Det er højsæson for hvidvin, og kender du ikke allerede din yndlingshvidvin, er det på høje tide at lære den at kende. De fleste kan navnet på et område, der har satset særligt på rødvin, mens det er mere uklart, hvor de gode hvidvine kommer fra.

De områder, der har hovedvægten på hvidvin, ligger primært i Frankrig, Østrig, Tyskland og et par enkelte steder i Spanien. Til gengæld er det straks mere oplagt, hvilke druer der giver den gode hvidvin. Tre druer dominerer den hvide vinverden: Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling.

På de næste sider har jeg valgt min top 3 for hvidvine bedst under 1.000 kr., 500 kr. og 100 kr., og som en ekstra gevinst anbefaler jeg på månedens fund.
La Chablisienne 1. cru,

Fourchaume 2009, Chablis

++++

Lavet på Chardonnay med fine aromaer af græs, citrus og mineraler. Syrlig, men godt balanceret smag. Vil gå godt til relativt lette retter med fisk og skaldyr.

Serveres ved 6-8 grader, skal ikke dekanteres.

Pris: 99,95 kr hos Philipson WineChardonnay, den mest kendte hvidvinsdrue af dem alle. Stammer fra Bourgogne i Frankrig, men laver vin over hele kloden. Smagen er intens med karakter af æble, smør, brioche, citrus m.m. Den kan være fed og cremet, og med lagring kan den udvikle sig yderligere. Chardonnay er oftest i den kraftige ende og kan gå til det meste mad. Er man ikke til rødvin, er en kraftig Chardonnay et godt alternativ. Vælg gerne en med en god portion fadlagring, og undgå alt for kraftigt tilbehør til kødet.

Næste side: Den bedste vin under 500 kr.

Reichsrat von Buhl Forster Ungeheuer GG 2009
Riesling Trocken Pfalz

++++

Intens dyb, mineralsk smag med en lang eftersmag, der slutter af i en kompleks bitterhed, som kun Riesling kan levere. En vin, der passer til skaldyr.

Serveres ved 6-8 grader, skal ikke dekanteres.

Pris: 269,95 kr. hos Theis VineRiesling
er knap så kendt som de to andre druer, men ikke ringere af den grund. En Riesling kan være så kompleks, som ingen anden vin kan være. Den gør sig bedst i Tyskland, Frankrig og Østrig. Til gengæld har den ikke den store succes i den oversøiske verden, da druen trives bedst i et køligt klima. Riesling har en fantastisk evne til at ældes på en meget elegant måde. Den udvikler en masse intense aromaer som fersken, citrus, lime, petroleum, stenfrugt og meget mere. Riesling går generelt godt til skaldyr.

Næste side: Den bedste vin under 1.000 kr.

Giaconda Aeolia 2008
Victoria i Australien

+++++

Lavet på den lidt sjældne drue Roussanne. En kraftig vin med noter af smør, vanilje, honning og lavendel. Lang og intens eftersmag. Kan drikkes til de fleste retter med grillet fisk og fjerkræ.

Serveres ved 10 grader, skal dekanteres i en time.

Pris: 650 kr. i Vinspecialisten / Magasin Mad & VinSauvignon Blanc er allermest kendt fra New Zealand, hvor den fik sit store gennembrud i slutningen af 90’erne og satte landet på vinkortet. Her bliver den til vine med masser af smag til overkommelige priser. I Europa kender man druen fra Loire i Frankrig, specielt områderne Sancerre og Pouilly Fumé, men også hvidvine fra Bordeaux er lavet på blandinger med Sauvignon Blanc. Druen har en karakteristisk smag af citrus, blomster, hyldeblomst og stikkelsbær. Vine lavet på druen er friske og sprøde, som skal drikkes unge, gerne bare som en nydevin, men går også godt til fisk.

Næste side: Månedens fund

Månedens fund:

Domaine Henri Boillot 2007
Puligny Montrachet, Bourgogne

+++++

Lavet på Chardonnay med en flot klar grøngullig farve. Har noter af citrus, frisk smør, flint, brioche, mandel og fadkarakter. Meget kompleks smag med vanilje, grønne æbler og en cremet eftersmag. Vil gå godt til kraftige retter med fisk og fjerkræ.

Serveres ved 8-10 grader, dekanteres i 30 min.

Pris: 299,95 kr. hos Philipson Wine.