22 ting du skal opleve på Frederiksberg

Gourmet, cocktails, jakkesæt og frankofili på det konservative Christiania.

Omsluttet af København ligger Frederiksberg som det konservative Christiania. En oase der dufter af Irmas kaffe og emmer af jazz, fransk elegance og majestætelig arkitektur.

Engang var Frederiksberg en lille landsby langt fra Alfarvej. I dag er det kommunen med den største befolkningstæthed, et minisamfund og en by(del), der aldrig overgiver sig, for selvom mange ville ønske det, kan den ikke slås ihjel. Den er den del af os selv. Frederiksberg er og bliver sin egen. Både som by, som del af København og som idé Prøv det selv, eventuelt over en weekend.

Bo på lækre hoteller, se seværdighederne, shop og smag på den lokale cuisine i Københavns Paris:

Allons enfant de FrederiksbergDet er det tætteste, Danmark kommer Champs-Éllysées. Frederiksberg Allé er en 1.100 meter lang allé, der blev anlagt for at sikre Kongen en behagelig tur fra København til Prinsens Gård (og senere hen til Frederiksberg Slot).

For at holde rosset ude blev alléen lukket af med jernporte, men er i dag åbent land for alle os uden blåt blod i årerne. Gå en tur dernedad langs lindetræer og fornemme, lyse bygninger fra slutningen bygget 1800-tallet efter parisisk forbillede, der er en majestæt værdige, og mærk hvorfor, Frederiksberg er landets mest frankofile kommune. 

Rystet ikke omrørtDer er ikke noget, der hedder shots, men man savner det heller ikke.  På hjørnet af Danas Plads ligger et af byens cooleste steder at bruge tid, nemlig Salon 39. Tidligt på aftenen kan du få en burger, der fortjener en eller anden form for udmærkelse om ikke andet så for at være burgeren med den største fanskare.

Senere på aftenen går cocktailrysterne i baren og laver drinks af en art, så man ikke kan andet end at knipse fingrene i takt til smooth soul, funk og alt det dér jazz.
Salon 39
Vodroffsvej 39

Klædt godt påMen of Distinction – særprægede mænd. Ambitionerne fejler i hvert fald ikke noget. Designer og ejer Robert Esterajher har dog ikke taget munden for fuld, for siden 2014 har han fra en kælder på Danas Plads solgt flot snittede jakkesæt til en overkommelig pris. Idéen er enkel: Der er ét jakkesæt og syv forskellige farver. Dertil kan købes slips, butterflys, skjorter, veste og sko. Desuden er Esterajher en af landets bedste rådgivere udi pasform og størrelser.
M.O.D. CPH.
Danas Plads 15

Detaljerigdom på grænsenLeif Thingtved er en af de få, der kan give franchiserestauranter i København en stor, fed langemand og alligevel kan få succes med sin forretning. Modsat mange andre af byens restauratører tænker han nemlig ikke i kvantitet, men i kvalitet. Restaurant Granola er således Thingtveds store kærlighed, et lille helle hvor der med stor ømhed og nørdet øje for detaljen er indrettet i cool 30’erstil i en art, der aldrig vil gå af mode.

Granola ligger på Værnedamsvej, der udover at være en af de mest spændende gader i Byen også markerer grænsen mellem Frederiksberg og København. Heldigvis ligger Granola på Frederiksbergsiden. Thingtved er også manden bag Cenral Hotel og Café, der ligger et par hundrede meter derfra, på Vesterbro, hvor han også har stået for indretningen og vist, at det er cool at være nørd. Prøv tataren.
Granola
Værnedamsvej 5

LÆS OGSÅ: 4 kølige danske mænd: Det vil det sige at være cool

I Baronens sofaLet’s face it: Du har sikkert ikke råd til noget her. Det er der næsten ingen, der har, men man har vel lov at drømme om eksklusivt, dansk design. Man har selvfølgelig også lov til at sparre sammen til lige præcis dét Fritz Hansen Æg eller den Arne Jacobsen sofa, der vil få folkene fra Bo Bedre til at komme rendende for at tage billeder af din lejlighed. Heldigvis har man også lov til at komme ind og kigge, hvad end man er window shopper eller rent faktisk har plads i sin økonomi til kærlighed ved første blik.
3 Falke møbler
Howitzvej 2

