Vi er nogle stykker (eller millioner faktisk), der ikke kan få nok af middelalderlige magtkampe med blodige slag, der som regel er motiveret af hævn, ære og ambitioner. Siden succesen med ’Game of Thrones’ har mange tv-selskaber kastet sig ud i den omkostningstunge øvelse det er at placere handlingen langt, langt tilbage i en tid, hvor stridigheder blev løst på slagmarken og ikke i statsamtet.

Alene inden for det seneste år har vi fået det kolossale flop med ’Knightfall’, der fortæller historien om templeridderne, og vi har fået den meget mere vellykkede ’Britannia’ med Nikolaj Lie Kaas, som tager udgangspunkt i forsvaret af de britiske øer mod romerne.

I The Last Kingdom handler det også om forsvaret af det engelske rige. Denne gang er vi i begyndelsen af Englands nyere historie, hvor de grumme danske vikinger hærger, røver og voldtager. Her møder vi Uhtred, der oprindeligt er sakser, men som vokser om som slave blandt danskerne.

Han er en rigtig kriger, der både har sit personlige hævntogt mod sin onkel, der smed ham ud af barndomsfæstningen, og som samtidigt er en del af den engelske konges bestræbelser på at samle England.

Serien er produceret af BBC, og den har et hav af danskere med i centrale roller. De spiller selvsagt ofte danske hårde vikinger, og det kan være en distraktion at se Taxa Mike (Peter Gantzler) som vikingehøvding, men de gør det faktisk alle glimrende. I anden sæson er det især Thure Lindhardt, der er en af de centrale karakterer.

Det er ikke fordi The Last Kingdom er særligt nyskabende eller markant anderledes end fx Vikings. Men den er meget sikkert fortalt, og mens vi venter på nye sæsoner af netop Vikings og Game of Thrones, er den en perfekt erstatning.

Den er også stadig i sin begyndelse, så personerne og handlingen er endnu ikke begyndt at stikke i for mange retninger, som man ser i de nævnte større serier.
De første sæsoner er lige nu på Netflix, der også er gået ind i finansieringen af serien, så man kan formentlig forvente flere større slag i sæson 3. Vi kan ikke vente.