Når solen forsvinder og skyerne åbner sig med regn, synes du næppe det er sjovt at traske rundt i mudderet i haven, men langt rarere at slænge sig i bløde puder og varme tæpper indendørs med en god film eller serie. Og så ville det jo ikke være helt skidt, hvis den ikke kun var underholdende, men samtidigt gjorde dig klogere. 

Her er der en kort guide til 7 film og serier der tager dig verden rundt, samtidigt med at de gør dig klogere på blandt andet finanskrisen, den italienske mafia og aids-epidemiens udbrud i midten af 70’erne og 80’erne.

Inside job

Har du allerede set The Big Short og blev rasende over nogle menneskers grådighed? Så er der endnu en grund til det med “Inside Job”. Dokumentarfilmen afdækker finanskrisen og forklarer pædagogisk (hvis tal ikke er din skarpe side), hvordan det kunne lade sig gøre at hele verdensøkonomien krakkede. Og så er det jo heller ikke dårligt, at denne Oscar-vindende dokumentarfilm, har ingen mindre end Mr. Matt Damon, som den fortællende stemme hele filmen igennem.


“Inside Job” kan streames på Netflix.

The Night Of

“The Jinx” afdækkede det amerikanske retssystem, hvis man som mistænkt var mangemillionær, mens “Making a Murderer” gjorde det samme, hvis bare man var ludfattig. Og kan du bare ikke få nok af serier om det uretfærdige system, så er “The Night Of” et godt bud på en efterfølger. Med denne miniserie føler du nemlig, at du kommer længere bag scenerne, helt ind i det amerikanske rets - og fængselssystem. Her følger man Nazir “Naz” Khan, en ung college-studerende, der efter en vild aften i byen får revet en kvinde med hjem i seng. Men til sin skræk vågner han op og finder hende stukket ihjel. Spørgsmålet er så: Har han gjort det eller ej?  

“The Night Of” kan streames på HBO Nordic.

Ali Wong: Baby Cobra

Er Amy Schumer ikke lige dig, når det kommer til kvindelige komikere, og trænger du til et godt skud samfundssatire? Så bør du klart se den højgravide og ekstremt selvironiske Ali Wongs one-man-show: Baby Cobra, hvor hun tager tykt pis på både asiatisk racisme og både mænd og kvinders karriereroller, når der kommer ringe på fingrene og børn ind i billedet. En klar øjenåbner for anderledes tænkning af vores indgroede normer i den vestlige del af verden.

“Ali Wong: Baby Cobra” kan streames på Netflix.

‘71

Hvordan føles det at være en ung soldat fanget bag fjendens linjer? Og så i mellem murbrokker i en velkendt by? Det sker i 1970’erne for den britiske soldat Gary, der sammen med sin deling forsøger at få styr på konflikten mellem protestanter og den katolske oprørsgruppe IRA i Belfast. Her er der altså tale om ekstremt nervepirrende underholdning fra start til slut, og du bliver både klogere på livet som ung soldat og konsekvenserne af religiøs krig.

‘71 kan streames på Netflix.

The Normal Heart

I dag er der mange mennesker der lever med HIV i mere fredelige omstændigheder, men i det homoseksuelle miljø tilbage i 70’erne og 80’erne var den diagnose lig med en dødsdom. I den gribende fortælling “The Normal Heart” med Mark Ruffalo i hovedrollen følger man ham i det festlige miljø med ingen bekymringer. Her ser man hans store glæde brat blive forvandlet til en hård politisk kamp, mens vennerne omkring ham dør som fluer.

“The Normal Heart” kan streames på HBO Nordic.

Gomorra

Er du fan af Goodfellas og The Godfather? Så kan du komme endnu tættere på mafiaen i den italiensk film “Gomorra”, der går tæt på den kriminelle underverden i Napoli og de mænd, der føler sig uovervindelige i et korrupt system fyldt med vold og mord. Denne hæsblæsende fortælling har vundet flere priser, og det forstår man, når dens dokumentariske stil tager dig med, helt tæt på hovedpersonerne, så det er svært at løsrive sig igen.   

“Gomorra” kan ses på Netflix.

Inderst inde

Har du også børn med dig i sofaen, så er Disneys “Inderst inde” et fremragende bud, når der skal sættes film på skærmen. Filmen er en hyggelig fortælling, om det indre følelsesliv vi alle bærer rundt på. Og det er med alt fra gamle minder, til små ting i hverdagen, der kan trigge vores følelser i forskellige retninger. Debatredaktør på Politiken, Ditte Giese, har desuden kaldt “Inderst inde” for genial, og argumenterer for, at filmen har givet hendes søn et nyt sprog til at snakke om følelser, og at hun samtidigt har fået øjnene op for det forventningspres børn bliver pålagt om at være glade hele tiden.

“Inderst inde” kan ses på Netflix.