Klimaminister Lars Aagaard om sine første 100 dage i politik: ”Jeg har da bidt i bordkanten en gang eller to i frustration” scroll-down

Klimaminister Lars Aagaard om sine første 100 dage i politik: ”Jeg har da bidt i bordkanten en gang eller to i frustration”

’Superlobbyisten’ Lars Aagaard var den store kanin i hatten, da SVM-regeringen i december præsenterede sit ministerhold. Vi har mødt den 55-årige klima-, energi- og forsyningsminister til en snak om hans første 100 dage i magtens centrum. Og hvorfor han mener, at de seneste 10 års klimapolitik i Danmark har været præget af indholdsløs ”Twitter-politik”.

Af Benjamin Dane
Foto: Valdemar Ren
Politik Euroman

Da SVM-regeringens ministerhold blev præsenteret, var du den eneste på holdet, der ikke kom med en solid politisk erfaring i bagagen. Nu runder du så 100 dage i dansk politik. Hvordan har det været?

”Det har været en stor omvæltning at gå fra at være lobbyist til at være politiker, men jeg har jo det lykkelige udgangspunkt for det her ministerjob, at jeg kender området i forvejen gennem mine mange år som direktør for Dansk Energi (nu Green Power Denmark, red.). Så fra første dag var det bare snuden i sporet. Jeg havde været minister i to dage, da jeg skulle til rådsmøde med de andre europæiske energiministre, og dagen efter skulle der vedtages hastelovgivning om CO2-fangst i Folketinget.

Efter jul tog vi hul på en hel byge af lovforslag, og derfor har jeg brugt rigtig meget energi på at komme ned i sagerne og lægge en strategi for, hvordan vi får gennemført og implementeret en masse politiske tiltag. Så de første 100 dage har handlet om at komme ned i materien, og så må jeg også sige, at når man starter som ny minister, så er der – heldigvis – ufatteligt mange mennesker, som gerne vil snakke med en. Det tager også noget tid.”

Du har sagt, at du aldrig har haft en ambition om at blive politiker. Hvorfor takkede du alligevel ja til jobbet?

”Jeg har haft ledelsesansvar, siden jeg var 30 år gammel, og jeg har altid følt, at det var min pligt at tage ansvar. Helt grundlæggende er jeg også bare bekymret for klimaforandringerne. For mig er det en hjertesag. Men egentlig havde jeg planlagt mit liv i en helt anden retning. Efter jeg stoppede som direktør i Dansk Energi, brugte jeg et halvt års tid på bare at være mig selv. Jeg tænkte, at det kunne være meget fedt at have et liv som freelancer og arbejde på deltid, fx som konsulent.

Senere faldt jeg i snak med Peter Mogensen fra Kraka og tænkte, at jeg skulle være med til at styrke deres position som tænketank på det grønne område. Men så kom det her ud af det blå, og det gjorde det jo, fordi De Radikale trak sig fra regeringsforhandlingerne. Pludselig blev der nogle ekstra ministerposter, som skulle fordeles. Det var helt i slutningen af forløbet, at jeg blev spurgt, og jeg havde meget kort tid til at beslutte mig, men jeg endte med at sige ja. Og så var det bare ind at stryge skjorten, sætte sig op på tigeren og holde fast, mens den trak mig ind i skoven, eller hvad det nu er, man siger.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Christiansborg, Klima og Interview