Her er byens bedste burgere
Foto: Gasoline Grill

Guide: Her er Københavns bedste burgere

Din guide til den københavnske burgerkrig.

Siden burgerens indtog i Danmark i 80’erne er brød-bøf-brød-kombinationen gået fra at være de unges mad til at være hiphoppernes mad, den udskældte mad, tømmermandsmad til i dag at være et kvalitetsprodukt man nørder og eksperimenter med på linje med kaffe og lakrids. 

Over hele byen åbner snart dagligt nye burger joints, den ene mere hyped end den anden. Og som oftest også markedsførings- og franchiseklar, så mændene bag kan åbne nye restauranter på nye gadehjørner og overrumple konkurrenterne som druglords.

Burgerpushernes interne krig er grusom for de involverede. For os andre er det en lækker krig, der flyder med ketchup og saftigt oksekød. Hvem vinderen bliver, tør vi ikke gætte på, men så længe de presser hinanden på pris og smag er vi tilfredse.

Her er 11 burgerrestauranter i København, der er værd at besøge:

Gasoline Grill

Det gav genlyd, da Gasoline Grill i 2017 pludselig dukkede op på magasinet Bloombergs liste over verdens bedste burgere. Københavns mest hypede burgerkæde startede i en nedlagt tankstation i Indre By, men er siden vokset til fem filialer, der alle serverer de samme fire, relativt simple burgere, hvor fokus er på gode råvarer i stedet for unødvendigt tilbehør. Et stærkt bud på byens bedste burger og ét af de steder, hvor du ofte må beregne at stå i kø.

Jagger

Det er gået stærkt for Rasmus Oubæks Jagger-burgerbarer, fra den første slog dørene op i Istedgade for et par år siden, til i dag hvor kæden tæller seks steder fordelt over hele byen. Københavnerne er vilde med Jagger, lader det til. Konceptet er hentet fra de klassiske burgerkæder, men kvaliteten er af en helt anden verden, og så kan du nyde din burger med en hjemmelavet milkshake eller en frossen daquiri. 

Burger Shack

Jyske Burger Shack er kommet til København, nærmere bestemt Carlsberg Byen med de dyre og halvtomme ejerlejligheder, men dem, der rent faktisk er flyttet ind kan nyde en af byens bedste burgere, tilmed til en rigtig god pris. Menuen er simpel, og en almindelig burger med fritter fås få rørende 85 kroner, og er du i tvivl om kvaliteten, så bare spørg Politikens anmelder, der delte seks hjerter ud efter avisens besøg i burgerskuret.

YoBurger

På YoBurger får du klassiske amerikanske burgere og bølgefritter uden så meget pis. Kæden er et af de bedste bud på en hurtig burger i København, når du er på farten, og den saftige bøf af tre forskellige okseudskæringer giver en velsmagende burger i brioche-bolle og med enkelt, friskt tilbehør. Prisen ligger på 99 kroner for en almindelig menu, mens add-ons som bacon, en ekstra bøf eller sågar avocado presser prisen yderligere 15-20 kroner op.

Halifax

Denne kæde er meget populær og har lige nu seks restauranter i København, der ikke tager imod reservationer. De har simpelthen så mange kunder, at de ikke kan holde bordene tomme. De har ti forskellige burgere, og vi er ude over ’ost/ikke ost-forskelle’, for de er i hver sin boldgade, eller rettere i hver sit land. Burgerne er nemlig navngivet efter byer eller steder, der har inspireret: Liverpool er med spejlæg og HP sauce, Kreta er med feta og tzatziki. Af andre eksotiske inspirationskilder kan nævnes Nakskov, der har lagt navn til én med remoulade og ristede løg.

Cock’s & Cows

Er af AOK blevet kåret til byens bedste burger i flere gange. Til gengæld er priserne ikke byens bedste, men snarere oppe i den høje ende. Om aftenen forvandler stedet sig af en eller anden grund til en cocktialbar, blandt andet med signaturdrinken ’Passion for Cocks’, men det behøver man jo heldigvis ikke være en del af. På den positive side skal nævnes, at grundlaget for stedet succes, burgeren, er som den skal være – alle tiders. Stor bøf, blød bolle og sjove variationer, fx den overvældende ’The Governator’.

Greasy Spoon

Hipsterkøbenhavn møder amerikansk diner. Vinylsofaerne sørger for americana-stemning, og stedets burgere, fritter, og majonæse er første klasses. De har et stort og varieret menukort, der også byder på bøffer og store, flotte milkshakes. Der er en god variation burgerne imellem, der spænder mellem fiske-, veggie- og klassisk burger. Er du fristet af milkshakesne, så prøv deres speciale: Vaniljeis, peanuts, M&M’s, skumfiduser foruden chokolade og karamelsauce.

Sporvejen

Indrettet som en gammel sporvogn er Sporvejen i sig selv virkeligt hyggeligt, og emmer af nostalgi og noget så old school og retro som ’hygge’. Restauranten er den ældste af sin slags i København, og åbnede i 1974 af en sporvognsentusiast, der ønskede at servere billig mad. Siden da udviklede stedet sig til mange år at være i førertrøjen for brugereksperimenter. De har nogle spændende burgere, og især hvidløgsburgeren med saftig bøf og stegte muslinger kan anbefales.

Tommi’s Burger Joint

Hvis du ikke har sat tænderne i det islandske svar på en burger endnu, burde du tage et smut forbi Kødbyen. Der kan du finde en lille, hyggelig brugerrestaurant ved navn Tommi’s Burger Joint, som er grundlagt af islænderen Tómas Andrés Tómason (det er ham, der er Tommi). Den første burger joint åbnede tilbage i 1981 og nu er der seks i Island, to i London og en i Berlin. Du har muligheden for at sætte dit eget præg på din bruger så du kan ikke blive skuffet hvis nu du synes der mangler noget ketchup. Idéen er nemlig, at du hælder mere tilbehør på, hvis den mangler. Derfor er burgeren i sin grundform også til at betale.

Sliders

Hvis der er noget, unge københavnere elsker, så er det mindre versioner af noget, vi har set før. Tænk på små skateboards, små tophuer og komprimerede bulldogs. Sliders er brugere på størrelser med hamburgere fra kæmpe-kæderne, men af høj kvalitet og stor variation. Størrelsen tillader en at spise og smage tre (som tre-for-en-pris-tilbuddet foreslår) eller flere burgere. Prøv fx en ’tripple truffle cheese’, en ’ugly duckling’ og en ’Sloppy Mama’. Så har man prøvet lidt forskelligt. Skyldes ned med guldøl og udsigt til Dronning Louises Bro.

Østerbros originale burgerrestaurant

Ikke det smarteste sted på listen, men til gengæld er burgerrestauranten ved Trianglen dejlig uprætentiøs. Det handler i al sin enkelthed om veltilberedt kød, en god og luftig bolle og frisk tilbehør, og der er hele 11 forskellige burgere at vælge imellem på menukortet. Et godt sted hvis du bare vil solid burger uden så mange dikkedarer.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Vin, Burger, Restauranter i København og Guide til København