Naturli' Hakket
Peter Falktoft reklamerer for nyt, vegansk hakkekød: “Der er få ting i det her land, der gør folk lige så rasende, som når man påpeger nogle fejl ved den danske madkultur”
I går lancerede Naturli’ det første danske, plantebaserede alternativ til fersk hakkekød. Ifølge tv- og radiovært Peter Falktoft er det en udmærket substitut for den billigste pakke hakkekød, man kan finde i supermarkedets køledisk.

Hvis man flirter bare en smule med vegetarisk eller vegansk mad, er det næppe gået ens næse forbi, at fødevareproducenten Naturli’ 2. januar lancerede deres nyeste produkt Naturli’ Hakket, som skal være danskernes første plantebaserede alternativ til det velkendte, ferske hakkekød af eksempelvis svin eller okse.
Produktet er baseret på blandt andet sojaprotein, Karl Johan-svampe og tomat - og det rammer meget godt ind i tidsånden, da antallet af danskere, der lever helt eller overvejende vegetarisk, er fordoblet fra 2010 til 2016 og nu udgør en gruppe på 465.000 danskere. Andre eksperimenterer med ikke at skære kødet helt ud af deres kost, men i stedet spare på det - og en af dem er tv- og radiovært Peter Falktoft.
"Jeg spiser kød, og jeg kan rigtig godt lide kød. Jeg prøver bare at spise mindre, men bedre. Først og fremmest er det på grund af fordøjelsen, hvor især rødt kød ligger tungt. Det har jeg svært ved at få til at gå op med min træning. Så det er først og fremmest for min egen skyld, at jeg spiser mindre kød, det skal jeg være ærlig og sige. Men det moralske og miljømæssige hensyn om at nedbringe kødproduktionen synes jeg også er rigtig vigtigt."
Derfor takkede han også ja, da Naturli' spurgte ham, om han ville teste det nye Naturli' Hakket for dem i en Facebook-video - også selvom han er klar over, at det langt fra vil falde i alle danskeres smag at erstatte kødet med planter.

"Nu er der få ting i det her land, der kan få folk til kollektivt at tabe deres lort, som når man påpeger nogle fejl i den almene, danske madkultur. Men det her produkt er ret interessant i den forstand, at det a) er rigtig billigt og b) ligner det, som er det mest spiste i Danmark overhovedet, nemlig hakket oksekød. Den har mulighed for at ramme bredt og ikke bare blive sådan noget Politiken Plus-agtigt, som nogle få mennesker fra Alternativets byrådskreds får lov til at dyrke, men som rent faktisk kan komme ud i hele landet."
Og efter at have testet produktet, mener Falktoft, at langt de fleste danskere med fordel kan erstatte hakkekød fra dyr med den nye plantefars.
"I retter som millionbøf, lasagne og bolognese, hvor du alligevel bare koger noget hakket oksekød og nogle rester fra et stakkels dyr ud sammen med en masse krydderier og tomatsovs, der er det jo fuldstændig ligegyldigt, om det er en dårlig pakke kød, eller om det er Naturli's produkt. Der tror jeg, det kan gå ind og overtage en masse, uden nogen kommer til at miste noget. Det er i hvert fald første gang, jeg ser nogen gøre noget for at ændre madkulturen, uden at tvinge folk over i en vegansk tilværelse. Det synes jeg er ret dejligt dansk, i virkeligheden."
Også Euromans journalist har prøvesmagt produktet og giver sin uforbeholdne bedømmelse herunder:
Se, hvad vi ellers skriver om: Sundhed, Ernæring og Peter Falktoft