Man finder den på Rivieraen. Og man finder den på Nordkysten. Ikke mindst finder man den på de sociale medier, hvor der i disse måneder konstant synes at være en af ens venner eller bekendte, der er i gang med at tømme en flaske rosé.

Lyserød vin er en populær, fotogen og som regel også nogenlunde betalelig sommerforfriskning - eller -brandert, alt efter mådehold. Ofte er det dog heller ikke mere end det.

"Hvert år prøver både producenter og importører at fyre op under rosé-kedlen. Og i år har det fyldt endnu mere. Kvaliteten har også været en lille smule bedre," siger Henrik Steen Andersen, vinanmelder hos Politiken og på det vindende hold i årets DM i blindsmagning. Han fortsætter:

"Men jeg kan til enhver tid finde en hvidvin eller en let rødvin, som jeg hellere vil drikke end en rosé. Efter min mening findes der stort set ingen rigtig store rosévine - men mange sympatiske og charmerende, til en salade niçoise i det sydlige Frankrig er megen rosé da fin."

LÆS OGSÅ: Fotogen aperitif: Aperol erobrer sommer-Danmark

Gastros vinskribent René Langdahl Jørgensen holder som udgangspunkt meget af rosé, som han mener kan spænde fra fra det helt letbenede og let drikkelige til det alvorsfulde og komplekse.

Alligevel er han enig i, at der er meget rosévin, der er kedsommeligt. Det hænger blandt andet sammen med en mode, der får mange producenter til at prøve at ramme en bestemt passionsfrugt-parfumeret smag.

"Passionsfrugtsmagen er populær blandt rige russere, der har en lystyacht liggende i Sydfrankrig. Det er en mode, der er udgået fra Provence, og som har gjort, at mange roséer er blevet utrolig ens,"siger René Langdahl Jørgensen.

Han har derfor prøvet at sammensætte nedenstående liste over ni flasker rosé, der alle er et prisen værd, ud fra vinenes forskellighed:

Rosado Seleccion 2014, Bodegas Borsao, Spanien –  69 kr. v. køb af 12 stk. hos laudrup.dk 

"Frisk og frugtagtig. Fuld af hindbær- og jordbærduft. Velstrukturet."

Borsao Rosado Selección


Rosato 2014, Rocca di Montegrossi, Italien – 105 kr. hos vitis-vinfera.dk  
En vin med fasthed og rygrad baseret på den syreholdige sangiovese-drue.Raisin de Loup, Domaine Marcoux, Frankrig –  60 kr. hos domainebrandis.dk
"Biodynamisk vin fra området, hvor  man også fremstiller Chateuneuf-du-Pape. Den er lavet på druen grenache i typisk landlig stil – det skal ikke opfattes som noget negativt, men den har en lidt dyrisk tone i duften. Relativ alkoholtung på 13 procent, det giver en vis mundfylde."Les Galets Rosé 2014, Mourgues du Grès, Frankrig – 6 flasker 418,50 kr. hos bichel.dk 
"Den vin i samlingen her, der er mest ud lige af landevejen. Stærkt farvet, mellem syre, god, hvis det er rigtig varmt. Fornuftig pris."


Grimaudes Rosé 2014, Kreydenweiss, Frankrig –  99,95 kr. hos eriksorensenvin.dk
"Ligner den foregående, men er en naturlig vin, det vil sige, at den er lavt svovlet, hvilket gør, at den har lidt mindre friskhed. Men meget krydret og landlig. Prisfornuftig."


2014 Kreydenweiss Grimaudes Rosé, Costières de Nîmes biodynami

Chateau Henri Bonnaud 2014 Palette, Frankrig – 169,95 kr. hos eriksorensenvin.dk 
"Velstruktureret. Ved en blindsmagning kunne man mistænke den for at være en rødvin. Meget kraftfuld og intens. Og lidt dyrere, fordi, den har mere af det, man typisk ville betegne som kvalitet. Fortjener god mad. Kraftig nok til grillet kød." 

2014 Chateau Henri Bonnaud rosé, Palette Cru de Provence

Terres Rouges Dizy Champagne 2008, Jacquesson, Frankrig – 899,95 kr. hos eriksorensenvin.dk 
"Den bedste vin i denne forsamling, lavet på 100 procent pinot noir-druer, hvilket er ret unormalt for en champagne. Folk vil blive forbavset over, hvor mørk farven er. Fyldig. Smager på alle måder som stor bourgogne med bobler i. Drikkes til bedre mad. Grillet fuglevildt eller en hel havtaskehale grillet på benet."

2008 Jacquesson Dizy Terres Rouges, Rosé Single Vineyard i æske
 
Champagne Brut Rosé, André Clouet, Frankrig – 235 kr. hos smv.dk 
Knap så kraftfuld, men stadig noget af det bedste, man kommer i nærheden af inden for rosé champagne.Chateau la Tour de l’Eveque 2014, Provence, Frankrig – 119,95 pr. flaske hos philipsonwine.com 
"Fin og ferskenfarvet, lidt smag af grapefugt, lidt hindbær. Til fornøjelse, ikke til kraftig mad."

LÆS OGSÅ: Sådan griller du den perfekte T-bonesteak

LÆS OGSÅ: Smagen af fedt: Forskerne har lige fundet en sjette smag

LÆS OGSÅ: De bedste vinproducenter i Grækenland