Stik mig en pladeLigesom film skal ses i biografen, skal musik høres på LP. I hvert fald hvis man er connaisseur. Gå derfor på pladejagt, hvis du har god tid, for pladerne hos Mint Records ligger nemlig kun i orden ved et tilfælde, så leder du efter lige præcis dén Miles Davis-, Gasolin’-, eller Otis Redding-plade må du enten begynde fra en ende af med at rode dem alle sammen igennem, eller spørge personalet, der af en eller anden årsag har overblik over rodet. Imponerende nok.
Mint Records
Gammel Kongevej 140A

Ingen ’kakao’ her – kun varm chokoladeEr du ude og flanere på Frederiksberg Allé, kan du med fordel stoppe op ved nummer 64. Der ligger nemlig Frederiksberg Chokolade, og det har den gjort siden 1923. Her kommer den gode smag før produktivitet, butikken i sig selv er smuk, og de samme to ting gælder isen om sommeren og den varme chokolade om vinteren.

På sin vis inkarnerer Frederiksberg Chokolade flere af de ting, der er adelsmærket for den frederiksbergske drøm: Tradition, kvalitet og æstetik.
Frederiksberg Chokolade
Frederiksberg Allé 64

Aladdins huleDet fede ved denne butik er, at man oprigtigt er i tvivl om man er i en forretning eller i ejerens private samling. Det er i hvert fald ikke big business, for de har kun åbent fire timer og kun om onsdagen, foruden når ejeren har lyst.

Og det er i grundet virkelig rart. Sct. Pauli sælger sjældne plakater, fx fra Luftvåbnets sommerudstilling ’59, Scootershow i Forum ’62 eller fra Jørgen ’Gamle’ Hansens boksekampe. Butikken har også en masse velholdte teaktræsmøbler, der står hulter til bulter i den lille forretning.
Sct. Pauli
Danas Plads 9

Nordisk luksusPå grænsen til Nørrebro ligger et hotel, der i sin tid blev tegnet af den samme mand, der også har lavet indgangsporten til Tivoli. Eventyrligt er der også indenfor i hotellet, hvor også Michelin, International Hotel Awards og andre med sans for at sove godt, har vågnet glade op. Stilen er cool, hyggelig og – ja; hjemlig nordisk, men samtidigt eksklusiv og luksuriøs.

Et dobbeltværelse koster alt efter sæson fra 1.125 kr., men skal du rigtigt forkæle kæresten, så spender 1.325 kr. på et tårnværelse med himmelseng, plads til store armbevægelser og en fjerdesalsudsigt over Åboulevarden.
Hotel Avenue
Åboulevard 29

På safariIngen tur på Frederiksberg uden en visit i Haven. Den næste 300 år gamle park, Frederiksberg Have, blev oprindeligt anlagt som barokhave omkring Frederiksberg Slot, men dele blev senere hen lavet om til en romantisk have efter tidens mode. Udover Haven i sig selv, et kinesisk thehus, en schweizisk alpehytte og Frederiksberg Slot er Erik Andersen også et tilløbsstykke.

’Hejremanden’, som han kaldes er lidt af en original – i ordets bedste betydning. Han er nemlig kendt for at fodre fiskehejrer i og omkring haven. Han kan kende forskel på de ca. 50 hejrer, der bor i Haven, få flere af dem til at lave tricks og så går han gerne ture på Frederiksberg med fuglene. Desuden er der fra Frederiksberg Have godt udsyn til elefanterne i Zoologisk Have, næsten bedre end fra den anden side af hegnet.

Smags- og andre sanserKendiskokken Jan Hurtigkarl har efter 40 år og flere Michelinstjerner i køkkenet smidt forklædet og gjort plads til Jakob Mielcke. De to kører nu gourmetrestauranten Mielcke & Hurtigkarl i Frederiksberg Have.

”En aften hos Mielcke & Hurtigkarl er en aften i særklasse, en helt særlig ophøjet oplevelse: Gastronomi i særklasse, betjening på topniveau og omgivelser, der er sært dragende og drømmeagtige.” (Jesper Uhrup Jensen, Gastro-chefredaktør)
Mielcke & Hurtigkarl
Frederiksberg Runddel 1

Nordiske nuancerPå Falkoner Allé ligger en netop åbnet tøjbutik, der sælger cool, moderne tøj fra nordiske modehuse som Soulland, Whyred og, som de første i Danmark, svenske Clubs and Spades. Butikken er som tøjet nordisk i sit udtryk og holdt enkel i grå skandinaviske toner.
Consil København
Falkoner Allé 14

Lille bistro – stor smagDenne bistro på en sidegade til Gammel Kongevej kan man nemt gå forbi, men lad være med det! Det er nemlig ikke småting, der forgår i køkkenchef Rune Krongaard Sauers køkken. Maden er klassisk fransk og tidløs, restauranten er livlig og bestemt et besøg på Martensens Allé værd.
Mêlée
Martensens Allé 16

Den rette formelEfter i flere år at have kørt 'det klassiske' toprestaurantkoncept med fast menu, vinmenu uappetitlige priser, har formel B nu skiftet retning. Rune Jochumsen and Kristian Møller er mændene bag denne gourmet, ligesom de også står bag Uformel og Sletten Kro.

