PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

Klumme: Michelin skuffer altid lidt …

Foto: Dennis Morton Mielcke & Hurtigkarl er den evige påmindelse om Michelins kronisk blinde øje.

Klumme: Michelin skuffer altid lidt …

… men nogle gange overrasker de også, som ved gårsdagens stjerneregn over Danmark, hvor Michelin med en del års forsinkelse fik gjort et gammelt trestjernet regnskab op.

De fleste kommentatorer havde regnet med, at årets flere gange udskudte offentliggørelse af Michelin Guide Nordic Countries 2021 ville være en ret udramatisk affære, måske ligefrem lidt kedelig, og der ville næppe ske ret meget. For hvordan kunne der det efter mere end halvandet år med nedlukninger og restriktioner? Havde inspektørerne overhovedet kunne komme ordentligt omkring etc.

Og så smider de gudhjælpemig hele seks nye stjerne over Danmark, tre i København og tre i Jylland!

Tredje stjerne med 10 års forsinkelse

Den største overraskelse var Kong Hans i København, der gik fra én til to. Det er fuldstændig fortjent, men Michelin har godt nok været længe om at få fingeren ud, så ingen havde lige set den komme.

Det samme kan siges om Nomas tredje stjerne, som de skulle have haft de seneste 10 år. Der havde man også lullet sig ind i, at det havde Michelin vedtaget aldrig ville ske, ligesom Mielcke & Hurtigkarl rituelt forbigås år efter år. Og så faldt stjerne nummer tre alligevel.

Hvis man så prisuddelingen fra Stavanger, så havde man dog måske nok lugtet lunten, for René Redzepi var på scenen for at modtage særprisen 'MICHELIN Chef Mentor Award', og var det sandsynligt, at man havde bedt den verdensberømte køkkenchef og dele af hans stab om at flyve til Norge ’bare’ for en ærespris, der jo er fin nok, men det er og bliver stjernerne, der tæller.

Stjernen til The Samuel havde flere gættet på. Jonathan Berntsen havde en stjerne på Clou, som han i sagens natur måtte aflevere, da stedet lukkede, men det er lidt, som om stjerner har det med blot at blive ’deponeret’ hos Michelin, når der blot flyttes til nye adresser og typisk også skrues op for blusset, som man ikke mindst så det med Substans i Aarhus – og trestjernede Maaemo i Oslo med danske Esben Holmboe Bang som køkkenchef.

Pengestærke stjerner

Udover Substans var der i Jylland en stjerne til både Lyst i Vejle og Syttende i Sønderborg – eller ’Sitænde’, som franske Gwendal Poullennec, international direktør for Michelin Guide, udtalte det.

Provinsen har det med at blive glemt, så alene i det lys er det overraskende. Stjernen til Lyst i det spektakulære og fantastiske Olafur Eliasson-byggeri Fjordenhus kan ses som en smuk gestus til skaberen, Morten Kirk Johansen, der døde tidligere i år, blot 47 år gammel.

Stjernerne til Lyst og Syttende er også beviset på, at det kan kaste stjerner af sig, når der virkelig bliver gået til stålet og rigtig mange penge bliver parret med høje gastronomiske ambitioner. Sådan som man også har set det med bl.a. Henne Kirkeby Kro og Alchemist. Måske vi kommer til at se det samme med restaurant HimmerRiget, som har Jacob Brunsborg som ejer, arving til Jysk-koncernen?

Skuffelserne

Ingen stjerneuddeling uden skuffelser, og der er altid en stribe restauranter, der burde have været betænkt med en stjerne, men blev forbigået, og nogle forbigåelser er mere graverende end andre.

Jeg forstår ikke, at hverken Søllerød Kro eller Amass igen, igen i år ikke fik stjerne nummer to. Så er der Mielcke & Hurtigkarl, men det har efterhånden givet stedet kultstatus, at de ikke har en stjerne. Mielcke & Hurtigkarl er den evige påmindelse om Michelins kronisk blinde øje. Og at de igen i år ikke har kunnet finde Fyn med fantastiske Lieffroy og legendariske Falsled Kro, det er næsten utilgiveligt!

Så er der omvendt røster på de sociale medier, der har undret sig over, at ingen har mistet en stjerne, altså bortset fra de steder, der er lukket. Og for nu bare at sige det lige ud, så er det Kokkeriet, hvis stjernestatus mange betvivler. Restauranten har været i vælten i forbindelse med en kaotisk nytårsaften, hvor der var solgt langt flere menuer ud af huset end restauranten kunne levere, og der har været sager med sure smileys fra Fødevarestyrelsen. Der er så bare det at sige til det, at det jo ikke er sager, som Michelins inspektører kan mene noget om, så det er nok snarere inspektørerne fra folkedybet, der her taler!

Tilbage står, at Michelin altid skuffer lidt, også i år, men i år har overraskelserne overskygget skuffelserne.

De fik stjerner

3 stjerner

Geranium, København.

Noma, København (fra to til tre).

2 stjerner

AOC, København.

Alchemist, København.

Jordnær, Gentofte.

Kadeau, København.

Koks, Færøerne.

Kong Hans Kælder (fra en til to).

Henne Kirkeby Kro, Henne.

1 stjerne

Alouette, København.

Domestic, Aarhus.

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.

Formel B, København.

Frederikshøj, Aarhus.

Frederiksminde, Præstø.

Gastromé, Aarhus.

Kadeau, Bornholm.

Kiin Kiin, København.

Kokkeriet, København.

LYST, Vejle (fra nul til en).

Marchal, København.

MeMu, Vejle.

Substans, Aarhus (fra nul til en).

Syttende, Sønderborg (fra nul til en).

Søllerød Kro, Holte.

The Samuel, København (fra nul til en).

Ti Trin ned, Fredericia.

Den grønne femkløver for bæredygtighed

Ark, København. 

Brace, København.

Domestic, Aarhus. 

Henne Kirkeby Kro, Henne. 

LYST, Vejle.

Tèrra, København.