Tag en gåtur i Olafur Eliassons Your Rainbow Panorama i ARos i Aarhus.
Foto: Getty Images

Stor guide til oplevelser i Aarhus

26 ting du skal opleve i Aarhus

Fransk smørrebrød, stor kunst og noget af verdens bedste kaffe. Tag på weekend i verdens mindste storby. Her er 26 ting, du skal opleve i smilets by.

I Aarhus smiler man efter sigende mere. Og det er der måske gode grunde til. Vi har fundet 26 caféer, restauranter, butikker og andre seværdigheder, du skal opleve i den jyske hovedstad:

Det populære område ved åen i Aarhus.

1: Et aarhussæt

Kun for forrykte – og lokale. En Ceres Top og en arnbitter som chaser. Århusianerne elsker det, og enhver bar med respekt for sig selv har et godt tilbud på kombinationen. For alle os andre smager det afskyeligt, men prøves skal det. Det kunne f.eks. være på den brune bodega Peder Wessel, der ligger i bydelen Trøjborg – et hyggeligt kvarter med mange unge og børnefamilier lige på grænsen til Risskov og vandet.

Peder Wessel
Niels Juels Gade 49

2: Tre på stribe

Der var en, der var to, der var tre. Historien er, at et par (dansk kone, fransk mand) havde den meget populære Sct Oluf restaurant på Mejlgade i Latinerkvarteret. De blev imidlertid skilt og åbnede derefter hver deres nye restaurant, men beholdt den gode, gamle. Derfor ligger der nu tre stort set ens restauranter ved siden af hinanden. Vogt dig for manden – han er sur. Det ved man bare i Aarhus. Det er prisen for et godt måltid til urimeligt, rimelige penge.

Sct Oluf: Mejlgade 33
Olinico: Mejlgade 35
Olibistro: Mejlgade 41

3: Franske fornemmelser

Café Englen er en af Aarhus’ bedste caféer, hvis man er til de parisiske med spejlvægge og franske reklameplakater for produkter, der måske aldrig har eksisteret, men giver et skær af lysets by. Inde i selve caféen sidder ravhalskæderne og læser Politiken, mens rabatter for arkitekturstuderende får unge piger til at flokkes i gården, rygende hvide Marlboro og strække sorte legginsben frem. Altid et besøg værd.

Café Englen
Studsgade 3
http://www.cafe-englen.dk/

Dette er Cafè Englen i Aarhus.4: Film skal ses i biografen

Biografen Øst for Paradis er lidt af en fast bestanddel i Aarhus-mentaliteten. Den blev grundlagt i 1978 og har lige siden været lukningstruet, men bliver ved med at vise håndplukkede film fra hele verden, der oftest ikke vises andre steder. Den stemningsfulde biograf ligger nedenunder Den sidste café (i daglig tale Paradis), og en del af oplevelsen ved en sen filmvisning er at høre festen ovenpå dundre taktfast ovenpå midt i filmens stille scener.

Øst for Paradis
Paradisgade 7-9
http://paradisbio.dk/

5: Den bedste medicin

Trænger ganen til en velrystet cocktail, er St Pauls Apothek stedet at gå hen. Beliggende i Frederiksbjerg, er der langt til Åens poppede flaskekastere og strithår. Vi taler bartendere i skjorte og vest, med en bred viden om drinks og betjening. Der serveres også spændende mad i en prisklasse, der matcher det pæne interiør, men ikke afskrækker byens mange studerende.

St Pauls Apothek
Jægergårdsgade 76
http://stpaulsapothek.dk/

6: Gå glad i bad

Udefra er Badeanstalten Spanien en stor, brun bygning i rendyrket 30’er-stil, som ikke alle er til. Jeg er vild med det. Indholdet er dog svært ikke at kunne lide. Ud over en svømmehal indeholder stedet nemlig Grossererbadet, kurbadet i toppen af bygningen. Her er varme bade, kolde bade, dampbade og saunagus. Anstalten er ved at blive renoveret, men åbner igen januar 2019.

