PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

La Cabra i Latinerkvarteret

Foto: Photopop - VisitAarhus

29 ting du skal opleve i Aarhus

Fransk smørrebrød, stor kunst og noget af verdens bedste kaffe. Tag på weekend i verdens mindste storby. Her er 29 ting, du skal opleve i smilets by.

I Aarhus smiler man efter sigende mere. Og det er der måske gode grunde til. Vi har fundet 29 caféer, restauranter, butikker og andre seværdigheder, du skal opleve i den jyske hovedstad:

1: Et Aarhussæt

Kun for forrykte – og lokale. En Ceres Top og en arnbitter som chaser. Århusianerne elsker det, og enhver bar med respekt for sig selv har et godt tilbud på kombinationen. For alle os andre smager det afskyeligt, men prøves skal det. Det kunne f.eks. være på den brune bodega Peder Wessel, der ligger i bydelen Trøjborg – et hyggeligt kvarter med mange unge og børnefamilier lige på grænsen til Risskov og vandet.

Peder Wessel
Niels Juels Gade 49

2: Tre på stribe

Der var en, der var to, der var tre. Historien er, at et par (dansk kone, fransk mand) havde den meget populære Sct Oluf restaurant på Mejlgade i Latinerkvarteret. De blev imidlertid skilt og åbnede derefter hver deres nye restaurant, men beholdt den gode, gamle. Derfor ligger der nu tre stort set ens restauranter ved siden af hinanden. Vogt dig for manden – han er sur. Det ved man bare i Aarhus. Det er prisen for et godt måltid til urimeligt, rimelige penge.

Sct Oluf: Mejlgade 33
OliNico: Mejlgade 35
Oli-Bistro: Mejlgade 41

3: Franske fornemmelser

Café Englen er en af Aarhus’ bedste caféer, hvis man er til de parisiske med spejlvægge og franske reklameplakater for produkter, der måske aldrig har eksisteret, men giver et skær af lysets by. Inde i selve caféen sidder ravhalskæderne og læser Politiken, mens rabatter for arkitekturstuderende får unge til at flokkes i gården, rygende på hvide Marlboro. Altid et besøg værd. Tag engleburgeren.

Café Englen
Studsgade 3

4: Film skal ses i biografen

Biografen Øst for Paradis er lidt af en fast bestanddel i Aarhus-mentaliteten. Den blev grundlagt i 1978 og har lige siden været lukningstruet, men bliver ved med at vise håndplukkede film fra hele verden, der oftest ikke vises andre steder. Den stemningsfulde biograf ligger nedenunder Den sidste café (i daglig tale Paradis), og en del af oplevelsen ved en sen filmvisning er at høre festen ovenpå dundre taktfast ovenpå midt i filmens stille scener.

Øst for Paradis
Paradisgade 7-9

5: Den bedste medicin

Trænger ganen til en velrystet cocktail, er St Pauls Apothek stedet at gå hen. Beliggende i Frederiksbjerg, er der langt til Åens poppede flaskekastere og strithår. Vi taler bartendere i skjorte og vest, med en bred viden om drinks og betjening. Der serveres også spændende mad i en prisklasse, der matcher det pæne interiør, men ikke afskrækker byens mange studerende.

St Pauls Apothek
Jægergårdsgade 76

6: Gå glad i bad

Udefra er Badeanstalten Spanien en stor, brun bygning i rendyrket 30’er-stil, som ikke alle er til. Vi er vilde med det. Indholdet er dog svært ikke at kunne lide. Ud over en svømmehal indeholder stedet nemlig Grossererbadet, kurbadet i toppen af bygningen. Her er varme bade, kolde bade, dampbade og saunagus.

Badeanstalten Spanien
Spanien 1

7: Liv og latin

Gaderne Badstuegade, Klostergade, Volden, Studsgade, Borggade, Rosensgade og Graven danner et af byens ældste, skæveste og hyggeligste områder, nemlig Latinerkvarteret. Det er her, det på grund af brostenene er umuligt at cykle, men der er med tøjbutikker, restauranter, barer og caféer al mulig grund til at stå af og trække.

