Årets sidste store festaften står for døren, og i den anledning giver en af Danmarks bedste bartendere sit bud på tre festlige favoritcocktails, som alle kan lave derhjemme.

Er tiden inde til at finde alternativer til champagne, mousserende vin eller hvad du normalt serverer, når du og dine nytårsgæster skal skåle det nye år ind? Vi har bedt Hardeep Rehal, barchef fra den populære cocktailbar 1105, om tre opskrifter på lækre cocktails.
_____________________________________________________________________________________________________________

BUBBLY CHERRY

Nytår og champagne går hånd i hånd. Så hvorfor ikke byde dine gæster velkommen til en smuk og frisk champagnecocktail? Syren fremmer sulten, og man bliver generelt bare glad af champagne. Genbrug kirsebærsovsen, som var tilovers fra risalamanden. Eller køb en ny.

3 cl. Tanqueray Ten
2 cl. friskpresset citronsaft
1 cl. lage eller siruppen fra kirsebærsovsen.
10 cl. champagne

Gin, citronsaft og kirsebærsirup shakes sammen og sies over i et champagneglas, som toppes med champagne. Garner med de syltede kirsebær fra kirsebærsovsen og skallen fra den pressede citron.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


AMARETTO 23

Passer champagne egentlig til kransekagen? Spørger du en kok, tjener eller en vinmand, vil ingen af dem anbefale at drikke champagne til kransekagen. Tværtimod, for det passer på ingen måder harmonisk sammen. Prøv i stedet at drikke en cocktail til kransekagen, som man kan skræddersy, så den matcher sødmen i kagen. Så kan du gemme den gode champagne til middagen eller efter nytårsbraget.

3 cl. Zacapa 23
2 cl. amaretto
3 cl. friskpresset citronsaft
2 cl. sukkerlage
2 cl. æggehvider (pasteuriserede æggehvider kan også bruges)

Alle ingredienser shakes sammen godt og længe, indtil man skaber en god skummet drink. Sies over i et oldfashioned glas (lowball) med isterninger. Garner med en skive citron, og evt. lidt revet chokolade over.


____________________________________________________________________________________________________________________________________HOT BUTTERED SCOTCH

Efter man har stået og frosset i kulden og set på nytårsfyrværkeriet, vil man gerne have varmen igen. Den nemmeste måde er med god alkohol. Her et twist på en varm cocktail, der har givet varmen til mennesket i næsten 100 år. Med denne cocktail kan du erstatte din Irish Coffee med ynde, stil og velsmag.

5 cl. Johnnie Walker Gold
2 – 3 teske rørsukker eller brun farin
Stødte julekrydderier (allehånde, kanel, nelliker, kardemomme, stjerneanis)
8 – 10 cl. kogende vand
1 teske smør
Muskatnød

Kom lidt af det varme vand i bunden af et vinglas, opløs sukkeret i vandet. Kom herefter krydderier og whisky i rør godt rundt. Hæld resten af det varme vand og smørret i, rør en smule rundt og slut af med revet muskatnød på toppen. Garner med et par hele stykker af de krydderier, der er i drinken. F.eks. en kanelstang eller stjerneanis eller hvad du har tilbage fra glöggen eller julesmåkagerne.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


5 GODE RÅD FRA HARDEEP SINGH

1) Hav altid gode og friske råvarer. Sørg for at have god spiritus som base, friske frugter og bær samt friskpressede juicer.

2) Kog en sukkerlage af 40 % vand og 60 % sukker. Hæld den på flaske og læg den på køl. Den kan bruges til at balancere alle dine cocktails. Du kan evt. også eksperimentere med at komme krydderier, urter og bær i din sukkerlage for at gøre den mere interessant.

3) Start simpelt med at finde en balance mellem det sure og det søde. F.eks. én type spiritus, din friskpressede citrusjuice og din hjemmelavede lage. Er balancen korrekt, kan den mest simple opskrift smage bedre end noget andet.

4) Start med at lave twists på allerede kendte cocktails, før du opfinder den nyeste trendy cocktail. F.eks. en Tom Collins eller Margarita med din favoritfrugt og krydderurt i. Når du har lavet tilpas mange twist, lærer du at forstå, hvordan en cocktail og smag er opbygget. Derfra kan du så avancere til meget eksperimentelle cocktails.

5) Brug dit køkken. I stedet for at købe færdiglavede produkter så tænk kreativt med, hvad du allerede har:  Krydderihylden (kardemomme, vanilje, kanel, ingefær, chili, lakridsrod, mynte, basilikum osv.), frugtbowlen (citrus, banan, æble, kakifrugt osv.), køleskabet (æg, mælk, fløde, grøntsager osv.) tørhylden (kaffe, te, sukker, brun farin, honning)

FACEBOOK Bliv ven med Euroman