Euroman

14 gode og budgetvenlige restauranter

Gastros skribenter giver her deres bud på restauranter i København - samt en enkelt i Aarhus - der hverken stjæler din tid eller dine penge. For naturligvis er det fantastisk og vidunderligt med landets efterhånden tårnhøje gourmetrestaurant-niveau, men i det daglige er den store lykke de uprætentiøse steder, der for få penge gør mæt og glad.


THIRION - CHARCUTERI & VINS
 



Thirion er ret beset en delikatesseforretning med servering. Det afspejles i det absolut overskuelige spisekort – med oste, chokolade og et udvalg af skinker (kogt og speget) og 
pølser – vidunderlige salte og aromatiske produkter fra Ardennerne i Belgien. Pølserne og skinken serveres med brød og smør, cornichoner og et udvalg af oliven. 
Man bliver rigeligt mæt ved en moderat sult – og er man mere sulten, så er det bare om at bestille en charcuteritallerken til. Der er franske vine på glas og flaske, og masser af belgiske øl, naturligvis. Charcuteriet er så godt, at man får lyst til 
at købe lidt ekstra med hjem. Vinen kan også købes ud af huset. Thirion er et anderledes og rigtig godt bud på et frokoststed.  
Jesper Uhrup Jensen

Prinsessegade 50, kld. 1422 København K Tlf.: 3050 4231 thirion.dk Åben til kl. 17.
16. januar 2013 Send RSS

OYSTERS & GRILL 



Oysters & Grill sammenligner sig selv med marseillanske havneknejper eller simple nemt begribelige, in your face-skaldyrssteder på stranden i San Lucar de Barrameda med råt, groft barberet interiør, betongulv, bare vægge og voksdug. Menukortet tager udgangspunkt i det store skaldyrsfad, hvor tilkøb af fx blæksprutte, kammusling og blødskallet krabbe er mulig. Prisen på 145 kr. pr. person er rimelig, fadets størrelse taget i betragtning. Til hovedretter kan man vælge møre kødsereveringer i form af grillet entrecôte eller tournedos samt tatar. Man kan også gå ombord i en havbars, hummer eller en portion moules frites. Betjeningen er uformel, rap i replikken og forklarer gerne. Råvaren er i centrum, friskhed er afgørende, deleprincippet er sjovt, og maden har masser af smag.  Vinene er velvalgte, men få. 
René Langdahl Jørgensen 

Sjællandsgade 1B 2200 København N Tlf.: 7020 6171 cofoco.dk Kun åben til aften.

LÆS OGSÅ: Storbyen kalder: Barcelona

TIRE BOUCHON 



Som vinbar betragtet er Tire Bouchon et af byens absolut bedste steder med mange vine på glas og endnu flere i helflaske (omkring 200), og på madfronten er der både tænkt på den lille, hurtige sult og den regulære ulvehunger. Er man ikke til det helt store træk, så er snacks, ost og charcuteri en oplagt mulighed, mens diverse rustikke og landlige 
franske retter gør arbejdet, hvis sulten er større end som så. De små snackserveringer koster 45 kr. stykket, mens et  fad med udvalgt charcuteri, rillettes m.m. koster 110 kr. 
Juvelen i kronen på Tire Bouchon er østersudvalget – der er seks forskellige slags fra topproducenter i Bretagne, Oleron og Arcachon. ’Østerskortet’ er pædagogisk arrangeret efter ’styrke’, begyndende med de lette af slagsen og sluttende med de meget kraftige. Prisen stiger proportionalt med styrken, men er man ubeslutsom eller blot nysgerrig, så kan man bestille et udvalg af seks forskellige til 190 kr. Man kan sidde enten mageligt henslængt eller hænge ud i baren – Tire Bouchon er et af byens bedste fyraftenssteder, og det kan hurtigt blive en lang fyraften! 
Jesper Uhrup Jensen 

Teglgårdsstræde 5, kld. 1452 København K Tlf.: 3332 1777 Åben kl. 17.00-24.00 (torsdag – lørdag dog kl. 16.00-01.00). Lukket søndag.

