Foto: Getty Images

Vinekspert anbefaler otte rosévine til alle (sommer)lejligheder

Gode roséråd fra vinekspert René Langdahl.

Danskerne er gået roséamok. Sådan lød konklusionen på Coops salgstal forrige sommer. Hos detailhandelvirksomheden er salget steget med 25 procent årligt gennem de seneste fem år, og særligt juli står i roséens tegn.

Den lyserøde vin er i connaiseur-kredse efterhånden accepteret som andet end blot et overskudsprodukt fra rødvinsproduktionen, og så egner den sig ganske enkelt godt til sommervarmen, forklarer René Langdahl, vinanmelder og -skribent på Magasinet Gastro og underviser på Vinakademiet.

”Vi har fået et mere afdramatiseret forhold til vin. Det behøver ikke være noget fint og fancy, og det er okay at drikke det, man synes om. Der er rosévinen en god mellemløsning, som både har lidt af letheden fra hvidvin, men også en smule af biddet og tanninen fra rødvinen,” siger han.

”Derudover skal rosé serveres kølig og frisk, og det passer bedre til sommervarmen end eksempelvis rødvin, som ikke har den samme læskende effekt.”

René Langdahl giver otte bud på flasker, som kan køle din gane.

Til strand- og skovturen: 

• Vin Gris 2016, Birichino.
179 kroner hos Vinoble.dk

• Plop! 2016, Michelini.
130 kroner hos Malbeck.dk

”Vin Gris er en klassisk, californisk rosé, som den forstås af de fleste. Den har et lidt anderledes og fint etiketdesign, og så har smagen en lille smule restsukker, der giver den sødme. Den er meget frisk, hindbæragtig og læskende. Skal vinen have lidt mere kant og være mere Nørrebro-agtig, så er Plop! rigtig god. Man skal nok være lidt til naturvin, for den er ufiltreret og en smule tåget at se på, men den er også fantastisk. Den er tør som udgangspunkt, men har også en fremragende og virkelig udtalt bærduft og en lidt mere kompleks og næsten champagnelignende duft.”

Til grill­aftenen:

• La Dame Rousse 2016, Mordorée. 99 kroner hos ottosuenson.dk

• Rosé 2016, Roc D’Anglade. 175 kroner hos bichel.dk 

”Til grillaftenen skal man servere en rosé med lidt mere fylde, og som er mere ovre mod rødvin. Det er typisk de lidt mere dybfarvede roséer, som har haft længere skindkontakt og har en smule mere tannin. De er begge to relativt mørkfarvede og har meget mere struktur. Det skal der helst være i vinen, når den skal hamle op med grillet mad som kød og grøntsager, der bliver smagsforstærket af røgen.” 

Til at gøre svigermor glad:

• Malbec Rosé Reserva 2017,
Viu Manent. 80 kroner hos
philipsonwine.com

• L’Alycastre 2016, Courtade.
135 kroner hos philipsonwine.com

”Svigermor er typisk én, som sidder og drikker rosé med veninderne, og de vil gerne have lidt sødme. Viu Manent-vinen er meget prisbillig og har en smule restsukker. Hvis man ikke normalt er vindrikker, er det typisk én, man vil synes om, fordi den smager lidt saftevandsagtigt. Courtade-vinen er i samme kategori, men er en smule dyrere og mere seriøs. Den har et flot, lyst, laksefarvet udseende og er en klassisk rosé, som svigermor med garanti vil synes om.”

Til at imponere vinkender-vennerne:

• Rosé 2015, Chateau Simone.
480 kroner hos theis-vine.dk

• Marsannay 2014, Roty.
159 kroner hos shop.kbvin.com

”Hvis du tager en rosé med til dine meget seriøse vinsmagervenner, så er der ikke ret mange af dem, der vil tage dig seriøst. Men der er faktisk efterhånden nogle rosé-vine, som har høj status. De her to vine bliver lavet med vilje og er ikke bare et restprodukt fra rødvinsproduktionen. Hele vejen igennem processen, fra marken til vineriet, bliver druerne plejet og puslet omkring med direkte henblik på, at de skal være til rosé. Det er seriøse vine, og du kan sagtens servere dem til vinkendere uden at tabe ansigt.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin, Guide, Gastronomi og Alkohol