Åen i Aarhus
Det populære område ved åen i Aarhus.

Stor guide til oplevelser i Aarhus

26 ting du skal opleve i Aarhus

Michelinrestauranter, et aarhussæt og Thomas Helmig. Tag på weekend i verdens mindste storby. Her er 26 ting, du skal opleve i smilets by.

I Aarhus smiler man efter sigende mere. Og det er der måske en god grund til. Vi har fundet 26 ting, du skal opleve i den østjyske hovedstad.

1: Et aarhussæt

Kun for forrykte – og lokale. En Ceres Top og en arnbitter som chaser. Århusianerne elsker det, og enhver bar med respekt for sig selv har et godt tilbud på kombinationen. For alle os andre smager det afskyeligt, men prøves skal det. Det kunne fx være på Peder Wessel, der ligger i bydelen Trøjborg – et hyggeligt kvarter med mange unge og børnefamilier lige på grænsen til Risskov og vandet.

Peder Wessel
Niels Juels Gade 49

2: Tre på stribe

Der var en, der var to, der var tre. Historien er, at et par (dansk kone, fransk mand) havde den meget populære Sct Oluf restaurant på Mejlgade i Latinerkvarteret. De blev imidlertid skilt og åbnede derefter hver deres nye restaurant, men beholdt den gode, gamle. Derfor ligger der nu tre stort set ens restauranter ved siden af hinanden. Vogt dig for manden – han er sur. Det ved man bare i Aarhus. Det er prisen for et godt måltid til rimelige penge.

Sct Oluf: Mejlgade 33
Olinico: Mejlgade 35
Olibistro: Mejlgade 41

3: Franske fornemmelser

Café Englen er en af Aarhus’ bedste caféer, hvis man er til de parisiske med spejlvægge og franske plakatreklamer for produkter, der måske aldrig har eksisteret, men giver et skær af lysets by. Inde i selve caféen sidder ravhalskæderne og læser Politiken (lidt af en specialavis på den side af Valby Bakke) mens rabatter for arkitekturstuderende får unge piger til at flokkes i gården, rygende hvide Marlboro og strække sorte legginsben frem. Altid et besøg værd.

Café Englen
Studsgade 3
http://www.cafe-englen.dk/

4: Film skal ses i biografen

Biografen Øst for Paradis er lidt af en fast bestanddel i Aarhus-mentaliteten. Den blev grundlagt i 1978 og har lige siden været lukningstruet, samtidigt med at den viser håndplukkede film fra hele verden, der oftest ikke vises andre steder. Den stemningsfulde biograf ligger nedenunder Den sidste café (i daglig tale Paradis) og en del af oplevelsen ved en sen filmvisning er at høre festen ovenpå dundre taktfast oveni filmens stille scener.

Øst for Paradis
Paradisgade 7-9
http://paradisbio.dk/

5: Den bedste medicin

Trænger ganen til en velrystet cocktail, er St Pauls Apothek stedet at gå hen. Beliggende i det Frederiksberglignende Frederiksbjerg, er der langt til Åens poppede flaskekastere og strithår. Vi taler bartendere i skjorte og vest, med en bred viden om drinks og betjening. Der serveres også spændende mad i en prisklasse, der matcher det pæne interiør, men ikke afskrækker byens mange studerende – når det nu skal være.

St Pauls Apothek
Jægergårdsgade 76
http://stpaulsapothek.dk/

6: Designikon og dåsebajere

Siden sin opførelse i 1941 har Aarhus Rådhus været genstand for megen diskussion og smagsdommeri: Nogle vrænger af den grå, kolde bygninger, der er kanten som var den lavet af Lego. Andre priser Arne Jacobsens funkismesterværk. Under alle omstændigheder blev Rådhuset fredet 1994. Alternativt kan det anbefales at købe en sixpack og lægge sig i Rådhusparken, hvis vejret er til det.

Aarhus Rådhus
Rådhuspladsen 2

7: Pool er cool

Er du en haj til pool, så tag på Sharks. Det er Danmarks største poolbar med 26 borde, foruden elektronisk poker, airhockey og billiard. Et fantastisk sted at starte en bytur med vennerne, inden I godt opvarmede og med Ceres Top vælter ned ad trapperne. Desuden kan Sharks næsten ikke ligge mere midt i byen.

Sharks
Frederiksgade 25
http://www.sharkspoolhall.dk/

8: Løgn og latin

I et forsøg på at komme ud af komme af med købstad-stemplet, valgte kommunen i midten af 90’erne at skele til større storbyer: Hvad har Paris og København, som Aarhus ikke har? Derefter valgte man at udnævne fire gader til latinerkvarter. Når det nu er, som det er, så vil Latinerkvarteret altid være et besøg værd. Her er masser af spændende butikker og lækre caféer, og er på mange måder det Aarhus, man drømmer om at møde. Kig fx forbi Soulshine genbrugsburik – funky, gammelt tøj i en ung by.

