”For mange mænd er det et stik i hjertet at tabe håret”, siger livsstilsekspert Henrik Byager.

”For så er man synligt på vej væk fra toppen”.

Men sådan behøver det ikke at være. Man kan sagtens være på toppen rent udseendemæssigt, selvom der er tyndt på selv samme top. Almindeligt hårtab er meget udbredt hos mænd, og ’risikoen’ øges med 10 procent per årti. Hyppigheden i 20-års-alderen er ca. 20 %, i 30-års-alderen ca. 30 %, i 40-års-alderen ca. 40 %. Gennem livet vil 75 procent af alle mænd miste håret i højere eller mindre grad.

Frisør Palma Sørensen har i sin salon i Ny Østergade i København mange mænd, som kommer ind og er kede af, at deres i fordumstid så stolte hårpragt er på retræte.

”Mandlige kunder kan være forfængelige og generte, når det kommer til hårtab. De spørger mig ofte, om man kan se tilbagegang i forhold til sidst, og spørger, og om de snart kommer til at tabe håret. Det gælder også mænd, der slet ikke lider af hårtab, men som er bekymrede for, hvornår det vil ske”.

Men mændene skal fatte mod, mener Palma Sørensen, der som frisør og kvinde ikke synes, det er afgørende, hvor meget hår en mand har på hovedet.

”Jeg synes jo, at mænd kan være lige så dejlige uden så meget hår. Bare det er klippet pænt.”

Palma Sørensen pointerer, at man godt kan klippe håret, så hårtabet ”ikke syner af så meget”.

Hun giver her vejledning til, hvordan begyndende hårtab kan vendes til en fordel.

Høje tindinger (det mest normale):


Jude Law har på trods af høje tindinger ingen problemer med at spille førsteelsker.

”Man kan enten klippe det lidt kort foran og dermed fremhæve de høje tindinger på en positiv måde. Jeg synes absolut, at det kan se flot ud!”

”En anden model er at få langt hår og stryge det tilbage”.

Begyndende måne:


Prins William har trods sine kun 32 år begyndende måne.

”Når man har begyndende måne, går det ikke, at håret bliver for langt rundt omkring issen, for så syner den af mere. Man skal derimod klippe håret kortere op til”.

Fuld måne:


”Her er det nødvendigt at blive klippet ret kort, men det betyder ikke, at man skal barbere alt håret af. Det, synes jeg, er synd. Man skal hellere beholde lidt for at give karakter til ansigtet”.


Man kan sagtens have måne med stil.

Palma Sørensen pointerer, at hvis væksten af hår i hovedet i modsætning til over hovedet tillader det, så kan man kompensere med et større skæg.

”Det ser også meget sejt ud”.Hun anbefaler i øvrigt grundig pleje af hovedbunden, for som hun siger:

”Hvis hovedbunden er kedelig og tør, er det ikke så pænt at være skaldet”.

Man skal bruge en god shampoo, for man kan godt få skæl selv med ret lidt hår. Så skal man passe på solen, så issen ikke bliver rød og skaldet. Og er man lidt tør på hovedet, er en lotion en god idé”.

Henrik Byager er på linje med Palma Sørensen. Livsstilseksperten mener også, at hårtab skal erkendes og ikke forsøges skjult med alternative løsninger som implantater.

”En rigtig mand får ikke hårtransplantationer. Det er pinligt og umaskulint, og det er absolut ikke noget, man praler med i omklædningsrummet. Det vil være noget, man snakker om bag ryggen på ham”, siger Henrik Byager.

Alligevel findes der ifølge ham en løsning, der er endog mere pinlig.”Hentehår! Vi havde alle en onkel, der havde brillantine i håret og stædigt trak det hen over den skaldede plet. Det var noget alle vidste og grinede af, men som han holdt krampagtigt fast i. Men det er jo væk nu”, siger Henrik Byager.

LÆS OGSÅ: 7 af de mest klassiske herrefrisurer

LÆS OGSÅ: Det er skægt: Sådan barberer du dig

LÆS OGSÅ: Godt hår: 10 af Danmarks bedste frisører