Unge mænd bliver mere højreorienterede, og kvinderne drejer i den modsatte retning. Det kan blive et problem, også i Danmark scroll-down

Unge mænd bliver mere højreorienterede, og kvinderne drejer i den modsatte retning. Det kan blive et problem, også i Danmark

Hvad sker der, når unge mænd bliver mere og mere højreorienterede, mens det modsatte sker for unge kvinder? I værste fald kan udviklingen kobles sammen med en af samfundets helt store hovedpiner, mener forskere.

Af Magnus Kraft
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Samfund Euroman

DE HAR FOR VANE at lade sig omtale som en homogen masse, Generation Z’erne, med deres klimaangst og doom-scrolling og boligmarkedsfravær. Men generationen af unge, der helt formelt strækker sig over fødeårene 1997 til 2012 og efterfølger den første generation af digitalt indfødte, millenials, lader sig ifølge en nylig artikel i Financial Times opdele på i hvert fald ét plan: kønnet.

Her dokumenteres det, hvordan unge mænd og kvinder mellem 18 og 29 år i Sydkorea, Storbritannien, USA og Tyskland de seneste årtier har taget hver sin afkørsel på ideologiernes motorvej: Flere unge kvinder bliver venstreorienterede, mens flere unge mænd bliver højreorienterede. Det illustreres således:

Se, hvad vi ellers skriver om: Christiansborg og Valg