1200-tallet Den sicilianske overklasse samarbejder op gennem middelalderen med fremmede besættelsesmagter om at udnytte menige sicilianere. Som modstand organiseres en undergrundsbevægelse kaldet ’Det ærede selskab’. ’Selskabet’ er først og fremmest et privat retsvæsen, der tillader selvjustits, dvs. drab for drab og hærværk eller røveri for økonomiske overgreb. Alt foregår efter uskrevne love, hvoraf den vigtigste er omertà, tavshedens lov.

1850 Mafiaen sidder tungt på Siciliens økonomiske og politiske liv ved hjælp af bortførelser, afpresning, mishandlinger, røveri og mord. Selvjustitsen er intakt, men mafiaen er ikke længere de undertryktes værn mod magthaverne. Nu er den selv en organisation af hemmelige magthavere.

1900 Sicilianske og italienske immigranter tager hjemlandets ramsaltede mad- og mordopskrifter med sig til storbyer som New York og Chicago, hvor de opbygger kriminelle imperier.

1920 Festen begynder for alvor. Sprutten flyder, pengene strømmer, blodet er varmt, og hjernemassen hænger på væggene. Det er ikke noget personligt, der er bare spiritusforbud i USA, og gangsterne udvider forretningen med spritsmugling. Pengeafpresning, bookmakervirksomhed, prostitution og tætte forbindelser til fagbevægelsen sørger for resten af overskuddet.

LÆS OGSÅ Hvorfor får skiderikkerne mere sex?

1925 Mafiaen på Sicilien møder sin klare overmand i blod, indvolde og afhuggede hænder. Italiens diktator Benito Mussolini viser ingen fine fornemmelser for retsplejeloven, da han stort set udrydder mafiaen på øen. Nogle mafiosi fortsætter dog karrieren i USA.

1929 Wall Street krakker, men gangsternes business kører videre som en rygende varm maskinpistol. Al Capone er konge i Chicago. Den 14. februar om morgenen bliver syv mænd fra den irske North Side-bande stillet op ad en væg i en garage og henrettet af Al Capones italienske South Side-bande, hvoraf flere er klædt i politiuniformer. St. Valentine’s Day-massakren gør Capone til national berømthed. To år senere idømmes han 11 års fængsel for skattesnyd. Han dør i 1947 i Florida.


Salvatore 'Lucky' Luciano.

The Castellammarese War (1929-31) hedder det blodige opgør om kontrollen i den italiensk-amerikanske mafia. Den er opkaldt efter Salvatore Maranzanos hovedkvarter på Sicilien. Maranzone vinder krigen og udnævner sig til capo di tutti capi, bossen over alle bosser. Derefter bliver han myrdet af en gruppe unge ambitiøse fyre under ledelse af Salvatore ’Lucky’ Luciano. Andre myrdede mafiamedlemmer får af og til stoppet en død kanariefugl i munden. Det symboliserer, at de har sladret til politiet. Luciano etablerer ’The Commission’, som består af fem mafiafamilier, for at undgå krige i fremtiden.

LÆS OGSÅ Frank Sinatra er forkølet - historien om verdens bedste magasinportræt

1933 Den økonomiske depression æder af indtægterne, og forbudstiden slutter. Mange likvideringer i amerikanske storbyer, foretaget af Murder, Inc., en gruppe af primært jødiske lejemordere efter ordre fra de øverste mafiabosser. Morderne er ofte velklædte. Dresscode: borsalino-hat, skræddersyet, dobbeltradet habit og håndsyede italienske lædersko.

1943 Efter de allieredes invasion af Sicilien indsætter amerikanerne mange italiensk-amerikanske gangstere på nøgleposter. Hundredvis af mafiosi udnævnes til borgmestre. Fra 50’erne bliver mafiaen altdominerende i den syditalienske forretningsverden.


Natteliv i Havana omkring 1950.

1959 Fidel Castro overtager magten i Cuba, og mafiaen må flygte. Vigtige indtægtskilder som kasinoer og narkohandel forsvinder. Mafiaens byggeprojekt i ørkenen, Las Vegas, er den jødiske mafias store succes. På andre områder er det hårde tider, fordi FBI forsøger at stoppe familiernes lukrative heroinhandel.

1971-72 Et af de blodigste opgør siden The Castellammarese War omfatter nedskydningen af Joe Gallo (billedet), som har startet opgøret. Drabet foregår for øjnene af hans kone og børn på en italiensk restaurant. Der er tomatsovs til pastaen.

1992 To offentlige anklagere myrdes i Palermo. Kampen intensiveres mod forbrydervældet, som har mistet lokalbefolkningens sidste rest af sympati. Samtidig viser den amerikanske mafia opløsningstendenser, når goodfella efter goodfella vidner mod hinanden for at få nedsat deres egen straf.
Sovjetunionens opløsning gav svinefede muligheder for den russiske mafia – eller Organizatsiya – som, klædt i Versace, guldkæder og pels, har gjort prostitutionsbranchen til en af de største industrier i den vestlige verden. Det indflydelsesrige Solntsevo-syndikat står bl.a. bag hvidvaskning i milliardklassen og tjener til privatfly og champagnefyldt jacuzzi på sortbørshandel, prostitution og narko. I løbet af 90’erne vokser organisationernes samarbejde. Flere russiske bander samarbejder med italienske og amerikanske netværk.

2012 Den russiske og østeuropæiske mafia er – efter mafiastandard – meget støjende, men har tætte politiske forbindelser. Den mest lydløse organiserede kriminalitet står de kinesiske triader for. De er gode til prostitution, likvideringer, narkosmugling, menneskehandel, hvidvaskning af penge og hasardspil. Den japanske Yakuza er også god til at holde på hemmeligheder. Medlemmerne skiller sig dog ud fra resten af befolkningen ved at være tatoverede over hele kroppen, og nogle mangler et led af lillefingeren. Hvis et medlem har begået en fejl, kan han blive tvunget til at skære et stykke af fingeren og højtideligt overrække stumpen til chefen.
I dag er der et udbredt samarbejde mellem organiserede kriminelle netværk verden over. Den syd- og mellemamerikanske forbindelse, kartellerne, holder strømmen af stoffer flydende. Også i Afrika findes der mafialignende organisationer, som sørger for at organisere kriminaliteten.

LÆS OGSÅ Rejseplaner: 3 byer til en perfekt weekend

FACEBOOK Bliv ven med Euroman