Badeanstalten Spanien
Spanien 1

7: Tag det fra toppen

Stormagasinet Salling har gjort lidt af en genistreg ved at få fladt tag. For ovenpå har de åbnet op for Salling Rooftop, hvor der er udsigt ud over hele byen, og så kan man lige skylle efter med en kop kaffe, en cocktail eller lidt fingermad. Der er også en skywalk, altså en bro af glas 27 meter over Strøget, hvis du tør.

Salling Rooftop
Søndergade 27
https://salling.dk/madoplevelser/salling-rooftop-aarhus/

8: Liv og latin

Gaderne Badstuegade, Klostergade, Volden, Studsgade, Borggade, Rosensgade og Graven danner et af byens ældste, skæveste og hyggeligste områder, nemlig Latinerkvarteret. Det er her, det på grund af brostenene er umuligt at cykle, men der er med tøjbutikker, restauranter, barer og caféer al mulig grund til at stå af og trække.

9: I løvens hule

Hvis du er hip uden at være for meget, intelligent uden at være corny, intellektuel og nyder du en god bog, så kig forbi Løves Bog- og Vincafé. Her hænger de unge, hornbrilleklædte universitetsstuderende mellem bøgerne, her serverer drop-outs god vin, god kaffe og lækker, rustik tapas. Det er også på Løves, at det århusianske litteraturmiljø har sin kerne. Tidligere var der også koncerter, men det har en emsig overbo sat en stopper for. Kom forbi alligevel.

Løves Bog- og Vincafé
Nørregade 32
http://www.loeves.dk/

Dette er Løve's bog-og vincafè.

10: Franske snitter

Hvis du er blandt de mange, der holder af et godt stykke smørrebrød, men altid har savnet, at det var sådan cirka 300% mere frankofilt, så er Lecoq (ikke baren, men restauranten ved siden af) stedet for dig. Her serverer de smørrebrød med escargot, foie gras og mange andre spændende ting. Desuden er du her placeret midt på en af byens hyggeligste gader, så det er det perfekte sted at holde en god, lang frokostpause.

Lecoq
Graven 14-16
https://cafe-lecoq.dk/

11: Tilbage til 70’erne

For det meste er Den Gamle By en model af en købstad anno 1550-1927 i størrelsesforhold 1-1. En karré er dog indrettet som i 1974 med alt, hvad det indebærer af hippiekollektiv, lægekontor i orange og bager med trekornsbrød. Det er den type museum, hvor man må åbne skufferne i køkkenet, sætte en Bob Dylanplade på og besøge en elektronikforretning. Sjov at opleve uanset, om det er første gang, du ser en drejetelefon eller ej.

Den Gamle By
Viborgvej 2
https://www.dengamleby.dk/

Den Gamle By i Aarhus skal du bare besøge, når du er i Aarhus.
Foto: Getty Images

12: Se byen fra en regnbue

Aros er et gammelt ord for Aarhus, men museet af samme navn huser nutidskunst. Du kommer ikke udenom en gåtur i Olafur Eliassons Your Rainbow Panorama, den kæmpemæssige cirkel i farvet glas på toppen af ARoS, hvorfra man kan se hele byen og tage de påkrævede selfies. Samme Eliasson har indrettet et af ni rum i kælderen, der byder på sanselige oplevelser og skæve betragtninger af hverdagen. Højpandet kultur i øjenhøjde. Prøv det.

ARoS
ARoS Allé 2
http://www.aros.dk/

ARoS er Aarhus' moderne museum.
Foto: Getty Images

13: Kom hviledagene i Guds hus

93 meter på den lange og 96 meter på den høje er Aarhus Domkirke landets største kirkebygning. Den påbegyndes helt tilbage i 1100-tallet og er spækket med imponerende kalkmalerier. På Store Torv ligger også byens muligvis bedste boghandler, Kristian F Møller, der har været uafhængig og familieejet siden 1905 og jævnligt afholder oplæsninger med markante litterære navne.

