Star Wars

11 Netflix-dokumentarer til når solen ikke skinner

Vi venter bare på, at den danske sommer viser sit normale hæslige ansigt med regn, vind og kedelige indendørsdage. Her er 11 dokumentarer fra Netflix, der kan udfylde rummet og måske gøre dig lidt klogere.

Sommeren behøver ikke være en fordummende periode, hvor man bliver småalkoholisk og doven af varmen. Det er selvfølgelig fantastisk på de hede dage, men når solen tvinges væk af blæst og regn, kan du med rette sætte de små grå på prøve med en dokumentar.

Netflix har investeret kraftigt i fiktionen de sidste mange år, men sideløbende har de også satset på den virkelighedsnære og til tider nørdede dokumentargenre. Der er nok at give sig i kast med denne sommer. Her er 11 dokumentarfilm, du kan smide på, når vejret svigter.

1. The Rachel Divide

Kan man som hvid føle sig sort? Og er det overhovedet i orden? Rachel Dolezal satte for alvor gang i identitetsdebatten i USA, da hendes forældre i 2015 offentligt fortalte, at hun var født hvid. Indtil da var hun præsident i lokalafdelingen for en gruppe, der kæmpede for sortes rettigheder. Hun havde udgivet sig for at være af afrikansk herkomst, fordi hun identificerede sig som sort.

Men med forældrenes udsagn blev hun kortvarigt den mest forhadte kvinde i USA. Dokumentaren følger Dolezal i tiden efter, hun blev lagt for had, fyret og smidt ud af frivilliggrupper, hun arbejdede i. Kom ind under huden på en hadet kvinde, og se, hvordan den landsdækkende tv-eksponering påvirkede hende, men i særdeleshed hendes familie.

2. Ugly Delicious

Fusionskøkkenet har eksisteret ligeså længe som mennesket. Fandt man en ny måde at kokkerere, andre spændende krydderier og generelt andre kulturers ingredienser, så tyvstjal man hurtigere, end du kunne råbe: ”kulturel appropriation!”

’Ugly Delicious’ handler om kulturmøder gennem mad. Følg den anerkendte restauratør David Chang, mens han smager sig gennem japansk pizza, vietnamesisk cajun-krabbe og grillede tacos, hvor mad forener mennesker, men også adskiller dem. For som det også udtrykkes af sydstatsmanden i traileren:

”Don’t tell me how to cook my shit.”

3. Legetøjet vi er rundet af

Star Wars, He-Man, G.I. Joe og Barbie har omsat for milliarder af dollars, men de har også påvirket den måde, vi tænker, leger og langt hen ad vejen anskuer verden på. I hvert fald hvis man spørger de medvirkende i ’Legetøjet vi er rundet af’.

I dokumentaren følger vi, hvordan nogle af verdens største brands fik skabt legetøjet, der har genereret endnu flere penge end de film, der skabte dem. Barbie var verdens største sexsymbol givet til små piger, G.I. Joe var en måde at idyllisere Vietnam-krigen, og He-Man skabte et forvrænget mandebillede. Sådan fortæller forskere og legetøjsnørder om de ting, de mener har haft enorm indflydelse på os helt fra ungdommen.

4. Explained

Har du længe undret dig over, hvordan man kan lave designerbabyer, hvorfor kryptovaluta blev så populært, eller hvordan K-pop fik den succes, det har i dag? Så er dokumentarserien ’Explained’ noget for dig.

Hvert afsnit undersøger et emne i dybden og fortæller det, så det kan forstås af selv den mindst techinteressede, amish-type. I virkeligheden handler det om tendenser, og hvad der sker i fremtiden. Hvordan ser verden ud om 40 år? Ingen ved det, men her får du nogle meget kvalificerede gæt.

5. Evil Genius

En mand røver en bank, men bliver taget på fersk gerning af politiet. Men da de har lagt manden i håndjern, ser politiet, at han er iført en metalkrave forbundet til en bombe.

