Det bliver et godt efterår for dig, hvis du går og venter på den næste sneaker, der skal have en plads i samlingen. En række af it-sneakers rammer nemlig butikkerne i løbet af de kommende seks måneder. Heriblandt er Pharells Solarhu-kollektion for Adidas, der rammer butikkerne om et par uger, de ultrapopulære Air Jordan 11 ’Concord’, som bliver relanceret i oktober, mens Kanye West er i fuld færd med at producere den nye portion af Yeezys, som lanceres i oktober og december.
 
Blandt inkarnerede fans, samlere og spekulanter bliver der uden tvivl rift om retten til at købe de eftertragtede varer. Kan det betale sig at investere i sneakers, og er det overhovedet dét værd at kaste sig ind i kampen om de dyrebare sko? Her er eksperternes bud på, hvad 

CEO og grundlægger af Rezet Sneaker Store, Kasper Mølgaard Nielsen:


Kasper Mølgaard-Nielsen, CEO og co-founder af Rezet Sneaker Store. Foto: Privat

1: Er sneakers’ene til dig selv, eller køber du dem for at sælge dem videre?

"Jeg mener helt overordnet, at man skal købe sneakers for at gå i dem, men faktum er, at det de senere år er det blevet muligt at videresælge populære modeller med fortjeneste. Du kan sagtens tjene gode penge på at spekulere i at videresælge de mest efterspurgte sneakers, men for at gøre en god forretning kræver det, at du har gjort dit forarbejde ordentligt. Det er vigtigt at vide, hvor mange par, der bliver solgt, og hvor stor en hype, der er omkring dem. Man kan ikke bare købe et vilkårligt par Yeezys og forvente at tjene styrtende på dem i resale. Jeg ville personligt kigge efter Nike X Off-White-samarbejdet, Adidas’ sko med 4D-sål og de specielle Friends and Family-releases, som det seneste Parra X Nike Air Max 1."Ifølge Kasper Mølgaard-Nielsen er Nike X Off-White-samarbejdet værd at holde øje med.

2: Hvor meget er du villig til at gøre for at få fat i skoen?

"Har du set dig varm på en højtprofileret limited edition-model, kan du være sikker på, at du ikke er den eneste. Derfor er det vigtigt at gøre op med dig selv, hvor meget du egentlig vil gøre for at sikre dig et par. Deltager du i alle de raffles, der er? Er du klar til at stå i kø den halve nat foran butikken, eller vil du hellere tage chancen og komme lige inden åbningstid? "

Kasper Mølgaard-Nielsens bud på sneakers at holde øje med: 
– Nike X Off-White-samarbejdet
– Adidas’ sko med 4D-sål
– Friends and Family-releases, for eksempel Parra X Nike Air Max 1

"Det er i øvrigt en god ide at holde sig opdateret på blogs, Instagram-profiler og hos forhandlere, så du har det fulde overblik over releasedage og de forskellige muligheder for at få fat i den helt rigtige model. Med de populære modeller, der kommer i begrænset antal, skal du slå til med det samme. Hvis du venter, kan du være sikker på, at skoen er umulig at opdrive i butikkerne. "

3: Hvis du ikke kan videresælge skoene, vil du så bruge dem selv?

"At investere i sneakers med henblik på resale er ikke risikofrit, da du kan aldrig være sikker på at kunne sælge dem videre. Køber du et par sko kun med henblik på fortjeneste, så er det mange penge at tabe, hvis efterspørgslen ikke er, som du har forudset. Derfor er mit bedste råd at nøjes med at købe de sko, som du oprigtigt synes er fede og vil bruge i tilfælde af, at markedet ikke er som ventet. Så kommer du aldrig til at fortryde dit køb. "

Virgil Nicholas, Head of PR & Communications hos NN07 og mangeårig sneakersamler:


Virgil Nicholas, Head of Communications hos NN07 og mangeårig sneakersamler

1: Husk glæden i at købe noget nyt, du brænder for at eje  

"Det er fedt at kærlighed til sneakers er blevet så udbredt, men ligeledes er det ærgerligt, at der er gået så meget inflation og kold forretning i dem. Fordi det går så stærkt, kommer det ene colab til at overdøve det andet, og helheden mister sin værdi. Jeg mener, at det er vigtigt at købe sneakers for at gå i dem og elske dem, ikke for at gøre en god handel. Det trækker al kærligheden ud af købet. "

2: Spørg dig selv: Vil jeg også gå i det her par om et par år, når hypen er aftaget? 

"Det er let at blive revet med af hele stemningen omkring et hypet sneaker-samarbejde, selvom du måske inderst inde ikke synes, at skoen er særlig fed. En god tommelfingerregel er at overveje, om det er et par sko, du reelt set tror, at du kommer til at bruge, når folk ikke længere kaster anerkendende blikke efter dem. "


Rezet Sneaker Store oplever en stor efterspørgsel på Adidas' sneakers med den nye 4D-sål. Her ses modellen Futurecraft 4D.

3: Gå efter klassikerne  

"Faren ved mange limited edition sneakers er, at de hurtigt bliver lidt for meget et ’piece’. Pas på med at smide penge efter sko, der er bundet til kortvarige trends og tendenser, og som bare kommer til at stå i skabet en måned senere. De mister lynhurtigt værdi, så tænk grundigt over, om du virkelig kommer til at elske dem over tid. Personligt går jeg altid efter klassikerne, som er tidsløse og kan bruges år efter år. "

LÆS OGSÅ: Stil-klassikere: 5 solbriller, der stadig dominerer i dag

LÆS OGSÅ: Stil-klassikere: 3 sko, der flyttede Adidas fra løb og tennis til trendsættende

LÆS OGSÅ: Lad Hawaii-skjorten hænge i skabet