Killing Eve

5 serier du kan streame, når du bliver træt af bold

Der er dømt vrede, kærlighed, spioner og store diskussioner på streamingtjenesterne for tiden. Så læn dig tilbage i skyggen og få udvidet horisonten.

Sommeren er over os, og med mindre du har afsat den kommende måned til VM i fodbold, så er det om at søge ind i skyggen og få set nogle serier. For det bugner med tankevækkende oplevelser på streamingtjenesterne, hvor både små menneskelige dramaer og store historiske begivenheder står i kø for at underholde.

Diskussionerne, tvivlen og kærligheden kan hurtigt blive ophedet i nogle af de bedste serier denne sommer – så det er altså om at holde tankerne kolde. Uanset om du er til amerikanske racespændinger, tyske springsoldater eller en meget aparte samtaleserie, er der virkelig noget at komme efter. Fælles for de mest interessante serier netop nu er nemlig, at de træder et skridt tilbage og ser på virkeligheden udefra, så man ikke kan lade være med at stirre med fra sofaen.

Derfor er det altså bare at læne sig tilbage og blive udfordret på eftertankerne.

Dear White People, sæson 2

 

Første sæson af serien om studielivet på det fiktive eliteuniversitet Winchester var kæk, og ikke mindst ramte den de amerikanske racediskussioner lige i solar plexus. Men anden sæson er rent faktisk langt bedre!

For ved at sætte et historisk perspektiv på skolens klaner, formår ’Dear White People’ at skabe kant og tyngde, hvilket virkelig klæder fortællingen. Intrigerne holdes ved lige, men samtidig spankulerer persongalleriet også ind under huden på én, fordi man virkelig fornemmer de dynamikker, der er på spil, når der råbes, diskuteres, elskes og grædes.

Anden omgang spidder endnu mere præcist sin tid – og samtidig formår den at være sjov midt i al alvoren.

Kan streames på Netflix

Deutschland 83


Hvad får man, hvis man tager klipningen og musikken fra ’Halt and Catch Fire’ mikser disse med idéerne fra ’The Americans’ og ryster det hele sammen på tysk? Svaret er ’Deutschland 83’, hvor en ung østtysker bliver sendt over til Vesten som spion.

Hurtigt er han fanget midt i Den Kolde Krigs store konflikter, men også i indre konflikt med sig selv. For hvordan er det at opleve friheden, når man er vant til bornerthed? ’Deutschland 83’ er en virkelig intens og interessant serie.

Kan streames på C More

Unge lovende


Når det kommer til film og serier, så kan nordmændene virkelig skabe intime og underfundige dramaer i disse år. Det er ’Skam’-bølgen det mest tydelige eksempel på. Og ’Unge lovende’ er da på sin vis også en kloning af ’Skam’-stemningen og af plotstrukturen fra amerikanske ’Girls’ med sin fortælling om tre piger i tyverne, der forsøger at knække koden til, hvad de gerne vil have ud af livet.

Én satser på at bryde igennem som standupper, én vil være skuespiller og den tredje drømmer om at skrive skønlitteratur. Men alt går (selvfølgelig) ikke lige så hurtigt og perfekt, som pigerne forestiller sig, og på den måde formår ’Unge lovende’ at skabe et univers, hvor drømmene svæver om kap med hverdagstrivialiteterne.

Det er ikke helt oppe på ’Skam’- og ’Girls’-niveau, men derfor er det nu virkelig godt alligevel.

Kan streames på TV2 Play

Couple Thinkers


Det kan lige
så godt blive sagt med det samme: ’Couple Thinkers’ er noget af det mest mærkværdige, der overhovedet ligger på streamingtjenesterne for tiden.

Den tidligere talkshowvært Craig Ferguson rejser i seks programmer rundt med sin kone Amy Ferguson og søger svar på livets store spørgsmål. Det er ikke fiktion, nej, det er engang ikke underholdning.

Det er der bare. Og netop fordi præmissen er så højtragende og samtidig så lige ud ad landevejen, formår ’Couple Thinkers’ igennem samtaler med eksperter på forskellige felter at sætte fokus på, hvad tanker og ord kan gøre.

Man kunne kalde denne serie for bevidsthedsudvidende, men den er på samme tid så stille og rolig, at man nærmest ikke opdager, hvor elegant det hele er skruet sammen.

Kan streames på Viaplay

Killing Eve

 

Der både kulsort humor og en vild forfølgelse i ’Killing Eve’. Serien handler om Eve Polastri, der er efterretningsagent og hemmeligt på jagt efter den kvindelige lejemorder Villanelle. Jagten går verden rundt, men man fornemmer også konstant, at dette ikke er en jagt, der er som så mange andre.

De to kvinder er diametrale modsætninger, og de suges nærmest imod hinanden. Det er en mærkværdig tiltrækning af menneskets mørke sider, de begge besidder, og det gør, at ’Killing Eve’ i sine bedste øjeblikke bliver helt eksistentialistisk, mens den i andre blot er veldrejet og virkelig god underholdning.

Kan streames på HBO Nordic

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Streaming, Netflix, HBO, Viaplay og Anmeldelser