Det kunne lyde som en bizar leg fra ’Saw’, men er ikke desto mindre den sande historie om en kidnapning, et røveri og et nærmest umuligt opsporingsarbejde for politiet i den lille amerikanske by Erie.

I dokumentarserien får du den fulde historie om manden, der tog på en skattejagt og endte med en bombe om halsen tvunget til at begå et af verdenshistoriens mest spektakulære røverier.

6. Minimalism

Er du en af dem, der ser civilisationen brænde hvert år til Black Friday? Eller er du måske en af dem, der hopper over grædende kvinder og børn for at snuppe den sidste slow-juicer til spotpris? Uanset hvad bør vi alle, stoppe op en gang i mellem og tænke, før vi køber en ny Kähler-vase eller Hoptimist.

’Minimalism’ er sådan et stoppested. Her fortæller en lang række selverklærede minimalister om, hvorfor de kun ejer, hvad der kan være i et par sportstasker. Det drejer sig om store emner som klima og overforbrug til det helt basale spørgsmål: Gør det mig lykkelig? Se den, og bliv inspireret til at smide halvdelen af dine ejendele på De Gule Sider.

7. Rotten

Den globale fødevarehandel er en af de største industrier i verden. Denne dokumentarserie sætter fokus på det store netværk af svindel og korruption, der er forbundet med industrien. Det gamle ordsprog: ”Du er, hvad du spiser,” er mere aktuelt end nogensinde før.

8. 13. november

Det, der startede som en festlig aften med musik, fest og fodbold, endte i en katastrofe 13. november 2015. Brødrene Naudet har i denne dokumentar mødt 40 førstehåndsvidner til terrorangrebene i Paris, der alle fortæller, hvordan aftenen påvirkede dem og deres liv.

Over tre afsnit kan du møde alt fra politikere og brandmænd til ofre og SWAT-teams. Fornyligt bragte vi et interview med brødrene, hvor de fortalte, at terroristerne ikke lykkedes med deres plan.

9. Wild Wild Country

Historien om den indiske guru Bhagwan Shree Rajneesh, er så absurd, at man næppe ville tro, at den var sand, havde det ikke været for den massive mediebevågenhed. Under slagord som fælleskab, det gode liv og fri kærlighed blev guruen sammen med sit sjak af højre- og venstrehænder til en magtfuld despot i de fælleskaber, han var med til at skabe.

Med dødbringende planer og verdens største Rolls-Royce-samling får han Mogens Amdi Petersen til at virke som en artig skoledreng, der blot har stjålet en slikkepind fra tanken. Læs vores interview med danske Karim, der har boet i en af afdelingerne.

10. Dirty Money

Martin Shkreli, milliardæren, der hævede prisen på livsvigtig medicin med mere end 5.000 procent, har længe været antikapitalisternes foretrukne hadeobjekt. Men i dokumentarserien ’Dirty Money’ er han blot symbolet på et endnu mere råddent økonomisk klima, hvor Wall Street, politikere og virksomhedsejere fusker og bedrager i grådighedens navn.

Ved at sætte fokus på opskruede priser, manipulerede produkter og handel med narkoterrorister, undersøger dokumentaren, hvor langt ude det økonomiske magtspil er. Se den og bliv forarget.

11. Bill Nye redder verden

Bill Nye har skabt sig en karriere som hele USA’s kemiprofessor, der gør det nørdede sexet og sejt. Det er en kunst at gøre kemi og fysik populært, men med lige dele charme, engagement og farverige butterflys lykkedes det ham op gennem 90’erne og 00’erne, hvorfor han i dag er kendt i hele USA som ’The Science Guy’.

I sin nye serie ’Bill Nye Saves the World’ tager han et nyt emne op i hvert afsnit. Den ene gang sætter han fokus på klimaforandringer, den anden piller han alternativ medicin fra hinanden og i den tredje diskuterer han kunstig intelligens. Hver gang bliver man lidt klogere, samtidig med man er i godt selvskab.

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Dokumentar, Ernæring, Tendenser, Teknologi og Netflix