MANFREDS & VIN 



Manfreds er ’lillebror’ til Relæ skråt overfor og siger selv, at de står for ’tilgængelig hverdagsgastronomi’. Der er både a la carte (Manfreds oksetatar er uomgængelig) og dagens ret samt dagens grønne ret – og så er der den ret geniale ’pakke’ af syv små retter, som kokken bestemmer, som er god at dele hen over bordet, og som kan skifte daglig. Menuen står i beskedne 250 kr. Med fare for at lyde for højstemt, så er Manfreds i al sin enkelhed en meget stor oplevelse, og et sted, jeg ikke kan 
anbefale varmt nok. For ingen penge får man en oplevelse, der er helt sin egen, og læg dertil, at man virkelig kan mærke personalets dedikation og entusiasme. Der er langt til byens hær af indifferent serveringspersonale! Manfreds gør sig i øvrigt også i takeaway. Jesper Uhrup Jensen 

Jægersborggade 40 2200 København N Tlf.: 3696 6593 Åben kl. 12.00-22.00.

UFORMEL



Formel B’s frække lillesøster, Uformel, er deluxemad til discountpriser, et lille mirakel, der er med til at sætte nye standarder for, hvad man kan forvente sig i mellemklassen af restauranter. Der er omkring 15 numre på kortet, og man har lyst til det hele. Hver servering koster 100 kr., og man bygger selv sit måltid op efter appetit og økonomi.Tre retter kan være rigeligt, selv om man af ren og skær madglæde kan få lyst til mere, 
og 300 kr. for et måltid på dette tårnhøje niveau, det er nærmest rørende. Det er fristende at gå amok i vinkortet, men der er glimrende mulighed for glasvin og også helflasker til menneskepenge. 
Jesper Uhrup Jensen

Studiestræde 69 København V
Åben: mandag-torsdag: 17.30 - 00.00, fredag og lørdag: 17.30 - 02.00, søndag 17.30 - 00.00. Frokosten er åben for større selskaber. Kontakt restauranten på tlf.: 70 999 111

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: No. 2 ligner en nummer et

GUSTAVS BISTRO & BUTIK 



Gustavs Bistro er et lysende eksempel på, at naturligvis er det fantastisk og vidunderligt med landets efterhånden tårnhøje gourmetrestaurant-niveau, men i det daglige er den store lykke den store fremkomst af uprætentiøse steder, der for få penge gør en mæt og glad. Forretterne koster fra 85 kroner, og hovedretterne begynder på 185.
Gustav Vilholm er til usprøjtede og umanipulerede vine, men han er ikke religiøs naturvinshippie. Man kan i øvrigt købe restaurantens vine med hjem, for stedet er faktisk også en butik med et lille ’stalddørsudsalg’ med et mindre udvalg af det bedste fra sæsonen fra små, ambitiøse producenter samt egne frembringelser fra køkkenet såsom paté, pølser og rillettes. Gustavs Bistro og Butik er sådan et sted, man har lyst til at bruge som alternativ til eget køkken. 
Jesper Uhrup Jensen 

Classensgade 11A 2100 København Ø Tlf.: 5094 7957 Åben frokost og aften.

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste restauranter


CHAI WONG 



Chai Wong er en lille asiatisk-eksotisk hule på Frederiksberg – et spisested, der favner over flere forskellige køkkener – det japanske, kinesiske, malajiske, Bangkoks gadekøkken … Både maden og måden, man spiser den på, er alt efter temperament, lyst og pengepung. Man kan sidde i baren, på almindelig vis til bords eller man kan halvvejs ligge i en slags alkover, mens man enten kører det helt store måltid igennem eller nøjes med et par småretter. Småretterne (bl.a. forårsruller, dim sum og tempura) og supperne ligger i 75-145 kroners klassen, mens de større retter bevæger sig i universet 135-195 kr. 
Mens asiatiske restauranter typisk ikke er sjove, når det kommer til vinkortet, så har Henrik Yde på sine restauranter altid stået for det stik modsatte – han har vist en særlig evne til at matche de asiatiske retter med vin og har været eksponent for vinkort, der både i pris og sammensætning er særdeles interessante. På Chai Wong udmærker det sig bl.a. i et velassorteret champagnekort. 
Jesper Uhrup Jensen 

Thorvaldsensvej 2 1871 Frederiksberg Tlf.: 2752 3565 Åben frokost og aften.

