Du har stiftet det politiske parti ’Klaus Riskær Pedersen’. Hvad er der galt i Danmark?

”Vi skal igennem en omstilling, fordi vi har bygget samfundet op på nogle grundpiller, som nu er ved at skride. Vi skal ned i fundamentet. Dér, hvor det ikke længere er nok at pille ved småtingene. Klima- og miljøomstillingen skal gennemføres i Danmark inden for de næste 20 år. Det er et must. Problemet er, at vi, som tingene kører i dag, ikke har penge til både at opretholde velfærdsstaten og samtidig løse klimaproblemet.”

Du har sagt, at du ikke er politiker og heller ikke vil være det. Hvordan hænger det sammen?

”Jeg skal ikke ind på Christiansborg, fordi jeg skal have en løn. Når jeg siger, at jeg ikke er politiker, er det fordi, jeg associerer en politiker med en 35-årig Djøf-uddannet, samfundsvidenskabelig student, der søger en karriere som levebrødspolitiker. Jeg kommer med et andet udgangspunkt. Jeg mener, det er godt, at der kommer nogen ind, som ikke vil gøre politik til et livstidsjob. Når man som jeg er uafhængig og ikke skal leve af det, så har man grundlaget for at udvise det nødvendige politiske mod. Courage!”

Vil de personer, der bliver en del af dit parti, komme med en baggrund som ligner din?

”De personer, jeg kan tage med mig, skal have samme profil. Jeg vil have et hold af ’senatorer’. Jeg vil gerne have valgt 10-20 senatorer ind. Aldrende folk med erfaring, der ikke er så skide bange, men har power til at træffe beslutninger. Jeg kan ikke finde en anden måde at gøre det på, fordi det toppartistyrede system, som vi har nu, er en del af problemet.”

Hvad er der galt med den måde, politikere agerer på i dag?

”Vi skal have adskilt drift fra udvikling. Vi skal have adskilt embedsmænd fra politikere. I dag er politikere blevet embedsmænd, og embedsmænd er blevet politikere. Selv om politikere over en bred kam er velmenende og veluddannede, er de alle sammen mellemledere. De er ikke topledere. Der er ministre, som jeg aldrig i mit liv ville ansætte i en virksomhed med over 50 ansatte. Det er helt utænkeligt. De har slet, slet ikke den erfaring og udholdenhed, der skal til.”

Du kan læse hele interviewet i det nye nummer af Euroman

forside-web.jpg