”Den tårnhøje kvalitet er uforandret, men nu opbygger gæsten selv sit måltid med småretter i antal efter eget ønske, så der både er noget til den lille og den store appetit og den ditto store eller noget mindre pengepung.”(Jesper Uhrup Jensen, Gastro-chefredaktør)
Formel B
Vesterbrogade 182

LÆS OGSÅ: Her spiser stjernekokkene junkfood

JazzbajereCool stemning, masser af lokale Frederiksberg-gæster, Jazz-Dj’s der med ridsede vinyler minder dig om den jazz, du ikke vidste, du kunne lide. Dertil over 20 forskellige øl.
Bartof Café
Nordre Fasanvej 46

Ingen bekymringerSans Soucis historie kan spores helt tilbage til 1798, så det kan ikke undre nogen, at restauranten spiller en væsentlig rolle i Frederiksbergs og især Frederiksbergs selskabslivs ånd. Restauranten har siden dengang haft forskellige ejere og lokaler, men har ligget på Madvigs Allé siden starten af 1900-tallet.

Sidste år er stedet endnu en gang blevet renoveret og moderniseret. Alt har fået en tur: Køkkenet er nyt, lokalerne er frisket op, den gamle brændeovn er fundet frem igen, og facaden har fået et løft. Men de har beholdt ånden, og det er vi glade for.
Sans Souci
Madvigs Allé 15

Willkommen, bienvenue, welcomeMalere, jazzere, transer, pianister, plattenslagere, poeter og personligheder af enhver art. Vi snakker ægte teatercafestil med pianist, levende optræden og boheme- indretning. I gamle dage var her privatlivssikrende båse, der gjorde, at kun bartenderen kunne følge med i det liv, der måtte udspille sig ved de enkelte borde.

Netop derfor, og måske også på grund af det underjordiske offentlige toilet der lå lige uden for, var caféen kendt som et af de første steder, hvor man kunne komme som homoseksuel.Cafeen kan spores helt tilbage til starten af 20'erne, og i dag er cafeen blevet et af de eneste steder i byen, hvor alle seksualiteters repræsentation er mere normen end undtagelsen. Kom til jazz om søndagen.
Café Intime
Allégade 25

Stadig lyd påEn arkitektonisk perle. Selv lamperne, der er brugt i indretningen, er kendt som en dansk designklassiker: Radiohuspendlen. Tegnet og indrettet af arkitekten Vilhelm Lauritzen i 1938 står bygningen i grønlandsk marmor stadig i dag som et smukt monument for det bedste i dansk musik.

Det er ikke længere stedet, hvor DR skaber sine radioprogrammer, til gengæld har Det Kongelige Danske Musikkonservatorium holdt til her siden 2008. Og i den smukke ravfarvede koncertsal kan du høre koncerter med Sjællands Symfoniorkester (Copenhagen Phil), der i år går ind i sin 50. sæson.
Radiohuset
Rosenørns Allé 22

Legeplads for voksneDet er ikke her, du skal løbe ølstafet, efterlade dine pizzabakker eller solbade topløs. Alt er meget nysseligt, kontrolleret og voksent i Landbohøjskolens Have, der har både sjældne træer og kønne blomster.

Og det er vi nogle, der ser som en fordel. Bestig den lillebitte høj, gå en tur gennem skoven i dukkestørrelse, eller gå ud på den minimale ø. Og hvis du endelig skal skeje ud, så tag din egen cremant med og nyd et glas i rosenhaven.
Landbohøjskolen
Bülowsvej 13

LÆS OGSÅ: 6 lagersalg du ikke må gå glip af

En våd oplevelseEt vildt sted. Luftfugtigheden i det store rum under Søndermarken kan alene gøre din vejrtrækning lidt besværet. Vandreservoirerne var i gamle dage med til at sikre vandforsyningen i København, men i dag danner de rammer om stemningsfulde arrangementer og udstillinger. Ingvar Cronhammar har lavet en magisk installation af lyd og vand, der får akkompagnement af komponist Martin Halls ambiente musik.
Cisternerne
Søndermarken

