Instruktør Nina Holmgren har portrætteret sin næsten 100 år gamle morfar Willy Kristian i kortfilmen ’Club 99.7’. Han var en poetisk og stilfuld herre, og barnebarnet hylder ham for sin legende tilgang til livet.

”Jeg har lavet filmen som en kærlighedserklæring til min morfar. Han var min muse og mit stilikon. Han besad en helt særlig slags poesi og en vilje til at ville livet, jeg syntes var så beundringsværdigt og inspirerende,” siger Nina Holmgren.

Vi planlægger lige en 100 års fest

Et billede slået op af Nina Holmgren (@nholmgren) den

Hun mistede sin morfar få måneder inden hans 100 års fødselsdag tilbage i 2016 – deraf titlen ’Club 99,7’. Filmen er lavet som en kampagnefilm til tøjmærket Le Fix, som sammen med Holmgren har designet en limited merchandise kollektion med t-shirts.

Tanken med projektet er, at ungdommen hylder alderdommen, og at stil ingen alder har.

”Det var vigtigt for mig, at det var ungdommen, der var med til at hylde alderdommen, og derfor var det virkeligt sejt, at Le Fix sagde ja til at gå med i kampagnefilmen, og at de bakkede op om budskabet,” siger Holmgren og fortsætter:

”Ét er, at vi jo repræsenterer ungdommen eller en yngre generation, men det var ligeså meget for at gå imod det ofte kedelige mediebillede, der vises af ældre og rent faktisk hylde dem med en ikonisk tilgang. Der er også en skønhed i forfald.”

For Willy var stil ikke noget, man kunne købe for penge. Stil var noget, der var i luften og den måde man bar sig selv på.

”Bang! Siger det, og så er den der,” beskriver Willy stil i en scene i kortfilmen.

🌹CLUB 99.7🌹 Still from my short film i made about my grandfather who lived to be 99.7 ❤️

Et billede slået op af Nina Holmgren (@nholmgren) den


Han købte for det meste sine skjorter i genbrugsbutikker, som han fik til at ligne en million.

Willy, der lavede og polstrede møbler som sit arbejde, passede på sine ting og var meget sparsommelig. Under 2. verdenskrig var han modstandsmand og måtte flygte fra Nørrebro til Risskov i Aarhus og gå under jorden, hvilket betød, at han altid levede for ganske lidt.

”Hans økonomiske situation gjorde ham kreativ i forhold til, hvordan han kunne få tøj til næsten ingen penge til alligevel at føles værdifuldt. Det var oftest igennem den kreativitet, han kunne trylle,” siger hun.

Selvom genbrugstøj fyldte det meste af Willys garderobe, kan man også se billeder af ham på Holmgrens Instagram-profil, hvor han for eksempel poserer med en Wood Wood-bøllehat, stribet Le Fix-t-shirt og en bomberjakke. Han kunne sagtens også bære en skriggul cardigan eller et helt bordeaux-farvet sæt.

Det er de færreste morfædre, der tropper op så stilfuldt. Men det gjorde Willy. Frisøren besøgte han også tit. Af den årsag blev han også vældig populær hos kvinderne på plejehjemmet.

”Jeg lagde hurtigt mærke til, når jeg besøgte ham på plejehjemmet, hvordan de ældre kvinder forgudede ham og sagde: ’Nøj, han er sådan en pæn mand og altid velfriseret’. Damerne var virkelig vilde med ham, fordi han var elegant og bar sig selv med stil,” fortæller hun.

Min morfar Willy rammer snart 99 år og i dag fejres det med en ny hat og kakao med whisky

Et billede slået op af Nina Holmgren (@nholmgren) den

Han bevarede denne værdighedsfølelse i at ville sig selv helt til det sidste. Trods et dårligt syn insisterede Willy på, at han skulle læse sin avis hver dag. Det krævede hele to lag loop oven på hinanden for at kunne se bogstaverne.

Digte skrev han også mange af. De blev aldrig udgivet, men han gav dem til sine kære ofte på bagsiden af en rudekuvert.

”Jeg spurgte min morfar engang, hvad poesi betød for ham, og han svarede, at poesi var hans liv, og det synes jeg er en meget billedskabende og smuk måde at svare på, fordi det indikerer, at det var hans livsbillede at ville holde fast i ordene og udtryksformens leg.”

Det var også Willy, der skrev digtet, som danner rammen for fortællingen i ’Club 99,7’. Det lyder som følgende:

"Tiden tikker

Mod hvem den mon stikker

Mine tænder svømmer i vand
Da jeg godt kan lide at være en velsoigneret mand


Tøjet skal helst sidde

så det føles som en kvindes varme
rundt om mine arme.

Der kærligt dækker om tidens sår
Så jeg kan være velklædt til dagen jeg runder de 100 år."

Holmgren har altid haft et specielt bånd til sin morfar. Hun har før portrætteret ham i radiofortællingen '96,2' til P1. Men forløbet med filmen gjorde forholdet endnu stærkere.

"Det er en film, vi lavede i fællesskab, og det gav mig rigtig meget at få lov til at tilbringe så meget tid sammen med ham. Han var den mest betydningsfulde person i mit liv, og han var min bedste ven. En helt særlig sjæleven plejer jeg at kalde ham, og vi havde et enormt stærkt bånd sammen, som vi begge investerede i. Jeg brugte tid med ham og han ligeså,” forklarer hun.

'Club 99,7' kan i øjeblikket ses på videositet for kultur og mode Nowness.com. En trailer for filmen på Nowness' officielle Facebook-side er allerede blevet set mere end 70.000 gange, siden den kom op i går.

LÆS OGSÅ: 66 North lancerer ny kollektion inspireret af 90’erne

LÆS OGSÅ: Dansk løbetøjsmærke DOXA får international opmærksomhed

LÆS OGSÅ: Manden på gaden i Milano: Sportstøj er modeugens vigtigste tendens