Noget af det smukke ved skuespilfaget er, at du ikke nødvendigvis behøver bryde igennem i din første rolle for at få en stor karriere. Der er naturligvis nogen, som bare har det, der skal til i første hug, men for de fleste skuespillere er deres arbejde som at køre bil. Man bliver først rigtig god, efter have spillet sig ud i hjørnerne af faget.

Et sted, hvor man virkelig kan få lov til at udfolde sit potentiale i disse år, er i tv-serierne, og derfor findes nogle af de allermest interessante præstationer for tiden da også i serieland, hvor nye talenter og skjulte storspillere leverer præstationer, som blæser én bagover.

I år er flere af disse Emmy-nomineret. Emmy’en er steget markant i prestige på det seneste, netop fordi serierne har vundet så tydeligt indpas, som de har. Samtidig er flere og flere begyndt at sidde oppe og se ’Emmy Awards’ på samme måde, som filmnørder igennem årtier har dyrket ’The Oscars’.

Og så er årets udgave tilmed jubilæumsshow nummer 70 i Emmy-sammenhæng. Derfor er der god grund til at lære navnene på i hvert fald disse fem skuespillere, inden de trasker op ad den røde løber 17. september i Microsoft Theatre, Los Angeles.

Ann Dowd


Den 62-årige amerikaner har haft en forholdsvis stille karriere, indtil hun bragede igennem i den fremragende og ubehagelige dystopi ’The Handmaid’s Tale’ sidste år. Her spiller hun den overbeviste underviser, der lærer frugtbare tjenestepiger, hvordan de skal opføre sig, når de bliver sendt ud til herskerne og skal sørge for, at slægten føres videre.

Dowd er skræmmende som den barske og stokkonservative Aunt Lydia, men man fornemmer alligevel nogle sprækker i rollen, som gør hende både kompliceret og interessant. Sidste år hjemtog skuespilleren Emmy’en for sin rolle – og det gør hun formentlig også i år.

’The Handmaid’s Tale’ Kan streames på HBO Nordic

Jesse Plemons


Plemons er en mand, som i alt for mange år har måttet tage til takke med biroller. Gennembruddet kom i anden sæson af ’Fargo’, og med ’Black Mirror’-afsnittet ’USS Callister’ er der så kommet endnu en Emmy-nominering på cv’et. Her spiller Plemons en mand, der har opfundet en virtuel verden, som han så tvinger mennesker, han finder interessante eller irriterende, ind i. Det er en kolossalt kompleks rolle, og selvom Plemons måske ikke vinder skuespilprisen i år, så vinder afsnittet formentlig for sin vilde vision.

Black Mirror kan streames på Netflix

Donald Glover


Kender man ikke allerede Glover som rapperen Childish Gambino, der lagde den virale verden for sine fødder med den mesterlige og skræmmende ’This is America’-musikvideo tidligere år, så kan man i hvert fald godt begynde at lægge mærke til ham som Earn i hans egen serie ’Atlanta’.

Der findes ikke umiddelbart nogen anden serie, som rammer stemningen af den amerikanske drøm, der stille og roligt siver ud af USA for tiden, så rent som netop ’Atlanta’, og Glover lader da også til at få en stor Emmy-aften. Han er nemlig både selv nomineret, ligesom serien er favorit i flere kategorier.

Atlanta kan streames på Viaplay

Rachel Brosnahan


Måske husker du hende som Rachel Posner i ’House of Cards’, men det er nu først med ’The Marvelous Mrs. Maisel’, at Rachel Brosnahan for alvor brager igennem. Her spiller hun kvinden, der er så grov i kæften på en stand-up-klub, at politiet i 1950’ernes New York gang på gang griber ind. Det holder naturligvis ikke heltinden tilbage, og Brosnahan er da også storfavorit til at nappe en pris, efter hun hjemtog en Golden Globe for samme rolle tidligere i år.

The Marvelous Mrs. Maisel kan streames på Amazon Prime

Sarah Paulson


Dette er muligvis verdens bedste skuespillerhemmelighed: Sarah Paulson er fuldstændig uforglemmelig, men alligevel ikke specielt kendt. De senere år har hun haft større biroller i blandt andet ’12 Years a Slave’ og ’The Post’, mens hun i indiefilm som ’Mud’ og ’Blue Jay’ har storspillet. For syvende gang er hun nu Emmy-nomineret for ’American Horror Story’, og det store, brede gennembrud bør komme inden for ganske kort tid.

American Horror Story kan streames på Netflix