8: I løvens hule

Hvis du er hip uden at være for meget, intelligent uden at være corny, intellektuel og nyder du en god bog, så kig forbi Løves Bog- og Vincafé. Her hænger de unge, hornbrilleklædte universitetsstuderende mellem bøgerne, her serverer drop-outs god vin, god kaffe og lækker, rustik tapas. Det er også på Løves, at det århusianske litteraturmiljø har sin kerne. Tidligere var der også koncerter, men det har en emsig overbo sat en stopper for. Kom forbi alligevel.

Løves Bog- og Vincafé
Nørregade 32

9: Franske snitter

Hvis du er blandt de mange, der holder af et godt stykke smørrebrød, men altid har savnet, at det var sådan cirka 300% mere frankofilt, så er Lecoq (ikke baren, men restauranten ved siden af) stedet for dig. Her serverer de smørrebrød med escargot, foie gras og mange andre spændende ting. Desuden er du her placeret midt på en af byens hyggeligste gader, så det er det perfekte sted at holde en god, lang frokostpause.

Lecoq
Graven 14-16

10: Tilbage til 70’erne

For det meste er Den Gamle By en model af en købstad anno 1550-1927 i størrelsesforhold 1-1. En karré er dog indrettet som i 1974 med alt, hvad det indebærer af hippiekollektiv, lægekontor i orange og bager med trekornsbrød. Det er den type museum, hvor man må åbne skufferne i køkkenet, sætte en Bob Dylanplade på og besøge en elektronikforretning. Sjov at opleve uanset, om det er første gang, du ser en drejetelefon eller ej.

Den Gamle By
Viborgvej 2

11: Se byen fra en regnbue

Du kender det sikkert i forvejen, men vi nævner det alligevel for en sikkerheds skyld. Aros er et gammelt ord for Aarhus, men museet af samme navn huser nutidskunst. Du kommer ikke udenom en gåtur i Olafur Eliassons 'Your Rainbow Panorama', den kæmpemæssige cirkel i farvet glas på toppen af ARoS, hvorfra man kan se hele byen og tage de påkrævede selfies. Samme Eliasson har indrettet et af ni rum i kælderen, der byder på sanselige oplevelser og skæve betragtninger af hverdagen. Højpandet kultur i øjenhøjde. Prøv det.

ARoS
ARoS Allé 2

12: Kom hviledagene i Guds hus

93 meter på den lange og 96 meter på den høje er Aarhus Domkirke landets største kirkebygning. Den påbegyndtes helt tilbage i 1100-tallet og er spækket med imponerende kalkmalerier. På Store Torv ligger også byens muligvis bedste boghandler, Kristian F Møller, der har været uafhængig og familieejet siden 1905 og jævnligt afholder oplæsninger med markante litterære navne.

Aarhus Domkirke
Storetorv

13: Bliv ikke brødflov

Der er som regel lang kø foran La Cabra, men modsat mange andre bagere, er der her ikke kun hype i åbningsweekenden, hvorefter bageren stille og roligt vil dø hen i glemsel. Nej, lige netop denne bager/café/kafferisteri har i årevis været nummer ét for disciplene i Aarhus såvel som Vouge og Forbes. Believe the hype!

La Cabra
Graven 20

14: Gå i skoven

Op ad bakke og ud til vandet ligger Risskov som en naturlig bygrænse mellem Aarhus og forstæderne. I weekenderne om sommeren er det næsten ikke til at sparke sig frem for unge, studerende fra Trøjborg, der er ude og løbe fredagens alkohol ud af systemet, og det er som sådan sundt nok. Man kan også bare gå en tur og kigge på vandet. Det er sikkert også sundt.

15: Gourmet på prøve

Hvis du ikke just er typen, der har opsparingen til at spise frokost på Frederikshøj eller en anden af Aarhus’ Michelin-restauranter, som det passer dig, så kan du jo forsøge dig på anx, der er netop Frederikshøjs frokostserverende lillebror. Her kan du få smørrebrød og andre nyfortolkninger af klassiske, danske frokostanretninger som tarteletter med sort hummer og grønne asparges eller brioche med søkogte rejer og dildmayonnaise. Gourmet på den uformelle måde.

anx
Oddervej 19

16: Hvem sagde muh?

