocks’, men det behøver man jo heldigvis ikke være en del af. På den positive side skal nævnes, at grundlaget for stedet succes, burgeren, er som den skal være – alle tiders. Stor bøf, blød bolle og sjove variationer, fx den overvældende ’The Governator’.

LÆS OGSÅ: Burger King vil lave en McWhopper i kampen for verdensfred

#5: Greasy Spoon
Hipsterkøbenhavn møder amerikansk diner. Vinylsofaerne sørger for americana-stemning, og stedets burgere, fritter, og majonæse er første klasses. De har et stort og varieret menukort, der også byder på bøffer og store, flotte milkshakes. Der er en god variation burgerne imellem, der spænder mellem fiske-, veggie- og klassisk burger. Er du fristet af milkshakesne, så prøv deres speciale: Vaniljeis, peanuts, M&M’s, skumfiduser foruden chokolade og karamelsauce.

#4: Sporvejen
Indrettet som en gammel sporvogn er Sporvejen i sig selv virkeligt hyggeligt, og emmer af nostalgi og noget så old school og retro som ’hygge’. Restauranten er den ældste af sin slags i København, og åbnede i 1974 af en sporvognsentusiast, der ønskede at servere billig mad. Siden da udviklede stedet sig til mange år at være i førertrøjen for brugereksperimenter. De har nogle spændende burgere, og især hvidløgsburgeren med saftig bøf og stegte muslinger kan anbefales.#3: Tommi’s Burger Joint
Hvis du ikke har sat tænderne i det islandske svar på en burger endnu, burde du tage et smut forbi Kødbyen. Der kan du finde en lille, hyggelig brugerrestaurant ved navn Tommi’s Burger Joint, som er grundlagt af islænderen Tómas Andrés Tómason (det er ham, der er Tommi). Den første burger joint åbnede tilbage i 1981 og nu er der seks i Island, to i London og en i Berlin. Du har muligheden for at sætte dit eget præg på din bruger så du kan ikke blive skuffet hvis nu du synes der mangler noget ketchup. Idéen er nemlig, at du hælder mere tilbehør på, hvis den mangler. Derfor er burgeren i sin grundform også til at betale.

LÆS OGSÅ: De 10 dårligste hits de seneste 5 år

#2: Sliders
Hvis der er noget, unge københavnere elsker, så er det mindre versioner af noget, vi har set før. Tænk på små skateboards, små tophuer og komprimerede bulldogs. Sliders er brugere på størrelser med hamburgere fra kæmpe-kæderne, men af høj kvalitet og stor variation. Størrelsen tillader en at spise og smage tre (som tre-for-en-pris-tilbuddet foreslår) eller flere burgere. Prøv fx en ’tripple truffle cheese’, en ’ugly duckling’ og en ’Sloppy Mama’. Så har man prøvet lidt forskelligt. Skyldes ned med guldøl og udsigt til Dronning Louises Bro.Foto: Flemming Gernyx

#1: Burger & Bun
Michelinstjernekok og restauratør Henrik Yde kunne ikke få fodfæste da han oprindeligt åbnede sin gourmetburger-restaurant på Istedgade, så den måtte lukke ned. Senere åbnede Burger & Bun op igen i de hyggelige kælderlokaler på Fælledvej. Alle råvarer er økologiske og bollen har den helt perfekte blødhed, som ellers kun amerikanerne kan lave dem. Kødet, som der er rigeligt af, er saftigt og har altid en dejlig grillsmag. Det hele er holdt simpelt med få råvarer fyldt i burgeren, som desuden kan fås i forskellige variationer fra hele verden, som fx mexicaner, japaner eller den danske udgave med flæskesteg. 

LÆS OGSÅ: Her får du byens bedste fritter

LÆS OGSÅ: Sådan laver du det bedste tilbehør til den utlimative burger

LÆS OGSÅ:8 slags syndig mad der er sundere, end du tror

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Vin og Burger