Turen begynder nede ved springvandet, hvor den udmærkede Cave la Bourgogne ligger. Her kan man indtage sin morgenkaffe, hvis man ikke er typen, der elsker continental breakfast. Det er tilmed et gedigent fransk spisested, hvor der serveres en dagens ret, ligesom de også har et traditionelt spisekort. Priserne er rimelige, og maden smager godt.

Hvis maven stiller krav om et større måltid, er den første café på rue Mouffetard, Le Pain Quotidien, rette sted. Her slår man sig ned på en ledig plads ved langbordet og vælger brød, ost, marmelade, æggeretter, drikkevarer og andre lækre ting fra et kæmpe spisekort. Brød, marmelade og de fleste andre specialiteter sælges i forretningen, hvis man vil gentage den overdådige bespisning hjemme i Danmark.

paris07a-007148.jpg

Let til kniven

Når kaffemikken er på plads, går turen hen til gadens første egentlige stand, som er ’knivfyren’. Her sælges de klassiske franske lommeknive fra Laguiole, Nontron og Opinel til meget rimelige priser. Det er ikke just sidste skrig, men mest de gamle, klassiske modeller. Der er dog også små spinkle knive i farvet træ. Laguiole-kniven med nål i er ikke beregnet til at stikke øjnene ud på dørmanden, men til at stikke i maven på fårene oppe i Auvergne, når de bliver ramt af trommesyge. Enten eksploderer dyret med den visse død til følge, eller også stikker den ansvarsbevidste fårehyrde hul i maven med sin Laguiole, så de ildelugtende gasser kan slippe ud.

Lige over for knivhandleren ligger en kæmpemæssig stand med grøntsager. I svampesæsonen er udvalget formidabelt: karljohan, sort trompetsvamp, kantarel, pigsvamp, blåfod, morkel, vårmousseron og efterårskantarel ligger og lokker i store bunker. Hele den ene ende af teltet er forbeholdt forskellige slags salater, som ligger på rad og række i trækasser. De er alle sammen sprøde og nyplukkede. Alle frugter og grøntsager er sirligt ordnet, sorteret og lagt i kurve. Prisskiltene fortæller om oprindelsesland og sorter, og tomaterne er ikke fra Holland! Det er en fryd for øjet at gå rundt i det farvestrålende slaraffenland og vælge sine varer.

Fastfood de luxe

Der er også flere delikate slagterforretninger i gaden. En af de store steger kyllinger på spyd, så det kan duftes i hele gaden. I bunden af den vertikale grill samles stegeskyen fra alle de små fjerkræ, som drejer rundt og rundt, indtil skindet er gyldent og sprødt over det hele. Nede i sky og fedt simrer skiveskårne kartofler og røde peberfrugter. Dem kan man få med hjem i en lille æske sammen med den stegte kylling, som ryger i en foliepose. Det er fastfood, enhver kan forstå. Bresse-kyllingerne har hoved og fødder på, så man ved selvsyn kan konstatere, at det er den rigtige race. Franskmændene synes for øvrigt også, at grillet hanekam smager godt, så den vil de nødigt gå glip af.

Kød findes i udskæringer, man bare aldrig kan få i Danmark. Det man ikke ser i udstillingsmontren, kan man bare spørge efter. Hvis det ikke hænger ude i køleskabet, kan det bestilles – som regel til levering næste dag.

paris07a-007274.jpg

Ost, vin og fisk

Osteforretninger er der et par stykker af i rue Mouffetard. Den sidste i gaden har vidunderlige friske gedeoste. Han får dem hos en lille producent i Mâcon-området, og de er et billigt alternativ til AOC-ostene, som man selvfølgelig også kan få. Udvalget af roquefortoste er flot, især op til jul, hvor den legendariske Vacherin Mont d’Or også pryder hylderne. Comté-ostene kommer i flere lagringer – 8, 12 og 16 måneder. Ostehandleren har i det hele taget alt, hvad hjertet kan begære. I denne forretning kan man også få ostene vakuumpakket, så hverken kabinepersonale eller de øvrige passagerer får forkerte tanker om ens håndbagage på flyrejsen hjem til Danmark!

Der er to vinhandlere i rue Mouffetard, og de ligger lige over for hinanden. Det er bekvemt, men det er ikke nemt at sammenligne priser, for de har selvfølgelig ikke de samme vine. Til gengæld har de stort set alt, hvad man kan ønske sig, selvfølgelig mest franske vine. De inviterer tit deres leverandører til Paris, så der er rig mulighed for at smage vin i gaden og få sig en lille snak med en ægte vinbonde. Serviceniveauet er højt, og ejerne ved meget om deres varer, så det er bare om at spørge løs.

paris07a-007269.jpg

Friske, franske fisk

Fiskehandleren i rue Mouffetard over for vinforretningen er ualmindelig delikat. Fisken er havfrisk, og der er nok at vælge imellem, ikke kun torsk, laks og rødspætter. Østers har de fem-seks forskellige slags af, og det samme gælder rejerne. Når der er sæson for kammuslinger, kan man få to kg for en hund, godt nok med skaller på, men fiskehandleren renser dem, så de er lige til at smide på stegepanden.

Sidste stop før turistfælderne

I den lille diskrete café og tobaksforretning Le Verre à Pied står tiden helt stille. Træd indenfor i det smalle lokale, hvil fødderne, og få dig et glas iskold hvidvin eller et glas mousserende vin. Der er 12 forskellige vine på glas at vælge imellem. Stedet serverer desuden dagens ret, hvis man ikke har mulighed for selv at lave mad med alle de skønne ting, man kan købe sig fattig i på markedet.

På den lille plads ved Eglise Saint Médard bliver der spillet op til dans og fællessang klokken 11.30 om søndagen. Det er harmonikaspilleren og gademusikanten Christian Bassouls initiativ, og han slog den første takt for mere end 20 år siden. Den står på de store klassikere, som Edith Piaf, Yves Montand og Charles Trenet har sunget dybt ind i franskmændenes hjerter. Der kan snildt samle sig en 100 mennesker på en solskinsdag, og så bliver der valset igennem. Det er ret festligt og ret latinsk.

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, så når der ikke er flere madbutikker og vinforretninger at se, gælder det om at holde sig midt på gaden og stirre lige frem for sig på vej ned mod latinerkvarteret. De fleste restauranter i den øvre del afrRue Mouffetard er de rene turistfælder samt sandwichforretninger med appel til især studerende på økonomisk smalkost.