Skal der være sovs, så lad der være sovs. Kohalen har ligget, hvor den ligger i 111 år og var engang cafeteria for chauffører, slagtere og andre med tilknytning til slagteriet. I dag ligner stedet sig selv og serverer flæskesteg, ristet ål, pariserbøf og alt, du kan hælde brun sovs over. Portionerne er store, betjeningen familiær og luften er tyk af vittigheder og god stemning.

Kohalen
Jægergårdsgade 164

17: Kongen af kaffe

Barista Søren Stiller Markussen blev i 2018 nummer 15 ved VM i kaffe og hans kaffebar, Stiller's Coffee, der i øvrigt før i tiden gik under navnet Great Coffee, har også været danmarksmester i flere kaffediscipliner, fx i kategorien sort kaffe. Her er kaffe ikke bare kaffe og den bliver lavet efter alle kunstens regler. Er du kommet for bitter automattrykkaffe, er du gået forkert. Er du derimod kommet for en kop kaffe ud over det sædvanlige, er du kommet til det rigtige sted.

Stiller's Coffee
Klostergade 32 H

18: Tintin og Poul Reichhardt

Tit render man ind i butikker, hvor man tænker ’hvordan helvede løber det dér rundt?’ Samtidigt er man glad for, at de findes og ikke er ædt op af upersonlige internetforhandlere og store kæder. Tintin Butik er en af disse butikker. Her har man valgt at specialisere sig i Tintin merchandise af forskellig art og gamle, danske filmplakater. Et værdigt sted at tømme sparegrisen, for Aarhus ville være et fattigere sted uden Tintin Butik.

Tintin Butik
Skovvejen 46

19: Bøf med løg

Midt på Danmarks dårligst udnyttede havn ligger et sted, enhver voksen mand bør besøge i hvert fald én gang i sit liv; Havnens Perle. Stedet åbnede i 1962 og er siden da blevet kåret til ’Årets pølsevogn’ et par gange, ligesom deres bøfsandwich også har fået en lang række udmærkelser. Og det er selvfølgelig på jysk med masser af brun sovs, der fjerner hvert et minde om fuldkorn og Claus Meyer.

Havnens Perle
Sverigesgade 5

20: Mekka for madører

Hvis du bliver eksistensklaustrofobisk af at stå nede i Netto og kigge på dovent hakkekød og allround-krydderi, så tag en tur i Salling. Det er Aarhus’ svar på Illum og Magasin, altså en vaskeægte department store, men du skal ned i kælderen, då. For her ligger Salling Super, et supermarked der får Mad&Vin i Magasin til at ligne en nervøs Aldi. Her ligger alle de lækre madvarer, du kun troede, de havde inde i tv og hjemme hos de rige. Nok er det dyrt, men du bliver, hvad du spiser. Og om ikke andet kan man gå derned og lade sig inspirere eller håbe på en smagsprøve.

Salling Super
Søndergade 27

21: Djævelsk godt

Som det nok allerede er gået op for dig, er Aarhus den by i Danmark, der har flest gode restauranter per indbygger. Mefisto er en fiskerestaurant, der laver mad, du vil sælge din sjæl for. De laver enkel, hyggelig mad med stor smag. Der er tæt mellem bordene, høj energi og alle tiders. Prøv fiskesuppen.

Mefisto
Volden 28

22: Mellemøstligt jysk

Der er prisvindende falafler at finde hos Faour på Klostergade, der både serverer ruller og mezze, en masse små retter som fx baba ganoush, tabbouleh eller manakish, i følgeskab med de gode falafler. Når du alligevel er i området, kan du også gå skråt over gaden og stikke hovedet ned til Kloster Grønt, der bl.a. er leveringsdygtige i frugt og grønt, salater og en fremragende hummus eller haydari.

