Castingprocessen var helt enkel, dengang George Lucas skulle finde en passende skuespiller til at trække i et pelset alienkostume og indtage rollen som Han Solos rumskibsflyvende, geværskydende, brølende sidekick, Chewbacca, i den allerførste Star Wars-film tilbage i 1977.

”Jeg skulle egentligt bare rejse mig op,” har den 2,21 meter høje Peter Mayhew, der fik rollen, siden fortalt. Han endte med at spille Chewbacca i alle de originale film og var også klar til at hoppe i kostumet igen, da The Force Awakens skulle indspilles i 2014.

Men da var Mayhew blevet 71 år og ude af stand til at gennemføre de mere fysisk krævende scener. Derfor gik castingholdet på jagt efter en ung afløser, og det var sværere, end man umiddelbart skulle tro. For der skal en skuespiller på over to meter med blå øjne til at matche Mayhew. Og hvor finder man en mand med blå øjne og kæmpehøjde henne?

Casterne sendte en føler ud i den professionelle, finske basket-liga. Og der fandt de Joonas Suotamo. Han havde spillet amatørskuepil både i gymnasiet og på universitetet, han har blå øjne, og så er han 2,11 meter høj.

’Solo – A Star Wars Story’ er tredje gang han spiller Chewbacca. En rolle, der er sværere at mestre, end man skulle tro. Vi har mødt ham inden premieren.


Foto: Joonas Suotamo

Joonas, mindede din audition om Peter Mayhews?

”Nej, den var noget mere omfattende. De fortalte ikke andet, end at det var til en stor Hollywood-film. Dengang jeg spillede college-basketball i USA, læste jeg film- og video-fag, og det har altid været min drøm at blive skuespiller, så jeg sprang på med det samme. Jeg blev bedt om at sende en video, hvor jeg lod som om, jeg var hulemand. Det var først, da jeg googlede firma-navnet og læste på nogle fora, at det var et dæknavn for Star Wars, det gik op for mig, hvad det handlede om. Båndet virkede, og jeg blev fløjet til USA for at aflægge prøve.”

Hvordan forberedte du dig på at skulle afholde audition foran J.J. Abrams (instruktøren af The Force Awakens)?

”Jeg så filmene om og om igen og gik rundt derhjemme og opførte mig som Chewbacca, foran spejlet. Jeg øvede også lydene, selvom det ikke var nødvendigt, fordi jeg ville gerne imponere Harrison Ford (der spillede Han Solo, red.).”

Jeg har hørt, du og Mayhew holdt en ’Wookie-bootcamp’, da du havde fået rollen. Hvad gik det ud på?

”I en uge mødtes vi i en hal på Pinewood Studios i England og forberedte mig. Dels sad vi ned og talte om rollen, Chewbaccas baggrund, hans motivationer osv., dels stod vi foran et stort spejl og øvede forskellige bevægelser. Jeg havde lært mig selv det meste, men der var alligevel detaljer, jeg ikke selv havde lagt mærke til, men som gør noget ekstra. Peters familie havde forberedt en masse filmklip, der illustrerede forskellige ting, fx hvor tung Chewbaccas krop er. Jeg skulle især øve mig på, at armene skal se meget tunge ud. Og at hans hoved ikke bevæger sig selvstændigt. Hele Chewbaccas krop drejer, når han kigger til siden.”

Øvede I også lydene?

”Nej. Lydene behøver jeg ikke lave, for de putter dem på bagefter. Det er faktisk en bjørn. Men jeg laver alligevel lydene, når vi optager, for at de andre skuespillere har noget at spille op imod, for at munden bevæger sig rigtigt - og for sjov.

Har du det samme kostume på, som Mayhew havde på i den allerførste Star Wars-film?

”Faktisk laver de fire-fem forskellige kostumer til hver af de nye film. Et til sne-scener, et til scener i sand og så videre, hvor der i de gamle kun var ét. En forskel på mine og de gamle er, at man kan tage hænderne af, hvilket er smart, når der er frokost, så jeg ikke behøver tage det hele af.”

Nu er det tredje gang, du spiller Chewbacca. Føler du dig sikker nok i rollen til at tage Chewbacca i en anden retning, end Peter Mayhew?

”I ’The Force Awakens’ var både Peter og jeg med, i ’The Last Jedi’ var han med på optagelserne, men i denne, ’Solo’, er jeg… Solo. Selvom jeg føler mig helt sikker, har jeg ikke lyst til at gøre noget anderledes, bare for at markere mig selv. Jeg vil bare gerne gøre det bedste for hver scene.”

Som skuespiller, hvad gør Chewbacca så for din karriere?

”Der er ikke sindssygt mange roller for en mand på 2,11 meter, så det er en stor chance at spille Chewbacca. Jeg er ikke nervøs for, om jeg kan få flere roller, når jeg tager kostumet af, for de har endnu ikke set, hvad de går glip af.”

Solo – a Star Wars Story med Alden Ehrenreich, Woody Harrelsen, Donald Glover og Joonas Suotamo har dansk premiere 23. maj.