ØlkunstBlandt venner kendes værtshuset bare som 90’eren, og det er det mest klassiske Frederiksbergsted at drikke en ordentlig øl – eller syv.  Klientellet mellem de okseblodsrøde paneler er en blanding af aldrende kunstnertyper, småalkoholiserede stamgæster og studerende, der tiltrækkes af drikkevarernes kvalitet, både på fad og flaske, samt den liberale rygepolitik. Hvis du vil have det ekstra hyggeligt, så se, om du kan få plads i ”biblioteket” bagerst i vinstuen.
Vinstue 90
Gammel Kongevej 90

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhedMed udsigt over Frederiksberg Allé, en spytklat fra Gammel kongevej, Frederiksberg Have, Vesterbro og gåafstand til Betty Nansen Teatret, Edisonscenen, Aveny-T, Det Ny Teater og Riddersalen er Hotel Sct Thomas et af de hoteller, der ikke lyver, når de på Hotels.com skriver, at de har en sublim beliggenhed.

Værelserne er 60’er-moderne og enkle i café latte og chokoladefarver og ligger stille enten ud til Sankt Thomas Plads (på Frederiksberg Allé) eller ud mod en klassisk københavnergård.  Et dobbeltværelse koster mellem 895 og 1.195 kr. alt efter ugedagen og en suite med tre værelser, stue, spisestue og køkken står i 3.000 til 4.200 kr.
Hotel Sct Thomas
Frederiksberg Allé 7

Cafémad med ambitionerPå H.C. Ørstedsvej triller en sølvskinnende, velholdt Mercedes fra 70’erne, et par cykler og livet går forbi ruderne på Kitchenette. Det er det perfekte sted at sidde og kigge på folk, der har travlt og skal være et sted på et givent tidspunkt. Desuden serveres der også mad og drikke.

Menukortet har som på de fleste andre caféers en burger, en brunch og tre forskellige salater. Desuden har de en lækker bøf, gode omeletter og en ribeye. Det er cafémad ud over det sædvanlige, men i den dyre ende. Heldigvis er det pengene værd, hvis du er ude efter en ambitiøs tallerken mad på en café hvor tiden står stille – på den gode måde.
Kitchenette
H.C. Ørstedsvej 46

Undgå:

Blå Hund
Nogle steder lever kun på sit renommé, og desværre er ellers hyggelige Café Blå Hund et af disse steder. Tag for eksempel en medium stegt pariserbøf: Bøffen er stegt helt grå og brødet har aldrig set hverken smør eller pande. Til gengæld er det gammelt og tørt. Den slags skræmmer caféens ellers mange stamgæster væk, og det er synd. Måske er det på tide, den gamle hund får en lusekur. 


(Betjeningen på) Sokkelund
Det gør ondt, at Sokkelund står under kategorien ’undgå’, for der er så mange aspekter af denne franske bistro, man bør undgå at undgå: Den gode mad, de hyggelige og pæne omgivelser, den gennemførte bistrostil og et godt bord ude i solen med en ditto kop kaffe.

Desværre er betjeningen under al kritik, og man skal være meget sulten for at gide stå så længe og vente på at få anvist bord, få et menukort i hånden eller i det hele taget blive mødt af engageret og imødekommende service. Ærgerligt.Chez Laurent
Hvem kan ikke lide en god crêpe? Søde og sprøde pandekager, der henfører dig til parisiske gadecafér og harmonikamusik. Mere fransk bliver det ikke. Desværre er også betjeningen på Chez Laurent rigtigt fransk. Faktisk bliver man nærmest skældt ud, når man prøver at bestille, og den går ikke i et servicefag. We don’t take no crêpe.

Kurbadet på Frederiksberg Svømmehal
Et kurbad burde være en lækker, behagelig tur i kolde og varme bade, sauna og dampbad. Desværre er der ikke noget lækkert ved det, hvis man tvivler på hygiejnen. Der virker nemlig snavset. Der er heller ikke noget behageligt ved at sidde skulder ved skulder med fremmede, halvnøgne mennesker. Kurbadet kunne med fordel lukke et lavere maksimum antal gæster ind ad gangen. Indretningen virker også billig og ødelægger de gamle, stemningsfulde lokaler.

LÆS OGSÅ: 19 ting du skal opleve i Aarhus

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste caféer

LÆS OGSÅ:  8 caféer, butikker og biografer man ville savne, hvis de ikke var der

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide til København, Café og Restauranter