Faour: Klostergade 32
Kloster Grønt & Frugt: Klostergade 33

23: Andre vandingshuller

Hvis du ikke gider at gå i byen ved Åen sammen med de 45-årige topmaver fra oplandet og de ivrige 18-årige, der med stor entusiasme indtager Kuhstall weekend efter weekend, er der heldigvis mange alternativer. Prøv f.eks. en bar ved navn Ris Ras (Filliongongong). Her kommer man for at snakke om at droppe ud af det hele og blive kunstner, for at ryge og drikke øl i den mellemspecielle klasse. Er du hippere end de fleste, så er Lecoq noget for dig. Her serveres den ældgamle mirakelmedicin Chartreuse. Går du op i øl, så gå til Mikkeller Bar. Skal det være brunt og uden for mange dikkedarer, så kig ind hos Café Århus.

Ris Ras: Mejlgade 24
Lecoq: Graven 14
Mikkeller Bar: Jægergårdsgade 61
Café Århus: Nørre Allé 18

24: Bonderøv uden alt det sure

Drømmer du om det rolige, afstressende liv på landet, men gider du ikke sådan i virkeligheden, er Landcafé nok noget for dig. Her har vi fat i en restaurant, café og butik, som sælger varer fra stalde, hønsehuse, marker og frugthaver i oplandet, det meste økologisk, enten til frokost eller aften eller med hjem og prøve selv.

Landcafé
Studsgade 6b

25: Ping pong

Du kan både skabe venner og fjender på Shen Mao en sen nattetime. Alle kommer der nemlig for det samme: Et godt slag ping pong, når det bliver for kedeligt igen at bruge en hel aften på at spille Meyer. Det store bordtennis bord er placeret midt i lokalet, og her kører et godt, gammeldags spil rundt-om-bordet altid. 

Shen Mao
Sankt Clemens Torv 17

26: Til havs

Den Permanente Badeanstalt, bare Den Permanente i daglig tale, er en anbefaling, der både gælder, når solen står højt på himlen, eller sneen daler en mørk vinteraften. Badeanstalten ved Riskov har åbent for alle badene i sommermånederne, mens der i vinterhalvåret kun er adgang for medlemmer af Vikingeklubben Jomsborg, der kan benytte sig af anstaltens sauna- og badefaciliteter. Det lille stykke strand indenfor badeanstaltens mure bliver ofte trangt om sommeren, men tag alligevel derud. Lige ved siden af er der også en glimrende strand, man kan lægge sig til rette på. Hvis du er til den blufærdige side – eller foretrækker at bade og sole nøgen – er det værd at notere sig, at en del af stranden bliver flittigt brugt af gæster uden badetøj. 

Den Permanente Badeanstalt og strand
Salonvejen 1

27: Istid

Mor-datter-foretagendet Mammis Gelato laver, efter vores ydmyge mening, den bedste is i Aarhus. Der er siddepladser udenfor butikken, hvor du kan indtage din udvalgte is – hvis du foretrækker at gå lidt rundt, kan du tage isen med på en spadseretur på de brostensbelagte gader i Latinerkvarteret. Udvalget af is varierer ofte. Prøv den med citron (Chokoladeisen er også glimrende, hvis du er til det helt sikre valg)

Mammis Gelato
Rosensgade 34 
Jægergårdsgade 66

28: Den på hjørnet

Der er en pitabiks på hvert et gadehjørne i Aarhus, eller sådan føles det i hvert fald, når man går en tur i bybilledet. Konceptet er det samme de fleste steder: Hjemmebagt brød, dit valg af kød, falaffel eller halloumi og blandede grøntsager. Toppet med dressing, selvfølgelig. Vi foretrækker at hente en pita hos The Pita Corner, fortsætte op ad bakken på Hjortensgade og finde en rolig plads i Botanisk have, hvor du kan spise i lidt flottere omgivelser end Vesterbro Torv.

The Pita Corner
Vesterbro Torv 17 
https://pitacorner.dk/

29: Træmand

Egentligt var han sygeplejerske, men kastede sig for nogle år ud i at følge sin drøm: At skabe møbler lavet af lige dele træ og knofedt. Nu har han butikken Baejkon Bastardo, hvor du både kan købe dit nye spise- sofa og kaffebord. Du kan også bestille forskellige speciallavede møbler, hvis du er til træmøbler og godt håndværk.

Baejkon Bastardo
Europa Plads 8