Det er filmtid. For i øjeblikket flyder det ganske enkelt med perler på streamingtjenesterne.

Fælles for dem er, at de ikke er helt lette at gå til. Den klassiske popcornsgenre, hvor man lige kan nå på toilettet undervejs og ellers sidde med halvdelen af sin opmærksom drejet over mod smartphonen, er altså ikke det mest interessante.

Sæt i stedet kaffe over og skyl den ned med store oplevelser, der hiver og flår i dine tanker. For uanset om du er til gys fra Norge, rumvæsener i USA eller en film, der kom forud for sin tid, så er der god grund til at læne sig tilbage i sofaen og agere tænksom.

The Killing of a Sacred Deer


Yorgos Lanthimos er et navn, man efterhånden skal kende. Artfilm-instruktøren, der jævnligt huserer på Cannes-festivalen, ligner en oplagt Oscar-kandidat for sin nye film ’The Favourite’. Men mens vi venter på den, kan vi jo passende sætte os til rette med ’The Killing of a Sacred Deer’.

En film, der på overfladen minder om instruktørens græske gennembrud ’Dogtooth’, hvor en families børn blev holdt fanget i deres eget hjem. Men denne gang er der endnu mere vanvid på spil, for ’The Killing of a Sacred Deer’ udvikler sig nemlig til en slags hævnthriller, hvor Colin Farrell og Nicole Kidman spiller eminent imellem alle de besættende billeder.

Kan streames på Viaplay

Thelma


Norske Joachim Trier er én af Skandinaviens mest interessante filmskabere, og hans seneste værk er et overlegent bud på en moderne gyser. Den unge Thelma flytter til Oslo, men stille og roligt står de overnaturlige oplevelser i kø, ligesom hun udfordres på sin seksualitet og tro. Hvert eneste billedskud er enestående skabt af Trier, og selvom fortællingen i ’Thelma’ ikke når helt op på niveau med instruktørens mesterværker ’Reprise’ og ’Oslo 31. august’, så er det stadig en stor filmoplevelse, der efterlader flere spørgsmål end svar.

Kan streames på C More

Arrival


Denis Villeneuve er en de helt store instruktører på verdensscenen for tiden. Med film som ’Sicario’ og ’Blade Runner 2049’ har den canadiske filmskaber vist, at han kan kreere fortællinger og filmiske visioner som kun få andre. Det bedste eksempel på dette er ’Arrival’, hvor en række søjlelignende rumskibe lander på jorden – og så sker der ellers ikke mere.

Jo, medierne går selvfølgelig i breaking, men der er ikke dømt dommedag eller noget i den retning. Derfor må en sprogforsker (eminent spillet af Amy Adams) træde til og undersøge, hvad det er rumskibene vil her. Det kommer der en storslået film, som blæser én bagover, ud af.

Kan streames på Netflix

Albert Nobbs


Der var en grund til, at Glenn Close blev Oscar-nomineret for sin præstation i ’Albert Nobbs’. For den garvede skuespillerinde er suveræn som kvinden, der spiller mandlig tjener i sit eget liv.

På sin vis er filmen ikke vellykket hele vejen igennem, men der er de senere år kommet nye perspektiver ind i kønsdebatten, som rent faktisk gør periodefilmen her mere aktuel, end den var ved sin premiere i 2011. Forholdet mellem mænd og kvinder fremstår nemlig på nye og uforudsigelige måder i fortællingen, og det gør ’Albert Nobbs’ til en underfundig film.

Kan streames på TV2 Play

Nocturnal Animals


Modeskaber Tom Ford kan meget mere end at klæde folk på. Med debutfilmen ’A Single Man’ stod han bag en af 00’ernes bedste film, og det billedskønne arbejde fortsætter i den film noir-inspirerede ’Nocturnal Animals’, hvor en kvinde modtager et romanmanuskript fra sin eksmand. Handlingen udspiller sig herefter i to spor.Filmens virkelighed og bogens manuskripts.

Det er uendeligt godt forløst, fordi Ford formår at sætte en tyk streg under, at virkeligheden sådan set bare er noget, vi fortæller til hinanden fra forskellige perspektiver.

Kan streames på C More