De bedste tv-serier i 2018

De bedste tv-serier i 2018

Her er de bedste tv-serier i 2018 – indtil nu

Vi vil på denne liste dele vores favoritter fra de store streaming-sider som Netflix, HBO, Viaplay og Cmore. Listen bliver løbende opdateret minimum en gang om måneden.

Opdateret i september.

Her er vores foreløbige favoritter for i år.

Patrick Melrose


Noget af det sværeste at skildre på film og tv er misbrug. Hvordan viser man de indre dæmoner, der river rundt i ofrene, mens de søger efter den øjeblikkelige hvile og fred, som stofferne tilbyder? Det gøres nemmere på bog som i Hunter S. Thompsons mesterværk ’Frygt og lede i Las Vegas’, og det lykkedes fremragende i Edward St Aubyns fem bøger om Patrick Melrose.

Nu har HBO premiere på miniserien ’Patrick Melrose’, der tager udgangspunkt i sidstnævnte, og hvor hver afsnit på en time skildrer en bog hver. Og den er kommet fint fra start - ikke mindst allerede i castingen. Det er nemlig lykkedes at få en af Englands varmeste skuespillere, Benedict Cumberbactch, med, og han er perfekt i rollen som Patrick på samme måde som Johnny Depp fint ramte Hunter S. Thompson.

Allerede i afsnit afsløres det, hvorfor Patrick er nødt til at skyde heroin i årene for at mindske minderne. Det er skræmmende - og virkelig godt lavet - lige fra hans sadistiske far og pillemisbrugende mor til det fortvivlede og forsømte barn.

Det kan klart anbefales at følge med Og så bør man læse bøgerne imens.

Se den på HBO. Nyt afsnit hver mandag.

Billions – sæson 3


De seneste par år har Billions hver sæson været blandt de bedste serier overhovedet. Den har alt det en god serie skal have. Fantastiske skuespillere i alle rollerne (også bifigurerne), en fængende historie og skarpe replikker. 

Vi er i den høje ende af finansverdenen, hvilket den lidt gumpetunge titel antyder, og her følger vi milliardæren og hedge fund-ejeren Bobby Axelrod, der bliver jagtet af den offentlige anklager Chuck Rhoades, som både ideologisk og personligt forfølger moralsk korrumperede finansmænd.

Sæson 3 er foreløbigt ikke helt så skarpt aftegnede som de to foregående sæsoner, hvilket formentlig skyldes, at de to hovedpersonernes konflikt er trådt lidt i baggrunden. Men den har stadig masser af spænding og den bedste dialog, du kan streame lige nu.

Se den på HBO Nordic

Klovn sæson 7


Det er desværre alt for sjældent, at danske serier kommer med på vores favoritliste, men tilbagekomsten af Klovn er en selvfølge, nu de endelig er tilbage. Og sikke et comeback. Efter den temmelig sløje film 'Klovn 2' har de klogelig valgt at gå tilbage til succesopskriften – eller til hverdagen - som sæsonen hedder. 

Det er stadig den pinlige humor, der er i højsædet, men selv om opskriften efterhånden er brugt utroligt mange steder, forstår den stadig at finde nye akavede sjove situationer, der får én til at vride sig af Ubekvemhed og latter.

Frank Hvam er stadig perfekt som den moderne umulius af en mand anno 2018. Og Klovn er stadig en suveræn serie.

Se den på TV2 Play

Fauda


Israelsk serie om anti-terrorkorpsets jagt på palæstinensiske terrorister er et effektivt adrenalin-kick samtidigt med, at den giver et nuanceret billede af begge sider i den evigt ulmende konflikt.

Fauda er ikke en dokumentar eller et sociologisk forsøg på at få os til at forstå Palæstina-konflikten. Den er først og fremmest en politiserie, og på den måde adskiller den sig ikke voldsomt fra et hav af andre serier i genren. Den er bestemt ikke noget nybrud eller nyskabelse. Den er derimod godt gedigent håndværk, som forstår at holde spændingen hele vejen igennem.

Den er en af de mest populære serier i Israel for tiden, og det forstår man godt. Internationalt står Netflix for distributionen, hvilket er et led i deres strategi om at medproducere regionale og lokale serier. De første to sæsoner ligger der allerede, og en tredje er planlagt til at udkomme næste år.

