Nogle gange er noget så fladpandet sjovt, at man bare kobler af og morer sig. Enhver gængs komedie med respekt for laveste fællesnævner formår som minimum, at levere et ”tøhø” eller tre i løbet af halvanden time.

Men andre gange er der mere på spil i komikken. En fandenivoldskhed, hvor de morsomme mennesker vil udstille verden som den ofte latterlige skuespilplads, den har det med at være. Benhård satire griber fat om verden og vrider den rundt, mens den mere joviale satire gør pinlige optrin til morsomme øjeblikke.

På samme måde kan komiske begavelser igennem personlige historier nå frem til en erkendelse af, at verden ikke altid er så lige til, som den ser ud. Uanset om det handler om kærlighed, virkelighed eller seksualitet.

Det er disse fem humorperler, som du skal skynde dig at få set i august, glimrende eksempler på.

Who Is America?


Det kom som noget af en overraskelse, da ’Borat’-bagmand Sacha Baron Cohen afslørede, at han var gået undercover i USA efter præsidentvalgkampen i 2016. Anmeldelserne af det første afsnit var imidlertid lunkne, fordi mange mente, at Cohen forsøgte at udstille amerikanerne mere, end de udstillede sig selv.

Men efter flere afsnit af ’Who Is America?’ må man konstatere, at satiren er sylespids. Ved at gøre grin af både højre og venstre side af det politiske spektrum, formår komiker Cohen at vise, hvor stor splittelsen i USA er for tiden.

Det er simpelthen virkelighedsopfattelsen den er gal med, når det er blevet legitimt at påstå, at ens opdigtede sandhed er virkelig, og ved at udgive sig for at være forskellige outrerede typer, får Cohen det værste frem i både politikere og interessenter. Det er hylende morsomt – og virkelig skræmmende!

Kan streames på HBO Nordic

Klovn


Frank Hvam og Casper Christensen vender efter to succesfulde film tilbage med ’Klovn’ i serieformat. Det bliver formentlig pinligt på den morsomme måde, men samtidig står de to herrer over for nogle store udfordringer. For alt imens Hvam og Christensen viste med filmen ’Klovn Forever’, at de godt kan blive ældre og mere reflekterede i ’Klovn’-universet, så bliver det interessant at finde ud af, om de også har et bud på, hvordan man laver ”voksne pinligheder” i en verden, hvor yngre generationer konstant lægger latterligheder med sig selv op på Youtube og Snapchat.

Kan streames på TV2 Play

The Big Sick


Én af sidste års helt store komediesensationer endte med at blive Oscar-nomineret for bedste manuskript og havde ægteparret Emily V. Gordon og Kumail Nanjiani som bagmænd. Det er parrets egen kærlighedshistorie, som filmen fremviser, og det er ikke mindst en bittersød fortælling om at komme fra hver sin kultur og overvinde både forskelle og en mystisk sygdom. ’The Big Sick’ er lige så hylende morsom, som den er hjertevarm, og så skyder filmen både på synet på indvandrere – og på indvandreres holdning til at være bosiddende i et nyt land.

Kan streames på Viaplay

Hannah Gadsby: ’Nanette’


Pludselig bliver den sjove kvinde vred. Hannah Gadsby lægger fra land med klassisk stand-up-comedy, som man kender det, men pludselig vender hun på en tallerken og begynder at hænge selve stand-up-genren til tørre for ikke at kunne tage samfundsproblemer alvorligt.

Det er en både interessant og rørende fortælling, som Gadsby disker på med, når hun forklarer om sin opvækst på Tasmanien som lesbisk – et sted, hvor den slags ikke var noget, flertallet var tolerant over for. På den måde vender stand-upperen morskaben på hovedet, og man sidder pludselig og funderer over, om hendes morsomme personlighed i virkeligheden er et skjold imod en verden, som hun aldrig rigtig har fundet sig til rette i.

Kan streames på Netflix

Popstar: Never Stop Never Stopping


Hvis man vil grine af kendiskulturen netop nu, så er dette her lige sagen. Andy Samberg (’Brooklyn Nine-Nine’) spiller en popstjerne, der er så selvovervurderende, at hver eneste basgang går galt.

Filmen er bygget op som en halvdårlig dokumentar, hvor man følger popstjernen og samtidig taler med alt fra sangere, producere og musikere, der agerer sig selv, og som hylder idioten i midten af det hele. Det giver et metalag, som er virkelig velfungerende, når Usher, 50 Cent og Simon Cowell optræder som tilbedere, mens Andy Samberg gør, hvad han er allerbedst til: Spiller et kvaj, der tror han er en stjerne.

Kan streames på C More Play