Aarhus Domkirke
Storetorv
http://aarhusdomkirke.dk/

14: Bliv ikke brødflov

Der er som regel lang kø foran La Cabra, men modsat mange andre bagere, er der her ikke kun hype i åbningsweekenden, hvorefter bageren stille og roligt vil dø hen i glemsel. Nej, lige netop denne bager/café/kafferisteri har i årevis været nummer ét for disciplene i Aarhus såvel som Vouge og Forbes. Believe the hype!

La Cabra
Graven 20
https://www.lacabra.dk/

15: Gå i skoven

Op ad bakke og ud til vandet ligger Risskov som en naturlig bygrænse mellem Aarhus og forstæderne. I weekenderne om sommeren er det næsten ikke til at sparke sig frem for unge, studerende fra Trøjborg, der er ude og løbe fredagens alkohol ud af systemet, og det er som sådan sundt nok. Man kan også bare gå en tur og kigge på vandet. Det er sikkert også sundt.

16: Gourmet på prøve

Hvis du ikke just er typen, der har opsparingen til at spise frokost på Frederikshøj eller en anden af Aarhus’ Michelin-restauranter, som det passer dig, så kan du jo forsøge dig på F-Høj, der er netop Frederikshøjs smørrebrødsserverende lillebror i den stille ende af Åen. Der kan du få tre stykker uspecificeret for 165 kr. og du kan få lov til at gå gourmet på den uformelle måde.

F-Høj
Grønnegade 2
http://fhoj.dk/

17: Hvem sagde muh?

Skal der være sovs, så lad der være sovs. Kohalen har ligget, hvor den ligger i 111 år og var engang cafeteria for chauffører, slagtere og andre med tilknytning til slagteriet. I dag ligner stedet sig selv og serverer flæskesteg, ristet ål, pariserbøf og alt, du kan hælde brun sovs over. Portionerne er store, betjeningen familiær og luften er tyk af vittigheder og god stemning.

Kohalen
Jægergårdsgade 164
http://kohalen.dk/

18: Kongen af kaffe

Barista Søren Stiller Markussen blev i 2018 nummer 15 ved VM i kaffe og hans kaffebar, Great Coffee, vandt i år DM i sort kaffe og har også været danmarksmester i flere andre kaffediscipliner. Her er kaffe ikke bare kaffe og den bliver lavet efter alle kunstens regler. Er du kommet for bitter automattrykkaffe, er du gået forkert. Er du derimod kommet for en kop kaffe ud over det sædvanlige, er du kommet til det rigtige sted.

Great Coffee
Klostergade 32 H
http://www.greatcoffee.dk/

Great Cofee laver en af verdens bedste kop kaffe.

19: Tintin og Poul Reichhardt

Tit render man ind i butikker, hvor man tænker ’hvordan helvede løber det dér rundt?’ Samtidigt er man glad for, at de findes og ikke er ædt op af upersonlige internetforhandlere og store kæder. Tintin Butik er en af disse butikker. Her har man valgt at specialisere sig i Tintin merchandise af forskellig art og gamle, danske filmplakater. Aldrig har jeg købt noget, men jeg tænker at gå derned overdrage dem min sparegris, for jeg synes, Aarhus ville være et fattigere sted uden Tintin Butik.

Tintin Butik
Skovvejen 46
http://www.tintin-butik.dk/

Masser af Tintin-figurer i denne butik i Aarhus.
Foto: Getty Images

20: Bøf med løg

Midt på Danmarks dårligst udnyttede havn ligger et sted, enhver voksen mand bør besøge i hvert fald én gang i sit liv; Havnens Perle. Stedet åbnede i 1962 og er siden da blevet kåret til ’Årets pølsevogn’ et par gange, ligesom deres bøfsandwich også har fået en lang række udmærkelser. Og det er selvfølgelig på jysk med masser af brun sovs, der fjerner hvert et minde om fuldkorn og Claus Meyer.

