For Esben Bjerre begyndte kærligheden til slips med et skrigrødt et af slagsen fra Kenzo i 2007. Siden da har han båret den nydelige accessoire flittigt, og nu har han så designet en hel slipsekollektion for københavnske AN IVY, der lanceres i morgen. Kollektionen er inspireret af ting, som Esben Bjerre selv ejer i forvejen tilsat en vis jalousi til kvindegarderobens diversitet.  

”Jeg misunder tit kvinder, fordi de har mange flere beklædningsgenstande at arbejde med. De har kjoler, nederdele, skjorter, bukser og tusind slags toppe. Og medmindre mænd er super modige og går med kilt og løstsiddende tøj, så er det en rimeligt stram uniform, vi har at bakse rundt med. Og de færreste mænd er til smykker og skøre hatte,” siger Esben Bjerre og fortsætter:

”Slipset er min vigtigste mande-accessoire.”  

Hvert slips fra den nye kollektion er lavet af ren silke og kommer i forskellige farvekombinationer og mønstre. De ankommer endda sirligt indpakket til dit dørtrin i en specialdesignet æske. ”Det er materialer, som jeg selv synes er lækre, og som jeg selv ville vælge,” forklarer Esben Bjerre.

”Jeg satte mig ned og tegnede tyve slips på min iPad, som vi fik lavet prototyper på alle sammen. Der var nogle af dem, hvor jeg tænkte: ”Det var genialt det her!” Og så ser man dem og tænker: ”Jeg var en idiot.” Så vi endte med syv slips i en lille kollektion."

Og man kan måske undre sig over, hvordan man går fra at være journalist til at være slipsedesigner og spørge sig selv, om der i det hele taget er nogen, der går med slips længere.

”Det vil vise sig! Men i løbet af den tid, jeg har været på radio og tv, er der en del, der har skrevet til mig og spurgt, hvor mit slips er fra. Det kan selvfølgelig godt være, at det er de samme fem indædte slipsebærere. Men jeg håber, at vores nye slips kan få både yngre og for den sags skyld også ældre mænd til at tænke, at slipset ikke er så mærkeligt endda,” siger Esben Bjerre.

Det var Alexander Gram og Nikolaj Dylsing Olsen bag AN IVY, som sælger klassisk tilbehør til mænd, der tog kontakt til Esben Bjerre, men på grund af hans job i statsradiofonien måtte han afslå i første omgang. Han syntes ellers, at det var vidunderligt, at et par unge mænd under 50 år udviste interesse for slips til trods for, at de ikke var revisorer.

Da han stoppede med at arbejde hos Danmarks Radio for et år siden, vendte han tilbage til de to unge mænd med en vision. Slipsemobningen skulle have en ende.

”Jeg vil synes, det var dejligt, hvis vi kunne gøre det lidt mere afslappet at have slips på. Og hvis man ikke behøvede at forklare, at man hverken skal til konfirmation eller jobsamtale, når man har et slips på. Men at det sådan set er okay, om så man lytter til Beethoven eller Kanye West, for man bliver sgu hurtigt proppet i den her bås med, at du er en dødssyg dødbidder. Og det tænker jeg ikke kan være helt rigtigt.”

Engang var slipset en essentiel del af mandens garderobe, men som tiden er gået, er slipset som hverdagsattribut blevet noget, der mest af alt leder tankerne hen på 1950’erne, hvor husets herre kom hjem fra arbejde med avisen under armen, lettede på hatten og kyssede konen goddag, som hun stod der med middagen klar. Men netop 1950’ernes sans for æstetik er beundringsværdig, mener Esben Bjerre.  

”Jeg tror nogle gange, at jeg savner gamle dage uden nogensinde at have været der selv. Man gjorde måske lidt mere ud af sig selv dengang, hvor det i dag er blevet et adelsmærke at være sådan lidt skødesløs i en hvid t-shirt og et par cowboybukser. Det må man også hellere end gerne, men det er som, at der bliver set lidt ned på, hvis man så rent faktisk gør lidt ud af sig selv. Jeg kan sgu meget godt lide de der gamle 50’er-dyder. Måske ikke lige nødvendigvis det med at banke sin kone og forvente, at hun skal gå derhjemme, men i hvert fald at det er okay at eje en slipsenål og at have et slips på – også bare fordi man skal på arbejde.”

Men efterhånden er slipset blevet den detalje, der gør manden helt klar til jobsamtale og fin fest. Det fuldender jakkesættet og er ikke længere en del af hverdagsgarderoben. Netop den forestilling vil Esben Bjerre gerne være med til at nedtone og vise, at slipset sagtens kan være afslappet.

”Man behøver ikke være tidligere kostskoleelev fra Herlufsholm eller have fået et partnerskab i Plesner Advokater for at gå med slips. Det kan være en del af ens visuelle udtryk, og det kan også sagtens dresse noget ned. Hvis jeg bare har en skjorte og et par bukser på, så har jeg ofte et slips på, og det, synes jeg ikke, virker for fint eller formelt,” forklarer Esben Bjerre, hvis egen slipsekærlighed faktisk begyndte med en fest.

”Jeg købte mit første slips, hvor jeg virkelig havde overvejet det, da jeg skulle danse lancier i 3.G. Det var i 2007, men jeg har desværre ikke slipset længere. Jeg skulle have beholdt det. Det er blevet smidt ud af en ekskæreste for nogle år siden. Men det var et fuldstændig skrigrødt Kenzo-slips. Og det var helt vildt dyrt. Det er måske det dyreste slips, jeg nogensinde har købt, fordi jeg simpelthen ikke kiggede på prisen. Det var bare sådan, shit, nu skal jeg være flot til lancier.” 

Slipsene kan blandt andet købes på www.an-ivy.com, i Consil på Frederiksberg eller St.Valentin i Aarhus.

LÆS OGSÅ: Det svenske brand Eytys har lavet efterårets fedeste sneakers

LÆS OGSÅ: Adidas og Alexander Wang i nyt samarbejde: Se de første 9 styles fra kollektionen

LÆS OGSÅ: 15 fede styles til efteråret

September 16. #esbenbjerreforanivy #anivycopenhagen

En video slået op af AN IVY (@anivycopenhagen) den