BAR'VIN 



Hele langsiden i det dybe lokale hos Bar'vin er plastret til med vin, og det illustrerer på samme tid stedets omfangsrige vinkort. En del vine fås glasvis, og så kan man faktisk også købe vin med hjem, som var det en regulær vinbutik. Den laveste af de to priser på vinen er prisen ud af huset, ’svenskerpriser’ også kaldet. Man kan komme både for vinen og maden, der tager udgangspunkt i det klassiske franske, spanske og italienske køkken med hjemmelavede klassiske og rustikke retter. Desuden tilbydes masser af charcuteri.
Desserter og oste runder kortet af – desserterne holder et niveau, man ikke umiddelbart forventer af stedets afslappede og nedtonede anslag, og det kan således varmt anbefales af gemme lidt appetit til den søde tand. Bar’Vin er indbegrebet af et 
vi dropper lige forbi-sted,et pletskud fra Thyge, Warn & co. 
Jesper Uhrup Jensen

Skindergade 3 1159 København K Tlf.: 3312 5803. Åben frokost og aften, mandag-lørdag.

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: smage på vin på restauranten

SÀIGÒN QUÁN 



Man skal ikke komme for indretningens skyld på Sàigòn Quán. Til gengæld er maden, der serveres i det spartansk indrettede lokale veltillavet og ordentligtt smagt til. Udvalget består af vietnamesiske klassikere som den møre oksekødsragout med citrongræs eller delikate rul-selv-ruller med grillet svinekød, krydderurter og salat. Blæksprutterne i karry har også masser af god smag. Det er ikke noget innovativt køkken, men friskhed og kvalitet er altid upåklagelig. Den søde betjening gør det ydermere til et rart sted at indtage et billigt måltid. Take away er også en mulighed.
Peter Gudme

Godthåbsvej 48, 2000 Frederiksberg. Telefon 38 10 19 00. Åben mandag til fredag: 16:00 - 22:00 og lørdag - søndag: 12:00 - 22:00

DET GLADE VANVID 



Det Glade Vanvid er et ekstremt tilløbsstykke, og bordbestilling er absolut nødvendig. Restauranten har en fast menu, nemlig appetizer og aperitif efterfulgt af 3 gourmetserveringer, bestemt af torvets udbud på dagen, med 7 forskellige vine (eller øl og sodavand) ad libitum, som man selv forsyner sig med fra en buffet, kaffe med avec og sødt ad libitum, ligeledes fra buffet. Og det til 445 kr. alt inkl.
Bonusinfo: Brdr. Koch har en køkkenskole, der ringer ind efter aftale alle ugens dage.
Jesper Uhrup Jensen 

Pakkerivej 2b 8000 Århus C Tlf. 87 42 0123. Åbent onsdag-lørdag kl. 18.30-21.30 

BÆST 



Bæst
er beviset på, at kompromisløshed i forhold til råvarers kvalitet og oprindelse er forenelig med priser, der er til at betale – at kompromisløshed og, ja, folkelighed godt kan følges ad. Pizza er omdrejningspunktet på Bæst. Jeg spiser stort set aldrig pizza – ikke af princip, men fordi der er meget langt mellem snapsene. Bæst er et godt sted at begynde sin glæde for pizza – eller at genfinde den. Brandvarme, tynde, knasende sprøde og velsmagende. På 1. sal producerer personalet deres meget omtalte mozzarellaost. Det er også her, de opskærer hele dyr og producerer en stor del af charcuteriudvalget selv. Med Bæst har det italienske køkken fundet en sikker havn – trattoria-køkkenet, der i sin oprindelse er et enkelt og ret beset fattigt bondekøkken. Det er sjældent, man finder det så godt og uforfalsket som her. 
Jesper Uhrup Jensen

Guldbergsgade 29, 2200 København N. Tlf. 3535 0463. Åben hver dag fra 17.30 til 22.