Se den på Netflix

Silicon Valley sæson 5


Denne finurlige komedieserie af ’Beavis &Butthead’-legenden Mike Judge bliver mere og mere relevant i takt med, at tech-industriens uhyrligheder bliver mere tydelige for os alle.

I denne sæson følger vi stadig Richard Henricks bestræbelser på at skabe ’det nye internet’ samtidig med, at han slås med præstationsangst, manglende lederevner og forkælede kodere. Desværre er den amerikanske komiker T.J. Miller skrevet ud af serien, men den er stadig så veloplagt og faktisk sjovere end nogensinde, at man bærer over med tabet.

Se den på HBO Nordic

Animal Kingdom - sæson 3


Animal Kingdom har en del til fælles med en af de helt store serier ’Sons of Anarchy’. Vi får et mandefælleskab, der bygger på de samme grundsten af sex, stoffer og kriminalitet, og i begge serier er der en matriark, en stærk moderfigur, der styrer de vilde drenge med lige dele moderlig omsorg og Godfather-agtig kold kontrol.

Personerne i begge serier er også ’white trash’. Det er surferture, fester ved poolen med masser af coke og mere eller mindre organiserede kriminalitet. Og de er alle brændemærket af en opvækst med sølle forældre, der enten tog stoffer eller slog – eller begge dele. Det gælder moren, der går under navnet Smurf, og det gælder på sin vis også hendes egne drenge, hvoraf den ene er adopteret.

Den er ikke helt på højde med ’Sons Of Anarchy’, og den kan savne en smule originalitet i visse handlingsforløb. Men den er stadig vældig interessant som en slags ’Point Break’ møder ’Peaky Blinders’ møder ’Sons Of Anarchy’, og som stadig formår at skabe så nuancerede karakterer og historie, at den ikke blot føles som et remix af de nævnte.

Britannia

Med god grund har man forsøgt at sælge den her som en britisk erstatning til Game of Thrones. Og selv om den selvfølgelig ikke er det, er den faktisk ganske glimrende på egen hånd. Danske Nikolaj Lie Kaas har en stor rolle i serien, og han gør det virkelig godt, og han formår at overføre sin særlig humor til rollen som gal/genial troldmand.

Der bliver leget med det okkulte, som spiller en større rolle end GoT, der mere fokuserer på magtspillet. Der er enkelte knaster undervejs med lidt overspillende skuespillere, og der mangler lidt af den skarphed, der gjorde især i begyndelsen GoT så interessant. Men stadig en god første sæson og absolut værd at se.

1. sæson på HBO Nordic

Wild Wild Country


True Crime-genren, hvor man i en dokumentar-serie opklarer en forbrydelse, har været en væsentlig del af Netflix’ succes de seneste år. Og nu er der netop kommet en ny - som oven i købet er en af de mest usædvanlige i genren.

I starten af 1980’erne købte en indisk sekt med lederen Bhagwan i spidsen en stor ranch i ’middle of nowhere’ i Oregon.

Det gjorde de for at etablere en selvstyrende og selvforsynende by med over 10.000 indbyggere – alle klædt i orange. Bevægelsen havde forinde opnået en enorm popularitet i store dele af den vestlige verden på en blanding af gestalt-terapi, meditation og fri sex.

Den voldsomme invasion førre selvsagt til store spændinger mellem de oprindelige indbyggere i området og siden hen i hele amtet. Konfrontationerne udvikler sig vildere og vildere til sidst også at omfatte bombninger, forgiftninger og mord.

Den er fremragende fortalt, og det er et scoop, at de har fået alle de centrale personer til at stå frem i lange interview. Især er det interessant at høre historien fra kultens funktionelle leder Ma Anand Sheela, som havde titel af Bhagwans sekretær, men som reelt styrede bevægelsen med hård hånd. En sand, og vild, vild historie.

Du kan i øvrigt læse vores interview her med danske Karim, der har boet i en af deres indiske afdelinger.

Se den på Netflix

The End of the F***ing world

Skør dreng møder skæv pige, og sød indieserie opstår. Det er formlen bag en af årets største succeser, der kommer fra de britiske øer, og den har med sine mange fantastiske bipersoner og usentimental handling en ekstra charme og bid frem for amerikanske pendanter som fx ’Love’.

