Det er altid sjovt at grine, men der ligger på en eller anden måde en særlig befrielse i at grine af sig selv. For tiden er der en række serier, som ikke finder skraldlatteren frem, men som nærmere smører smilet ud over dit ansigt, fordi du kender nogen, der muligvis har oplevet noget, der minder om det, der sker på skærmen – og de ”nogen” er måske ligefrem dig selv.

Humor er et begreb, som konstant finder nye former. Tag bare den markante afstand, der herhjemme var fra ’Langt fra Las Vegas’ til ’Klovn’ (begge kan streames på TV2 Play), selvom serierne har de samme bagmænd og fik premiere med få års mellemrum.

Også i USA var dåselatteren fremherskende, indtil serier som ’Curb Your Enthusiasm’ og ikke mindst ’Girls’ (begge kan ses på HBO Nordic) sendte det eftertænksomme, pinlige og genkendelige ind på komedieseriescenen.

I øjeblikket lader mange serier til kun at være morsomme ved et tilfælde. De indeholder egentlig en alvorsfuld fortælling om livet, men fordi vi mennesker sommetider bliver nødt til at grine, for at have opadvendte mundvige i hverdagen, opstår der naturligvis også situationer, som vi kan smile af og sommetider grine højt over. Således også i serieland.

Tag nu bare disse to danske og tre amerikanske serier, der alle excellerer i smilets underfundige kunst.

29 & 30

Den største danske seriehemmelighed i mange år gemmer sig på Yousee. Det er to sæsoner, der handler om to unge, som i første sæson er 29 år og i anden 30 år.

Begge gange følger vi Julie og Jesper, der er venner og begge lige er kommet ud af længevarende forhold. Tonen ligger et sted imellem de norske hits ’Skam’ og ’Unge Lovende’, og det er ganske enkelt formidabelt velturneret i både form og indhold.

Ud over at se en perlerække af de spirende danske skuespiltalenter, får man også et præcist og kontant indblik i livet omkring de 30 år i København, hvor jagten på kærlighed er fyldt med omveje og forkerte følelser. Det er lige netop i dette krydsfelt, at der opstår unikke og sjove øjeblikke. Især fordi de to hovedpersoner formår at charmere fortællingerne hjem, selvom de ikke altid er lige sympatiske.

Kan streames på Yousee og Youtube

Insecure, sæson 3


Hvor er Issa Rae dog suveræn! I hovedrollen som kvinden, der forsøger at finde sig selv og kærligheden, formår den amerikanske serieskaber og hovedrolleindehaver, at gøre ’Insecure’ til én af vor tids mest komplekse og interessante tv-serier. Man kan se det hele som ren og skær overflade, der tager arven op efter ’Girls’ tilsat en anelse racediskussion og lidt mere bid. Men man kan også se ’Insecure’ som det, den i virkeligheden er. En søgen efter, hvad livet skal bruges til, og ikke mindst en afsøgning af, hvordan man kan skildre tunge problematikker med et glimt i øjet. Det løser Rae sublimt.

Kan streames på HBO Nordic

Hånd i hånd


Det er kemien, der er helt afgørende for, at ’Hånd i hånd’ ikke bliver for sukkersød. Fortællingen om det umage, men alligevel magelige par Lise og Anders er nemlig konstant en let chasseren hen over romcom’ens tykke klichéer.

Men i hovedrollerne stråler Ditte Ylva Olsen og Esben Dalgaaard ganske enkelt. De to skaber både bid og nerve midt i alle forudsigelighederne, og det gør, at hånd i hånd både har en enkelthed og genkendelighed i alle sine dagligdagstrakasserier. Det skaber en serie, der vokser som sæsonen skrider frem.

Kan streames på Viaplay

Sweetbitter


Dissekeringen af den moderne verdens overflade står knivskarpt i ’Sweetbitter’. Her ankommer den unge Tess til New York i 2006, og selvom hun ikke rigtig ved, hvad hun vil, ender hun som tjener i det hårdkogte og selvhævdende restaurantmiljø.

Serien går stærkt. Virkelig stærkt. Man kan altså ikke slappe af med den, for ’Sweetbitter’ tager os med til vilde fester og serverer samtidig et viltert persongalleri. Netop her kan man ikke lade være med at smile. For virkelig vilde mennesker er sjældent dem, der går op i, hvor vilde de egentlig er.

Kan streames på C More

Kidding


De falske smil står i kø i ’Kidding’, der er Jim Carreys comeback. Skuespillerens gummiansigt kommer på overarbejde i serien, hvor han spiller en børne-tv-vært, der må konstatere, at hans privatliv er skvattet helt og aldeles sammen efter en tragisk ulykke.

Det er smertefuldt at se på, fordi Carrey bærer den velfotograferede serie (som er instrueret af ’Evigt solskin i et pletfrit sind’-instruktøren Michel Gondry) smerteligt godt, mens flere af birollerne ofte er ret sjove. Det skaber en smileserie, der samtidig tør sige noget om livets svære sider.

Kan streames på HBO Nordic