KÖSK 



Vi strækker kategorien lidt, når vi kalder Kösk for en restaurant. Omvendt er stedet så meget mere end bare et kebabhus. Lokalet, der altid er stuvende fuldt af, er en kondensering af det Nordvest, som det ligger midt i. Klientellet er en blanding af tyrkiske familieudflugter, hipstere og rødderne fra hjørnet. Bag baren står et hold af grillmestre, der gennem røgen fra kulgrillen får langet læssevis af byens lækreste grillspyd over disken. Tilbehøret er dog den sædvanlige, gennemsnitlige ris/bulgur/pomfrit-metervare, det behøver du ikke at bruge maveplads og energi på. Tag hellere en ekstra kebab i stedet. Og nyd de mystisk malplacerede, men sært charmerende vægmalerier af Frederiksholms Kanal.  
Peter Gudme
Frederikssundsvej 23, 2400 København NV. Tlf.:38 11 34 05. Åben mandag - fredag 11-24, lørdag, søndag 12-24

CAVA BAR - MAR Y MONTAÑA



På Københavns mest ambitiøse tapasbar kan man bruge mange penge på kaviar og kammusling-ceviche. Men man kan også bare hygge sig med et glas god vin, lidt ansjosfileter og en omgang af spaniernes foretrukne friture-tapa: croquetas. Kroketterne kommer på Cava Bar i fantasifulde fortolkninger med henholdsvis svampe, skaldyr og sortfodsskinke. Stemningen i det lille lokale med de fritlagte loftsbjælker og det dekorative bindingsværker rustik, livlig og hyggelig. Livligst omkring den store bar, der dominerer lokalet nedenunder.  
Peter Gudme

Nikolajgade 18, København K. Tlf: 5188 5702. Åben tirsdag-lørdag fra 17-22.30.

AAMANNS AIRPORT  



Det er ikke sådan lige at forklare, hvad det er, der præcis gør Aamanns smørrebrød til noget helt i en klasse for sig, men først og fremmest er alle råvarer den bedste kvalitet – hjemmelavet og alt står knivskarpt. Alt smager igennem, intet er bare fyldstof, og ingen ingredienser overdøver andre. Og så er madderne slet ikke blot klassikere, der er ’dullet op’ – nej, de er helt nye i trafikken, der er simpelthen tænkt anderledes. Der er eksempelvis ærtecreme og citronemulsion på hellefisken, rygeostecreme på tyndstegen etc. Da vi i denne filial af Aamann-koncernen befinder os i en lufthavnsterminal, er fornemmelsen af at sidde i en centerpub, omgivet af flyrejsende, der slår ventetiden ihjel med et par fadbamser ikke til at komme udenom. Langt fra Aamanns ellers stringente og lidt kølige og enkle univers. Men serveringen er præcis så delikat, velsmagende og knivskarp som den, man møder hos Aamanns på Østerbro. 65 kr. stykket er direkte billigt for så høj kvalitet – både hvad angår smag og det håndværksmæssige. Aamanns ligner lufthavnens bedste bud på et måltid.
Jesper Uhrup Jensen 

Københavns Lufthavn Terminal 3, 2770 Kastrup. Tel.: 3248 3146. Åben mandag-fredag 06-22, lørdag 06-21, søndag 06-22.

LÆS OGSÅ: Gastro tester de fem bedste restauranter i Københavns Lufthavn

LÆS OGSÅ: De bedste udendørs spisesteder i København

LÆS OGSÅ: Opskrifter: Den store herrefrokost