Den balancerer sig på kanten af indie-klichéen med dens velkomponerede soundtrack og ’Fargo’ske’ humor med lidt blod på velanbragte steder, men man kan ikke lade være med at smile af dens veloplagthed og gode replikker.

1. sæson kan streames på Netflix

The Last Kingdom - sæson 2


Vi er nogle stykker (eller millioner faktisk), der ikke kan få nok af middelalderlige magtkampe med blodige slag, der som regel er motiveret af hævn, ære og ambitioner. 

I The Last Kingdom handler det også om forsvaret af det engelske rige. Denne gang er vi i begyndelsen af Englands nyere historie, hvor de grumme danske vikinger hærger, røver og voldtager. Her møder vi Uhtred, der oprindeligt er sakser, men som vokser om som slave blandt danskerne.

Serien er produceret af BBC, og den har et hav af danskere med i centrale roller. 

De spiller selvsagt ofte danske hårde vikinger, og det kan være en distraktion at se Taxa Mike (Peter Gantzler) som vikingehøvding, men de gør det faktisk alle glimrende. I anden sæson er det især Thure Lindhardt, der er en af de centrale karakterer.

Det er ikke fordi The Last Kingdom er særligt nyskabende eller markant anderledes end fx Vikings. Men den er meget sikkert fortalt, og mens vi venter på nye sæsoner af netop Vikings og Game of Thrones, er den en perfekt erstatning. Den er ikke helt fra i år, men det er først i 2018, at sæson 2 er kommet på Netflix.

’Divorce’ – sæson 2

En af de seneste års mest positive overraskelser er denne komedieserie om et ægteskab i opløsning. Skilsmissen som begivenhed er skildret mange gange, men alligevel formår serien at gøre det på en både rørende og morsom facon. Thomas Haden Church, der også var fænomenal i ’Sideways’, spiller den ulykkelige og til tider lettere tumpede ægtemand, mens Sarah Jessica Parker er irriterende, intrigant, men samtidig sympatisk. Se den, før du ringer til skilsmisseadvokaten.

Kan streames på HBO Nordic

Dirty money


I en tid, hvor corporate social responsibility og grøn politik er blevet vigtige værktøjer for virksomheder til at kommunikere, at de gør deres samfundspligt, glemmer man måske, at mange virksomheder egentlig helst vil tjene penge. Koste, hvad det koste vil.

Hvis du skulle have glemt det, eller hvis du lever i en verden, hvor du har fuld tiltro til, at virksomheder holder, hvad de lover, kan du med fordel få rystet din grundvold af Netflix’ egen-producerede dokumentar-serie Dirty Money.

Dirty Money tegner et uhyggeligt billede af, hvad nogle virksomheder føler, de kan tillade sig for at tjene penge og få deres aktie til at stige i værdi. Hvis du trænger til et afbræk fra fiktionens streaming-udvalg, kan du roligt sætte din lid til, at ’Dirty Money’ leverer den underholdning og dosis kolde fakta, der gør den en søndag eftermiddag værdig.

(anbefalet af Jacob Harder)

Se den på Netflix

High Maintenace Sæson 2

Den stille og sympatiske hashpusher, der blot går under navnet ’The Guy’, kører på sin cykel ind og ud af de mange forskellige menneskers liv, der lever (og ryger) i New York. Hvert afsnit er en lille historie om en skæbne i byen, hvor ’The Guy’ nogle gange, og nogle gange slet ikke, spiller en rolle.

På samme måde er selve hashen også en mindre ting, men den skaber en sjov ramme om en storby, hvor hvert enkelt lille menneske indeholder en stor historie.

Comedians in Cars Getting Coffee

Hvad laver man, når man er milliardær og stadig har et halvt liv foran sig? Man kører selvfølgelig i fede biler og drikker kaffe med nogle af de mest interessante og sjove mennesker. Det er i hvert fald, hvad Seinfeld har holdt sig beskæftiget med de seneste år, og ’han lever nu som en konge’, som en af hans gæster i denne lille komedieserie korrekt påpeger.

Det er hyggelig tv, og den varierer noget i underholdningsværdi alt efter, hvor oplagte gæsten og Jerry Seinfeld er, men har man brug for en lille kaffepause, fungerer den fint mellem de større og vægtigere serier.

Kan streames på Netflix

Se, hvad vi ellers skriver om: Streaming, HBO, Netflix, Viaplay og Serier