Soulshine second hand & vintage
Graven 24
http://soulshine.dk/

9: I løvens hule

Hvis du er hip uden at være for meget, intelligent uden at være corny, intellektuel og nyder du en god bog, så kig forbi Løves Bog- og Vincafé. Her hænger de unge, hornbrilleklædte universitetsstuderende mellem bøgerne, her serverer drop-outs god vin, god kaffe og elendig tapas. Det er også på Løves, at det århusianske litteraturmiljø har sin kerne. Tidligere var der også koncerter, men det har en emsig overbo sat en stopper for.

Løves Bog- og Vincafé
Nørregade 32
http://www.loeves.dk/

10: Trestjernet madoplevelse

For første gang har den prestigefyldte guidebog lagt turen forbi mindre, nordiske byer, blandt andet Aarhus, og det har Frederikshøj Restaurant, Gastromé og Substans nydt godt af. Således har Aarhus nu fået sine første tre Michelinrestauranter.

Frederikshøj Restaurant
Oddervej 19
http://frederikshoj.com/

Gastromé
Rosensgade 28
http://gastrome.dk/

Substans
Frederiksgade 74
http://www.restaurantsubstans.dk/

11: Tilbage til 70’erne

For det meste er Den Gamle By en model af en købstad anno 1550-1927 i størrelsesforhold 1-1. En karré er dog indrettet som i 1974 med alt hvad det indebærer af hippiekollektiv, lægekontor i orange og bager med trekornsbrød. Det er den type museum, hvor man må åbne skufferne i kernefamiliens køkken, sætte en Bob Dylanplade på og ringe op på drejetelefonen.

Den Gamle By
Viborgvej 2
https://www.dengamleby.dk/12: Se byen fra en regnbue
Aros er et gammelt ord for Aarhus, men huser nutidskunst af høj kvalitet og interesse. Du kommer ikke udenom en gåtur i Olafur Eliassons Your Rainbow Panorama, den kæmpemæssige cirkel i farvet glas på toppen af Aros, hvorfra man kan se hele byen. Samme Eliasson har indrettet et af ni rum i kælderen, der byder på sanselige oplevelser og skæve betragtninger af hverdagen. Højpandet kultur i øjenhøjde. Prøv det.

Aros
Aros Allé 2
http://www.aros.dk/

13: Kom hviledagene i guds hus
93 meter på den lange og 96 meter på den høje er Aarhus Domkirke landets største kirkebygning. Den påbegyndes helt tilbage i 1100-tallet og er spækket med imponerende kalkmalerier. På Store Torv ligger også byens muligvis bedste boghandler, Kristian F Møller, der jævnligt afholder oplæsninger med markante litterære navne, fx bysbarnet Jens Blendstrup.

Aarhus Domkirke
Storetorv
http://aarhusdomkirke.dk/

14: Aarhus i gamle dage
Vil man opleve Aarhus som lilleputby, så kan man gå ned ad Møllestien. Her er der ikke sket meget de sidste 200 år, og husene står lidt skæve, der hvor stien drejer. Det er bonderoseidyl for alle pengene, lige ved Vestergade – der hvor Peter AG i sin tid slentrede ned ad. Det var dengang Aarhus summede af musik, da Shit & Chanel, Kliché og Gnags huserede gader og stræder.

15: Gå i skoven
Op ad bakke og ud til vandet ligger Risskov som en naturlig bygrænse mellem Aarhus og forstæderne. I weekenderne om sommeren er det næsten ikke til at sparke sig frem for unge, studerende fra Trøjborg, der er ude og løbe fredagens alkohol ud af systemet, og det er som sådan sundt nok. Man kan også bare gå en tur og kigge på vandet. Det er sikkert også sundt.16: Smag på verden
For at brande Bazar Vest i Gellerupparken som anderledes indkøbscenter, har man fra øverste instans fået trykt plakater med den mest arisk udseende pige, de har kunnet finde, der smilende holder em hoppebold malet som jordkloden. Hvis det ikke siger multikulturel indkøbsoplevelse, så ved jeg ikke, hvad der gør. Det er her, Danmarks bedste kebab fås, og så kan du også score et godt tilbud på snabelsko.

Bazar Vest
Edwin Rahrs Vej 32
http://www.bazarvest.dk/

17: Et Aarhussæt mere
Da jeg i sin tid var ude for at se på lejlighed i Aarhus, forsøgte ejendomsmægleren at sælge mig en 1’er i Øgadekvarteret med ordene ’Prøv at gå ud i køkkenet, man kan se Steffen Brandt ud af vinduet’. Steffen vinkede fra sit eget køkken. Fin fyr. Siden så jeg ham mange gange i byen. Også Thomas Helmig ser man tit. Han og Renée Toft Simonsen har status a la Aarhus’ Frederik og Mary, og på en fredag aften er det ikke underligt at høre Stupid Man i hvert fald otte gange.

18: Kongen af kaffe
Barista Søren Stiller Markussen blev i 2010 nummer fem ved VM i kaffe og hans kaffebar, Great Coffee, er regerende danmarksmester i flere kaffediscipliner. Her er kaffe ikke bare kaffe og den bliver lavet efter alle kunstens regler. Er du kommet for bitter automattrykkaffe, er du gået forkert. Er du derimod kommet for en kop kaffe ud over det sædvanlige, er du kommet til det rigtige sted.

