Til en spinningtime i januar kigger spinninginstruktør Arne Christensen ud over det propfyldte lokale og siger: ”Januar er i sandhed brolagt med gode intentioner.”

Det er i den måned, alle danskere gerne vil tabe sig, og til en normal spinning-time i Fitness World, hvor det sjældent er det store problem at komme ind, har de nu en venteliste på over 40 deltagere. Arne Christensen er også en af dem, der gerne vil tabe sig, og han er faktisk allerede kommet langt.

Da jeg første gang mødte Arne i slutningen af 2015 vejede han lidt over 110 kilo, men i løbet af de kommende år kravlede vægten over 130. Det begyndte at kunne ses, og flere venner bemærkede det.

”Jeg vejer ikke mig selv så tit, men da flere havde nævnt det, måtte jeg op på vægten og få realiteterne serveret. Da jeg så, at den var over 130 kilo, besluttede jeg på stedet, at det skulle være løgn.”

Det var i marts sidste år, og siden har han tabt sig 34 kilo og er første gang i næsten 30 år kommet under 100 kilo.

”Jeg har konsekvent skåret alle søde sager og alkohol væk. Og så bruger jeg noget fuldkostspulver fra Holland, der ’Joylent’. Det bruger jeg to måltider om dagen, og så har jeg ét måltid, hvor jeg spiser normal mad. En af mine spinning-kollegaer, Signe Friis, der er human fysiolog og ernæringsekspert, har hjulpet mig meget, og nu skal vi til at lave nogle fælles foredrag om forløbet.”Han skiller sig stadig en smule ud fra de muskeltrænede og slanke mennesker, der flokkes om håndvægtene i fitnesscenteret. Hans spinning-timer er også stadig fri for de sædvanlige house-rytmer og er i stedet spækket med rockmusik som Rammstein. Samtidigt kan han ikke lade være med at krydre svedudfoldelserne med anekdoter om musikken og hans eget liv.

Et liv, der har taget nogle skæve sving, og som måske kan forklare, hvorfor Arne Christensen ofte er flydt over de sædvanlige normer og former. Overvægten begyndte for alvor i studietiden.

”Jeg har altid været lidt buttet, men jeg har kunne holde det i ave med fysisk træning. Især da jeg dyrkede roning på højt plan. Og i starten af tyverne havde jeg et hårdt fysisk arbejde på et trykkeri. Men da jeg kom på universitet gik det galt. Det endte i overspisning, som er en form for spiseforstyrrelse.”

Overspisningen havde også bund i dybere problemer. Livsstilen med stress og for meget af det søde studenterliv udløste en bipolar diagnose, som man tidligere vil have gået under betegnelsen maniodepressiv.

”Da jeg startede på universitetet var jeg på 110 kilo, og da jeg sluttede lå jeg på 180 kilo. Der var en medstuderende, der sagde, at jeg eksploderede for øjnene af ham. Men det er først langt senere, at jeg fik noget behandling for min spiseforstyrrelse i form af psykolog-behandling, og en venindes mand, der greb ind, at jeg kom væk fra den virkelig store overvægt.”

Efter studietiden, hvor han blev cand.techn.soc, blev han ansat som underviser og vejleder på RUC, og her tog han i maniske perioder langt flere opgaver, end det var forventet. Men han følte, han kunne klare alt. En verdensmester. Men der kom selvfølgelig altid en nedtur, og så kunne spiralen fortsætte.

Nu får han medicin, der stabiliserer sindets udsving, hvilket også har været med til, at han nu har kunnet tabe sig med succes. Og faktisk har det denne gang været nemmere end forventet.

”Jeg tænker tit, hvorfor har jeg ikke gjort det for mange år siden. Jeg har dog prøvet at tabe mig før, for jeg har været oppe på 180, men aldrig så effektivt som nu. De første 14 dage var selvfølgelig af helvedet til, men nu kører det. Jeg havde dog en pause på 10 dage under julen, og det var svært at komme i gang igen med kuren,” fortæller han og fortsætter:

”Man får abstinenser, når man stopper med sukker. Det er lidt ligesom at holde øje med at ryge. Det er en dyb indre trang, og derfor er det også så vigtigt at få nye vaner. Jeg tror egentlig ikke på, at man kan få helt andre vaner. Men man kan erstatte gamle med nye.”

For nylig nåede han en afgørende milepæl, han også annoncerede på Facebook (her har han også sin egen spinning-gruppe ’Bike med Arne – WE ROCK!!).

Det plejer at tynde ud i fitnesscentrene igen i marts, når de fleste igen er sprunget fra januar-løfterne. Og hvis man skal forsøge at holde det, handler det om at lægge sit liv grundlæggende om, mener Arne.

”Mange lægger for hårdt ud og bliver skadet eller trætte. Og nogle finder det kedeligt. Jeg tror meget på, at man skal finde noget, man synes er sjovt, hvad enten det er fitness eller fodbold, der fungerer for én. Og så overvurderer folk ofte, hvor meget man taber sig af træning. Man taber sig ikke nok, hvis man ikke lægger kosten om også. Og hvis man er i en familie, skal det være et fælles projekt. Det kan være hårdt at sige til børnene, men det er nødvendigt, hvis det skal lykkes.”

Udover spinningtimerne og de nye foredrag håber Arne også på snart at lande et fuldtidsjob. Sidste år var han til fire jobsamtaler blandt andet til et job som rådgiver for arbejdsløse i København, men han har endnu ikke haft held til at komme det sidste stykke.

”Jeg er meget god til at komme til samtale, men jeg har nogle gange den oplevelse, at jeg bliver indkaldt som den lidt sjove og skæve kandidat, som de gerne vil se, men ikke rigtig tør ansætte. Jeg får altid meget positive tilbagemeldinger, men jeg får ikke jobbet. Jeg forsøger stadig, og jeg tror på det.”

Nu er hans mål at komme endnu længere ned i vægt. Gerne omkring de 85 kilo inden sommer. På et tidspunkt bliver det også nødvendigt med en operation, der skal fjerne det overskydende hud, som har lagt sig på maven, hvor der før var fedt. Det vil tage yderligere et par kilo af.

Nogle af de positive sidegevinster er, at det nu er blevet lettere at være spinninginstruktør.

”Mine knæ har været slidt af min overvægt, så alt, hvad der hedder gang har været besværet. Det er nu blevet væsentligt nemmere, og så er det selvfølgelig blevet nemmere at stå på cyklen i længere tid. Det kunne jeg ikke før i længere tid. Generelt har jeg fået mere velvære. Jeg har det bedre, end jeg har haft det i mange år.”

LÆS OGSÅ: Arne er storyteller, spinning-instruktør – og vejer 110 kilo

LÆS OGSÅ: Vegetarisme-bølgen ruller ind over Danmark: “Jeg stoppede med at spise kød fra den ene dag til den anden”

LÆS OGSÅ: Sådan får du mest ud af din bænkpres