Havnens Perle
Sverigesgade 5
http://havnensperle.dk

Bøfsandwich skal du få på Havens Perle i Aarhus.
Foto: Erik Lars Nihøj

21: Mekka for madører

Hvis du ligesom jeg bliver eksistensklaustrofobisk af at stå nede i Netto og kigge på dovent hakkekød og allround-krydderi, så tag en tur i Salling. Det er Aarhus’ svar på Illum og Magasin, altså en vaskeægte department store, men du skal ned i kælderen, då. For her ligger Salling Super, et supermarked der får Mad&Vin i Magasin til at ligne en nervøs Aldi. Her ligger alle de lækre madvarer, du kun troede, de havde inde i tv og hjemme hos de rige. Nok er det dyrt, men du bliver hvad du spiser. Og om ikke andet kan man gå derned og lade sig inspirere eller håbe på en smagsprøve.

Salling Super
Søndergade 27

22: Djævelsk godt

Som det nok allerede er gået op for dig, er Aarhus den by i Danmark, der har flest gode restauranter per indbygger. Mefisto er en fiskerestaurant, der laver mad, du vil sælge din sjæl for. De laver enkel, hyggelig mad med stor smag. Der er tæt mellem bordene, høj energi og alle tiders. Prøv fiskesuppen.

Mefisto
Volden 28
http://www.mefisto.dk

23: Masser mad

En gammel lagerhal af en art, nu reclaimet af smarte typer, der fra pyntede containere sælger mad fra USA, Asien, Frankrig og andre eksotiske steder. Nej, Aarhus Street Food er ikke en tam kopi af Papirøen i København, for det er på aarhusiansk: Her er mindre jag og mere albuerum.

Street Food
Ny Banegårdsgade 46
https://www.aarhusstreetfood.com/

24: Træmand

Egentligt var han sygeplejerske, men kastede sig for nogle år ud i at følge sin drøm: At skabe møbler lavet af lige dele træ og knofedt. Nu har han butikken Baejkon Bastardo, hvor du både kan købe dit nye spise- sofa og kaffebord. Du kan også bestille forskellige speciallavede møbler, hvis du er til træmøbler og godt håndværk.

Baejkon Bastardo
Europa Plads 8

25: Andre vandingshuller

Hvis du ikke gider at gå i byen ved Åen sammen med de 45-årige topmaver fra oplandet og de 18-årige ejere af Danmarks sidste par Evisu-bukser, er der heldigvis mange alternativer. Prøv f.eks. en bar ved navn Ris Ras (Filliongongong). Her kommer man for at snakke om at droppe ud af det hele og blive kunstner, for at ryge og drikke øl i den mellemspecielle klasse. Er du hippere end de fleste, så er Lecoq noget for dig. Her serveres den ældgamle mirakelmedicin Chartreuse. Går du op i øl, så gå til Mikkeller Bar.

Ris Ras: Mejlgade 24
Lecoq: Graven 14
Mikkeller Bar: Jægergårdsgade 61

26: Bonderøv uden alt det sure

Drømmer du om det rolige, afstressende liv på landet, men gider du ikke sådan i virkeligheden, er Landcafé nok noget for dig. Her har vi fat i en restaurant, café og butik, som sælger varer fra stalde, hønsehuse, marker og frugthaver i oplandet, det meste økologisk, enten til frokost eller aften eller med hjem og prøve selv.

Landcafé
Studsgade 6b
http://landcafe.dk/

Landecafé serverer lækker mad i Aarhus.

LÆS OGSÅ: Madsucces i Aarhus: ”Her sker noget, som man ikke vil misse” 

LÆS OGSÅ: Da jeg vidste jeg var god: Peter Falktoft

LÆS OGSÅ: Den perfekte solbrille: Find brillen, der passer til dig

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Guide til Aarhus og Kaffe