Great Coffee
Klostergade 32 H
http://www.greatcoffee.dk/

19: Tintin og Poul Reichhardt
Tit render man ind i butikker, hvor man tænker ’hvordan helvede løber det dér rundt?’ Samtidigt er man glad for, at de findes og ikke er ædt op af upersonlige internetforhandlere og store kæder. Tintin Butik er en af disse butikker. Her har man valgt at specialisere sig i Tintin merchandise af forskellig art og gamle, danske filmplakater. Aldrig har jeg købt noget, men jeg tænker at gå derned overdrage dem min sparegri, for jeg synes, Aarhus ville være et fattigere sted uden Tintin Butik.

Tintin Butik
Skovvejen 46
http://www.tintin-butik.dk/

20: Bøf med løg

Midt på Danmarks dårligst udnyttede havn ligger et sted, enhver voksen mand bør besøge i hvert fald én gang i sit liv; Havnens Perle. Stedet åbnede i 1962 og er siden da blevet kåret til ’Årets pølsevogn’ et par gange, ligesom deres bøfsandwich også har fået lignende udmærkelser flere år. Og det er selvfølgelig på jysk med masser af brun sovs, der fjerner hvert et minde om fuldkorn og Claus Meyer.

Havnens Perle
Sverigesgade 5
http://havnensperle.dk


21: Mekka for madører

Hvis du ligesom jeg bliver eksistensklaustrofobisk af at stå nede i Netto og kigge på hakkekød og allround-krydderi, så tag en tur i Salling. Det er Aarhus’ svar på Illum og Magasin, altså en vaskeægte department store, men du skal ned i kælderen, då. For her ligger Salling Super, et supermarked der får Mad&Vin i Magasin til at ligne en nervøs Aldi. Her ligger alle de lækre madvarer, du kun troede, de havde inde i tv og hjemme hos de rige. Nok er det dyrt, men du bliver hvad du spiser. Og om ikke andet kan man gå derned og lade sig inspirere eller håbe på en smagsprøve.

Salling Super
Søndergade 27

22: Djævelsk godt

Som det nok allerede er gået op for dig, er Aarhus den by i Danmark, der har flest gode restauranter per indbygger. Mefisto er en fiskerestaurant der laver mad, du vil sælge din sjæl for. De laver enkel, hyggelig mad med stor smag og blev kåret til årets fiskerestaurant i 2016.

Mefisto
Volden 28
http://www.mefisto.dk


23: Sov midt i centrum

Aarhus har næsten det hele, men et væld af gode hoteller kan man ikke sige, der er. De fleste er slidte og outdatede, hvis de ikke er sterile og fængselsagtige, og selvom Hotel Villa Provence bestemt er både godt og hyggeligt, er det nok nærmere din mor end din kæreste, du skal tage med der. Vælg i stedet det økologiske hotel Guldsmeden, det originale i kæden der i dag også findes i København, Norge, Island og på Bali.

Hotel Guldsmeden
Guldsmedegade 40
https://guldsmedenhotels.com

24: Masser mad

En gammel lagerhal af en art, nu reclaimet af smarte typer, der fra pyntede containere sælger mad fra USA, Asien, Frankrig og andre eksotiske steder. Nej, det er ikke en tam kopi af Papirøen i København, for det er på aarhusiansk: Her er mindre jag og mere albuerum. Prøv en burger med pulled duck og gå hen til den amerikanske stand og sig til dem, at de gerne må begynde at lave mac’n cheese igen.

Street Food
Ny Banegårdsgade 46

25: Træmand

Egentligt var han sygeplejerse, men kastede sig for nogle år ud i at følge sin drøm: At skabe møbler lavet af lige dele træ og knofedt. Nu har han butikken Baejkon Bastardo, hvor du både kan købe dit nye spise- sofa og kaffebord. Du kan også bestille forskellige speciallavede møbler, hvis du er til godt håndværk og træmøbler.

Baejkon Bastardo
Europa Plads 8


26: Andre vandingshuller

Hvis du ikke gider at gå i byen ved Åen sammen med de 45-årige topmaver fra oplandet og de 18-årige ejere af Danmarks sidste par Evisu-bukser, er der heldigvis mange alternativer. Prøv fx en bar ved navn Ris Ras efterfulgt af (fordi det er Aarhus) Filliongongong. Her kommer man for at snakke om at droppe ud af det hele og blive kunstner, for at ryge og drikke øl i den mellemspecielle klasse. Skal din øl være mere unik, så gå på Cockney Pub, hvor de også har tendens til jazz. Er du hippere end de fleste, så er Le Coq noget for dig, her serveres den ældgamle mirakelmedicin Chartreuse. Endelig er der Shen Mao hvor hele baren spiller bordtennis rundt-om-bordet og smiler til hinanden.

LÆS OGSÅ: Madsucces i Aarhus: ”Her sker noget, som man ikke vil misse” 

LÆS OGSÅ: Da jeg vidste jeg var god: Peter Falktoft

LÆS OGSÅ: Den perfekte solbrille: Find brillen, der passer til dig

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide og Guide til Aarhus